Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A "bolygók fénye" miért nem...

A "bolygók fénye" miért nem szcintillál?

Figyelt kérdés
Nem régiben felraktam még egy kérdést, hogy "Miért villog a Szíriusz?" Erre kaptam is egy jó választ, amiben egy wikis link volt csatolva és ott el is magyarázta, hogy mi ez a jelenség, csak nem világos, hogy miért nem szcintillál a "bolygók fénye", valaki el tudná kicsit világosabban magyarázni? (Bocsi az értelmetlenkedésemért, csak lehet, hogy már kicsit fáradt vagyok és az a baj.)
2023. márc. 16. 20:22
 1/2 Psycho ***** válasza:
100%
A Földről nézve a csillagok pontszerűnek tekinthetők. A bolygók viszont nem, mondhatni van "kiterjedésük", ezért konzisztens a fényük.
2023. márc. 16. 21:59
 2/2 2*Sü ***** válasza:
100%

[link]

„Ez a véletlenszerű fényváltozást mutató optikai jelenség azonban eltűnik, ha nem egyetlen fénysugárról (egyenként a szemünkbe érkező fotonokról) van szó. Ha a fény egy nagyobb látszó tárgyról, leginkább bolygóról érkezik, mely nem pontszerű, a szemünkbe érkező fénysugarak szcintillációja kioltja egymást és az effektus elmarad.”

Jó összehasonlítási alap az adott objektum szögátmérője. Íme:

- Jupiter: 29,8–50,1 ívmásodperc, azaz 29 800–50 100 milliívmásodperc,

- Szaturnusz: 14,5–20,1 ívmásodperc, azaz 14 500–20 100 milliívmásodperc,

- Neptunusz: 2,2–2,4 ívmásodperc, azaz 2200–2400 milliívmásodperc,

- Plútó: 60–110 milliívmásodperc,

- Betelgeuse: 49–60 milliívmásodperc,

- Alpha Centauri A: 7 milliívmásodperc,

- Szíriusz: 5,9 milliívmásodperc,

- Proxima Centauri: 1,02 milliívmásodperc.

2023. márc. 16. 22:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!