A "hülyék szerencséje" jelenség tudományosan igazolható?
Aha. Melyik helyzettel nem mutat hasonlóságot? A barnával?
"Kérdező honnan tudod, hogy mit gondolt, ha nem mondta ki?"
Egy olyan kérdésre, hogy
"Tagadod, hogy homofób vagy?"
az a válasz, hogy
"Nem tagadom"
ekvivalens azzal a válasszal, hogy
"Igen, homofób vagyok".
És itt jön elő a hülyék szerencséje, hogy neki utólag minden megerőltetés nélkül igaza lesz pusztán azért, mert a "Nem tagadom" logikailag mást jelent, mint az "Igen".
Olvass utána a hazugság elméletileg istennek is tetsző módon kivitelezhetőségét lehetővé tévő középkori módszereknek (a megközelítés alapja az "isten előtt nincs titok, isten mindent lát és hall" tétel elfogadása).
Segítek, jó?
"- Tagadod, hogy homofób vagy?
- Nem tagadom (mondta az
embergyűlölő chatbot)."
Akkor most homofób? Vagy nőgyűlölő? Vagy unisex?
Miért nem azt kérdezted, hogy homofób -e? (igen/nem/is stb.)
"Miért nem azt kérdezted, hogy homofób -e?"
Miért kellene nekem feltételeznem, hogy a vitapartnerem egy hazug fasz, aki még a saját álláspontját is letagadja, ha ezen múlik a vita megnyerése? Egy építő jellegű vitában teljesen felesleges rossz szándékot feltételezni a másikról.
Bocsi. Szokásomhoz híven átugrottam egy lépést.
"- Tagadod, hogy homofób vagy?
- Nem tagadom (, de nem is
állítom)."
Így érthetőbb lesz és koherensebb az előző nyitószövegemmel. A hivatkozott középkori "technika" a zárójeles, ki nem mondott része a válasznak (amit csak isten "hall", így a hit szerint nem hazudtak előtte).
Kicsit szájbarágósabb, de érthetőbb.
Közbeírtál, bocsi. Nem mindegy, hogy mit kérdezünk, ahogy az sem, hogy kérdésünket milyen formában tesszük fel. Ha megpróbálsz kérdésekkel terelgetni másokat, és ők nem az általad elvárt választ adják a kérdésedre, akkor az mindig többesélyes: vagy a válasz rossz, vagy a kérdés, esetleg mindkettő.
Értelmes vita lefolytatásának a legnagyobb akadálya éppen a vitapartnerek egója. A vitában ugyanis mindenki elsősorban a saját igazát (szubjektív!) kívánja bizonyítani, nem pedig az igazat (objektív!). Persze kérdés van -e objektív igazság egyáltalán? És ha igen, egyáltalán elérhető, vagy csupán közelíthető?
"A vitában ugyanis mindenki elsősorban a saját igazát (szubjektív!) kívánja bizonyítani"
Némely ember még csak nem is a saját igazát kívánja bebizonyítani, hanem egyetlen célja ellentmondani nekem, bármit is állítok. A korábbi példa is ilyen. Tudja magáról, hogy homofób, mégis fennakad azon, hogy kimondom. Tehát még olyan állításokat se tehetek a vitában, amivel ő is egyetért. Bármit is mondok, ő bele fog kötni.
Újra belebotlottam a jelenségbe:
Egy autós azzal érvel, hogy ő gyalogos is. Szándékosan úgy használja a gyalogos kifejezést, hogy mindenki annak minősüljön, aki néha lép kettőt. És nekem semmi esélyem a vitában, merthogy nyelvtanilag valóban gyalogosok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!