Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Műtéteknél miért a letakarás?

Műtéteknél miért a letakarás?

Figyelt kérdés
A műtéteknél, pl egy hónalj nyirokcsomónál, miért takarják le az egész testet és miért csak a műtendő terület "látszik ki"? Orvosi szempontból ennek mi az előnye? Pusztán kíváncsi vagyok. Most néztem egy koponya műtétet, agytumort vettek ki, de az ember teste mindene le volt takarva, csak a vágási hely maradt fedetlen. Miért?
2022. nov. 2. 00:38
 1/9 anonim ***** válasza:
37%

Komolyan nem esik le, miert?

Szerinted az mennyivel lenne jobb, ha minden is testnedvekkel lenne szennyezve a szerencsetlenen?

2022. nov. 2. 00:40
 2/9 A kérdező kommentje:
Hát de nem fröcsög, meg folyik semmi.
2022. nov. 2. 00:41
 3/9 anonim ***** válasza:
97%

Jó kérdés. Nekem szemműtetem volt, (igaz, nagy műtét) mégis bugyira vetkozve kellett lennem, teljes testem letakartak, csak a szememnel volt lyuk.

Nem tudom, de lehetséges, hogy ne az embert lássák, csak a "munkateruletet", ne vigyenek bele esetlegesen érzéseket...

A nagyobb műtéteknel értem, ne frocsogjon, ne kapjon a terület fertőzést... De például egy koponya vagy szemműtetnel.. En sem tudom.

2022. nov. 2. 00:47
 4/9 Revolúcióbiológus ***** válasza:
100%
Nem fog mindenhova csorogni a testeden a fertőtlenítő és vér - még ha nem is tervezett előre vágás, akkor is lehet rá szükség, ha műtét közbeni komplikáció lép fel.
2022. nov. 2. 00:57
 5/9 anonim válasza:
78%

Két okból: az első a test többi részének testnedvekkel való szennyeződésének és a műtéti terület külső irányból való szennyeződésének megakadályozása;

második ha a beteget épp nem altatják vagy véletlen felébred közben ne lássa a műtéti beavatkozást.

2022. nov. 2. 06:00
 6/9 anonim ***** válasza:
73%
Szerintem könnyebb is így fókuszálna az adott helyre
2022. nov. 2. 08:11
 7/9 anonim ***** válasza:
74%
Az is számít, hogy így a beteg testéről nehezebben jut át kórokozó a műtéti területre.
2022. nov. 2. 12:10
 8/9 anonim ***** válasza:
#5-höz még egyet. Hogy a műtétet végzőt semmi se befolyásolja, kizárólag a cselekményre fókuszálhasson (nem éri egyéb inger).
2022. nov. 2. 16:41
 9/9 hosszúhajú ***** válasza:

5. "második ha a beteget épp nem altatják vagy véletlen felébred közben ne lássa a műtéti beavatkozást."

miért a szeme is le van takarva? korházi sorozatokban az arc nincs letakarva.

2022. nov. 13. 23:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!