Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tudomány az, ami tudva van,...

A tudomány az, ami tudva van, amit tudunk?

Figyelt kérdés

2023. máj. 11. 15:51
1 2
 11/19 Tislerics Máté ***** válasza:
valaki pls megírná, hogy miben tévedtem? :)
2023. máj. 12. 22:39
 12/19 anonim ***** válasza:

Tislerics Máté - szerintem csak az a baj, hogy egy kissé túlgondoltad a témát.

Maradjunk annyiban, hogy a "civilizált" emberek 99%-ának "fingja sincs" a tudományos módszertan fogalmáról. Ha nem hiszed, beszélgess el egy kicsit az átlagemberekkel a témáról. (Hülye tudákos faxnak, stb. fognak képzelni a "trendi" emberek.)

Emberi szempontból meg kár itt filózni a hamarosan esetleges szuper-intelligencia ismeretelméleti kihívásairól!

2023. máj. 12. 22:49
 13/19 Tislerics Máté ***** válasza:

#12! Köszi! Tapasztaltam már elég sokszor, hogy ha tudományról beszélgetek másokkal, akkor szinte azonnal kiderül, hogy kiselőadást kéne tartanom a tudományos módszertanról és episztemológia alapjairól, hogy megkezdődhessen egyáltalán az érdemi társalgás.

Sajnos ezek nem az alapműveltség részei. Mondjuk az ismeretelmélet tényleg elég kacifántos téma, de a tudományos módszerről azért jó lenne, ha mindenkinek lenne egy minimális fogalma azért.

Igazából én csak a 0 százalékon lepődtem meg. Akkor szokott ilyen lenni, ha valami ezós tard idetéved. Én magamat a legkevésbé sem tekintem ezósnak. De megértem, ha úgy jött le a válaszom sokaknak, mint valami new age-es agymenés.

Biztos vagyok benne, hogy itt a tudományok kategóriában is nagyon sokat tisztában vannak ismeretelméleti alapokkal. Vagy a tudományos módszerrel. Szóval csak kíváncsi voltam, hogy ezek ismeretében miben tévedhettem, hogy fejlődhessek.

2023. máj. 13. 11:11
 14/19 anonim ***** válasza:
71%
@Tislerics Máté: én nem pontoztam le/fel a #10. válaszodat, de elmondom, hogy miért érzem problémásnak. Szóval odáig egyet tudok érteni, hogy a tudományos módszer változhat, hiszen eddig is változott, mégpedig a fejlődés, a kiteljesedés irányában. Ez bizonyára folytatódni fog. De a hozzászólásod második fele messze túlmutat ezen, mert olyan paradigmatikus változást vetít előre, amely a ma használt tudomány fogalmat meghaladottá teheti. Ez egy erős állítás, és mint tudjuk, az erős állítások erős érveket/bizonyítékokat követelnek. Szóval nem ártott volna érvekkel alátámasztani, hogy szerinted milyen új tudásformákra vagy tartalmakra kell majd számítani, amelyek a jövőben kikényszeríthetik a tudományos módszer lecserélését valamilyen más, egyelőre ismeretlen, a tudományt meghaladó (?) módszerre. Ennek hiányában aligha lehet megkülönböztetni a fentebbi hozzászólásodat a tudományt támadó ezős, konteós, new ages stb. eszmefuttatásoktól.
2023. máj. 13. 13:10
 15/19 anonim ***** válasza:

Fején találtad a szöget, maximálisan egyet értek az általad leírtakkal!

2023. máj. 13. 13:15
 16/19 Tislerics Máté ***** válasza:

#14! A modern értelemben vett tudomány fogalma és intézményei a 16. és 19. század között alakultak ki, amikor a természettudományok és a kísérleti módszerek fejlődése nagy lendületet kapott.

Balgaság lenne azt feltételezni, hogy ilyen változások már biztosan nem fognak történni. A közeljövőben nyilván ez nem valószínű, de 1000, vagy 10.000 év múlva már reálisabbnak tűnik számomra.

Elképzelhetőnek tartom, hogy pl. a Mindenség elmélete(TOE) nem a meglévő jelöltek közül fog kikerülni, hanem egy radikálisan újszerű, már-már felháborító hipotézisből fejlődhetne ki tudományos elméletté. Talán a bizonyításai is annyira újszerű módszereket igényelnének, hogy az egész tudományos gondolkodásra is komoly hatással lennének.

Éppen annyira, mint a 16. és 19 század között formálódó kísérleti módszerek és természettudományok fejlődése, amik alapvetően meghatározták a modern értelemben vett tudomány fogalmát és lefektették a tudományos módszer jelenlegi alapjait.

Nem gondolom, hogy csak azért, mert nem tudok most leírni nektek pár Principia Mathematica-hoz fogható publikációt (ami a következő pár ezer évben várható) már ezós szintű marhaságnak tűnne a gondolatmenetem. Én a tudomány történetből próbáltam kiindulni és előrevetíteni mi történhet meg, ha folytatódik a tudomány fejlődése az eddig megszokott jellegzetességekkel.

2023. máj. 13. 17:22
 17/19 anonim ***** válasza:
A jövőben nyilvánvaló, hogy fejlődni fog a tudomány, de szerintem a módszertana az nem! Éppen ennek köszönhető, hogy mióta eszerint működik, azóta fejlődik ilyen rohamléptekben. Maga a módszertan segíti a megtisztulást, az áltudomány vadhajtásait lenyesni!
2023. máj. 13. 19:29
 18/19 Tislerics Máté ***** válasza:

#17! A valóság megismerésének módszertana több ezer éve folyamatosan formálódik. Az ég világon semmi sem indokolja azt, hogy ez a folyamat leállt volna, vagy valaha is leállna. Teljesen természetes az, hogy a végső verziónak érzed a mostanit, hiszen minden korban (a legtöbbeknek) az akkori módszertan tűnt a legjobbnak.

Az, hogy sose volt még ilyen gyors a tudomány fejlődése, nem jelenti azt, hogy megtaláltuk a tökéletes módszertant. Vagy, hogy sose fogunk jobbat kitalálni. Ez egy nagyon erős állítás, amire sokkal erősebb érveket kell felhoznod annál, hogy rohamtempóban fejlődik a tudomány a jelenlegi módszertannal.

Az áltudományok vadhatásainak a lenyesése pedig elég bénán halad. De meg tudsz győzni ennek az ellenkezőjéről. Kiváncsian várom az érveidet ennek igazolására.

2023. máj. 14. 09:13
 19/19 anonim ***** válasza:

"Az áltudományok vadhatásainak a lenyesése pedig elég bénán halad."

Ezzel sajnos egyet kell, hogy értsek, viszont ezért egyáltalán nem a tudomány módszertana a hibás!

Sokkal inkább felelős a politika, az üzleti érdek. Csak egy példa: ha nem tennének horoszkópot az újságokba, sokkal kevesebben vennék meg! A laptulajdonosoknak a profit a lényeg, nem a hiteles ismeretterjesztés.

2023. máj. 14. 10:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!