Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A családi háttér hány százalék...

A családi háttér hány százalék eséllyel jósolja meg egy ember életét?

Figyelt kérdés

Roger Penrose, Nobel-díjas matematikus családja:

"Apja a híres genetikus, pszichiáter és sakkelmélész Lionel S. Penrose (1898–1972) volt. Két fivére Oliver Penrose matematikus, fizikus (*1929) és Jonathan Penrose sakkmester (*1933), húga Shirley genetikus professzor (*1945), férjezett nevén Hodgson."

Forrás: [link]

Nem csodálkozom, hogy egy ilyen értelmiségi családból származó férfi végül nagy tudós lett.

Ellenben ott vannak azok is, akiknek a szüleik gyári munkások (operátorok), mosogatók, takarítók. Az ilyenek szintén a szüleik példáját követik majd. Hallottam arról is, hogy a szegénység öröklődik.

Ez alapján a családi háttér hány százalékban mondja meg, hogy egy ember mire viszi az életben?

2023. máj. 24. 07:20
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
16%
0. Például simán jósolható lett volna ő is genetikusnak, ha a családot vesszük alapul, mégsem az lett.
2023. máj. 24. 07:32
 2/14 anonim ***** válasza:
95%
A férjem anyja bedolgozó varrónö volt, az apja betanított lakatos, ö meg gépészérnök lett, illetve idövel a fejlesztési részleg igazagatója.
2023. máj. 24. 07:46
 3/14 anonim ***** válasza:
89%
Nagy mértékben. Ha egy családnak jó kapcsolatai vannak, az sokkal jobb indulási jelent, mint egy olyan család esetén, ahol ez s kapcsolatrendszer hiányzik.
2023. máj. 24. 07:51
 4/14 anonim ***** válasza:
40%

Én kifejezetten szegény családban nöttem fel, sokszor még rendes ennivalónk sem volt.

Viszont mindenképpen komolyabb végzettséget akartam, ezért nöként elvégeztem a BME gépészmérnöki szakát, kifejezetten jól fizetö vezetöei állásom van.

A családomnak semmiféle kapcsolata sem volt olyan körökkel, ami segítséget jelentett volna.

Aki akar, az tud tanulni, és képes elvégezni egy komolyabb egyetemet és elérni, amit akar.

2023. máj. 24. 08:05
 5/14 anonim ***** válasza:
82%

Én úgy tippelem, hogy olyan 60% ban.

Pl. Borsod borzasztóban, ahol a polgármester iskolai végzettsége is csak a 8 általános és a család rántott párizsin és rizsen él, ott nem valószínű, hogy egyetemre, kollégiumba tudják küldeni a gyereket.

A feleségem is azért nem tudott egyetemre menni itt Budabesten, mert meg volt szorulva a család anyagilag és szügségük volt még egy bevételre.

Persze vannak olyan ambíciózus acélemberek, akik begyalogolnak akár a sárkunyhóból is és egyetem mellett előreremtik ami a létfenntartáshoz kell, kerül amibe kerül.

De valjuk be könnyebben lesz jogász abból, akinek az összes családtagja jogi diplomát szerzett és suli után csak be kell kapcsolódnia a családi ügyvédi irodába.

Pont ezért mindenkinek az önös önző érdeke, hogy a leszakadó területek felzárkózzanak. Rossz belegondolni, hogy hány Einstein halt vajon éhen egy indiai sárkunyhóban.

2023. máj. 24. 09:13
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Jellemző, hogy a gyakorikérdések tudomány rovatában személyes anekdotákat kapsz a kérdésedre, hogy xy "varrónö" anyósának a fiából igazgató lett.

Rengeteg tudományos tanulmányt találsz, ami a siker különböző fokmérőinek örökletességét vizsgálja. Google: income correlation across generations, educational achievement heritability. Óriási jelentősége van a családi háttérnek, és a minél feljebb nézed a társadalmi ranglétrát, annál inkább. Speciális területeken szintén, pl. top sportolók szülei erősen felülreprezentáltan sportolók, minél elitebb a sport, annál inkább. De hasonlóak az orvoscsaládok, ügyvéddinasztiák is.

Hozzá kell tenni, hogy Magyarországon és a posztkommunista országokban ez a korreláció alacsonyabb, mint a nyugaton, mert volt egy elég nagy mesterséges reset pár generációval ezelőtt.

2023. máj. 24. 09:29
 7/14 anonim ***** válasza:
34%

Én hiába végeztem el egy nagyon jó tudományegyetemi képzést, a rossz (és különösen mérgező valláspolitikai) kapcsolatrendszer tönkretette a karrieremet, és jelen társadalmi körülmények között - ahol kamudiplomás vezetők bírálják el az embert - szinte esélytelen tudással előrejutni.

Egy "jó családból származó" protekciós új-fiúért mindig lerúgják az embert a szamárlétra közepéről. A tudásra és készségekre nincs számottevő piaci kereslet, csak a szervezett bűnözők tudnak érvényesülni manapság.

2023. máj. 24. 10:09
 8/14 anonim ***** válasza:
85%

"Jellemző, hogy a gyakorikérdések tudomány rovatában személyes anekdotákat kapsz a kérdésedre..."

A passzívagresszív kötekedés sem emeli az oldal szinvonalát.

Amúgy egyetértek mindennel amit mondasz.

2023. máj. 24. 10:41
 9/14 anonim ***** válasza:
90%

A kérdezö VÉLEMÉNYEKET kérdezett, nem TUDOMÁNYOS STATISZTIKÁT!

Véleményt meg a SZEMÉLYES TAPASZTALAT alaoján lehet csak mondani.

2023. máj. 24. 15:33
 10/14 anonim ***** válasza:
63%

90%.

Akarattal és tudatos életmóddal 10%. Az én esetem:

Szüleimnek szakmunkásképzőnél nincsen magasabb végzettsége, érettségiük sincsen.

Ugyan ez igaz az összes testvéremre, nagyszülőre, tágabb családi viszonylatban is én vagyok az egyetlen akinek van érettségije mellette 2 szakmája is. Ebből nem meglepő az, hogy az egész családom buta. Nem meglepő módon a magyaron kívül egyik sem beszél más nyelvet.

Nekem egész gyerekkoromban mellőzni kellett mindent mert a szüliem nem kerestek túl jól (milyen meglepő). Mindig alig tudtuk megoldani az iskoláztatást, a tanszereket, stb. Ha kellett új cipő, mem vagy nagyon nehezen tudtunk venni újat.

Hát én akkor határoztam el, hogy nem ilyen életet akarok. Így hát nem is lett ilyen életem de ehhez iszonyat nagy akaraterő kellett.

Diplomám nekem sincs, és német - angol döcögősen megy nekem is.

Nem c kategória a család egyébként. Nem 100%-ban tehet a család erről, mert Nógrád megyében igen korlátozottak a lehetőségek, de azért az érettségit manapság már bárhol le lehet tenni.

Ahhoz is nagy akaraterő kellett, hogy fogjam beteg anyukámat (aki azóta sajnos már meghalt) a 2 macskám, a dolgaim, cuccaim és elköltözzek GyMS megyébe mert itt 2X annyit lehet keresni, mint Nógrádban.

Szóval: ha a csemetének "nincs annyi esze" hogy felmérje a saját helyzetét akkor sajnos a családi háttér 90%-ban befolyásoló tényező.

Pl itt GyMS megyében látom, hogy tulajdonképpen a legtöbben jólétben (igazából átlagosan, de a magyar átlaghoz viszonyítva jólétben) élnek, ennek az a következménye, hogy nem kell nélkülözni, a gyerek meg kap.mindent.

Nógrádban pont a fordítottja, ott ha valaki szegény családba születik, valószínűleg ő sem fog a gyártósorról feljebb kerülni majd.

Mindenhez akaraterő kell ha ki akarsz törni valahonnan!!!!! Ez az ami sokakban nincsen meg.

Én persze itt sem akarok megállni, meg akarok tanulni rendesen németül és irány Ausztria.

2023. máj. 24. 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!