Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A családi háttér hány százalék...

A családi háttér hány százalék eséllyel jósolja meg egy ember életét?

Figyelt kérdés

Roger Penrose, Nobel-díjas matematikus családja:

"Apja a híres genetikus, pszichiáter és sakkelmélész Lionel S. Penrose (1898–1972) volt. Két fivére Oliver Penrose matematikus, fizikus (*1929) és Jonathan Penrose sakkmester (*1933), húga Shirley genetikus professzor (*1945), férjezett nevén Hodgson."

Forrás: [link]

Nem csodálkozom, hogy egy ilyen értelmiségi családból származó férfi végül nagy tudós lett.

Ellenben ott vannak azok is, akiknek a szüleik gyári munkások (operátorok), mosogatók, takarítók. Az ilyenek szintén a szüleik példáját követik majd. Hallottam arról is, hogy a szegénység öröklődik.

Ez alapján a családi háttér hány százalékban mondja meg, hogy egy ember mire viszi az életben?

2023. máj. 24. 07:20
1 2
 11/14 NTBS ***** válasza:
47%

Kevés. A szüleim gyári munkások voltak, én diplomás tanár vagyok. Ők dohányoztak, én nem.

Tegyen mindenki a céljaiért és az első akadály után is folytassa.

2023. máj. 24. 16:59
 12/14 sadam87 ***** válasza:
100%

Melyik országban? Országonként elég jelentős eltérések lehetnek, sok mindentől függően.

Én leginkább az oktatási részéről hallottam ennek a jelenségnek (azt sem ismerem olyan nagyon mélyen). A jó oktatás elég fontos feltétele annak, hogy valaki ki tudjon törni a szegénységből (persze nem feltétlenül elégséges, erre írtak pár példát). Mi ebben tudtommal nem teljesítünk olyan jól. Ez a grafikon például a társadalom belüli egyenlőtlenségek nagyságának (Gini-index) összefüggését mutatja azzal, mennyire korrelál a gyerek iskolázottsága a szülőkével.

[link]

Látszik rajta, hogy nagyobb egyenlőtlenségnél nagy átlagban erősebb az iskolázottság korrelációja is (tehát magasabb iskolázottságú szülők gyerekei is nagy eséllyel lesznek magasabb iskolázottságúak, és fordítva), ami talán nem olyan meglepő. Az is látszik, hogy hazánk pontja bőven a trendvonal felett van, tehát az egyenlőtlenségek mértékéhez képest nagymértékben határozza meg a szülők iskolázottsága a gyerekét.

Ennek sokféle oka van, egyrészt az oktatási rendszerünk eléggé halódik (például az alulfinanszírozottság miatt is, de más oka is van), de vannak egyéb tényezők is, amik erősítik ezt a hatást: például a szabad iskolaválasztás (a módosabb, tanultabb szülők könnyebben viszik jobb iskolába a gyerekeiket általában), szegregáció, stb.

Persze az anyagi jólét öröklődését több tényező is befolyásolja. Például a társadalmi berendezkedés is. Gondolj bele: egy feudális államban jó eséllyel nem lesz nagy a társadalmi mobilitás. Tudtommal ebben sem teljesítünk olyan hű de jól.

[link]

(Income mobility grafikon.)

Persze valamilyen szinten minden társadalomban fennáll ez a jelenség (nevezhetjük kulturális öröklődésnek), de például jó oktatással, a társadalmi mobilitás segítésével lehet(ne) növelni a kevésbé jó családi hátterű emberek esélyeit.

(És persze van egy csomó ellenpélda, de nyilván a nagy átlagot érdemes nézni, ha általános trendekre vagyunk kíváncsiak.)

2023. máj. 24. 17:21
 13/14 sadam87 ***** válasza:
100%

"Hozzá kell tenni, hogy Magyarországon és a posztkommunista országokban ez a korreláció alacsonyabb, mint a nyugaton"

Én rákerestem, amit írtál, de pont nem ezt találtam (lásd például az előző válaszom második linkjét). Igaz, nem is mélyedtem nagyon bele a keresésbe.

Nekem mondjuk nem úgy tűnik, hogy véleményeket kérdezett volna...

2023. máj. 24. 17:23
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
#13: úgy tűnik igazad van, a viszonylag mérsékelt egyenlőtlenségek ellenére is alacsony a mobilitás Mo-n, pláne ha a nyugat alatt nem az USA-t hanem az EU-t tekintjük.
2023. máj. 24. 23:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!