Tegnap, Budapesten egy utca elején kinn volt az egyirányú tábla,fölötte egy műanyag táblán egy mindkét irányból behajtani tilos. Kérdésem: Ilyenkor nem kötelesek letakarni az egyirányú utcát jelző táblát?
Parkoltak az utcában,mire visszajöttem büntetés és az utca bejárata rendőrségi szalaggal volt lezárva.
20 autó parkolt úgy mint én,10 kapott büntetést.
3. A két tábla között ellentmondás van, hacsak nincs kiegészítő tábla.
A mindkét irányból behajtani tilos állapot nem lehet sem egyirányú, sem két irányú, sem 147 irányú. A táblákat felülről lefelé olvassuk. Így az ellentmondás ellenére a megoldás az, hogy nem lehet oda behajtani sem innen, sem onnan.
A történetből valami egyértelműen hiányzik, mert sem a rendőrség, sem más szerv nem tehet olyant, hogy azért bírságol, mert valaki megszegte azt a szabályt, amelyről nem lehetett tudomása.
Olyant szoktak csinálni, hogy kitesznek egy behajtani tilos táblát, megállni tilos táblát stb., és alá teszik, hogy mondjuk augusztus 28. 8:00-tól aug 29-tól 13:60-ig.
De ezt napokkal korábban ki kell tenni. Mennyivel előbb, azt bevallom nem tudom.
Ha zárni rendkívüli esemény miatt történik (pl. baleset miatti teljes zárás, gyilkosság stb.), akkor két eset lehetséges:
A már ott lévő járművek nem akadályozzák a munkát, és békén hagyják.
Elszállítják őket, de állami költségen. Ez lehet szomszédos utca is, vagy telep.
de, le kellett volna takarniuk, mert nem egyértelmű forgalmi helyzetet okoztak vele
a büntetést valószínűleg ettől még ki kell fizessed
A mindkét irányú behajtani tilos táblával jelzett útra pl. a mentő bemehet. De az egyirányúba csak a jelzett irányból. (Nem néztem meg a KRESZ törvényben, de így emlékszem.)
Szóval van értelme a két táblának együtt.
Igazából a mindkét irányból behajtani tilos egy "erősebb" tiltás, amit az egyirányú utca nem ír felül, nincs itt semmilyen ellentmondás.
Ha ott lett volna alatta, hogy kivéve engedéllyel, akkor nem mehetnél be a helyes irányban sem engedély nélkül...
Igaz. Megnéztem.
Egy dolgot találtam, ami mégiscsak értelmet ad a kettős táblának:
"Figyelmeztető jelzést használó járművek
b) 22 és 6 óra között - a megfelelő biztonsági intézkedések (pl. jelzőőr állítása) megtétele mellett és legfeljebb 10 km/óra sebességgel - egyirányú forgalmú úton és osztottpályás út bal oldali úttestjén a menetiránnyal szemben is közlekedhet;
e) behajthat olyan útra, vagy övezetbe ahová egyébként behajtania tilos."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!