Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A tudósok azért magyaráznak...

A tudósok azért magyaráznak el mindent bonyolultan, mert máskülönben az átlagember is megszerezné a hasznos tudást, amivel a tudósok szerepe leértékelődne?

Figyelt kérdés

Pl. az egyetemről kikerülő diplomások a saját tudományukból se tudnak alapvető dolgokat. Olyat se, amit nagyon egyszerű elmagyarázni, csak éppen az oktatóknak nem fűlt a foguk hozzá. Miért csinálják ezt? Ennyire félnek, hogy majd a diákok jobb szakemberek lesznek náluk, és elveszik a munkájukat?

Kérem senki ne tagadja le ezt a jelenséget, mindenkinek vannak tapasztalatai. Nekem pl. a Maxwell-egyenleteket úgy kellett megértenem, hogy a tanárok nem voltak képesek normálisan körüljárni a mágneses indukció és mágneses térerősség közti különbséget, összevissza jelölgették őket az egyenletekben, soha ne mondták el, hogy miért lehet néha kicserélni az egyiket a másikra, néha meg nem.

2022. aug. 17. 23:56
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
83%

Ez konteó, a helye az ezotéria.

Azért bontsuk szét:

1: Nem mindenki képes minden egyes diákjának külön úgy elmagyarázni a dolgokat, ahogy az a legjobban megértené. Ez létező probléma.

2: Amit kérdezel, az meg hülyeség. Eleve nem egy tudós magyaráz, hanem egy tanár, ami nagy különbség.

2022. aug. 18. 00:00
 2/40 A kérdező kommentje:

"Eleve nem egy tudós magyaráz, hanem egy tanár, ami nagy különbség."

Ja, hogy te még soha életedben nem olvastál tudományos cikket, amiben egy tudósnak kellene elmagyaráznia a felfedezését.

2022. aug. 18. 00:07
 3/40 anonim ***** válasza:
83%

A kérdésedben (a magyarázatban) tanárokról beszéltél, akiktől tanultál.

Jó lenne, ha nem mosnád össze a tudóst, aki megfejti a természeti törvényeket, majd ezeket leírja - a tanárral, aki ilyet nem csinál, hanem csak el kéne magyaráznia és megtanítani, miután ő maga megértette.

A kettő teljesen más dolog.

2022. aug. 18. 00:12
 4/40 A kérdező kommentje:
A kérdésemben tudósokról beszéltem, akiknek egy elég jelentős részhalmaza egyetemen oktat. Szóval nem kevertem semmit semmivel, te nem vagy képes felfogni a kérdést.
2022. aug. 18. 00:14
 5/40 anonim ***** válasza:
93%

Butaságot mondasz, és még erőlteted is.

Jó, hagyjuk ezt a részét. Nézzük a másik oldalról:

Miért beszélnek bonyolultan a tudósok?

Egyszerű: azért, mert a világ bonyolult. A legjobb példa a kvantummechanika: az elemi részecskék NEM kicsi golyók. Hogy pontosan mik, azt a matematikával még valahogy le tudjuk írni, de elmondani, elképzelni már nem tudjuk jól.

Ugyanígy az összes többi jelenség is, amit nem látunk közvetlenül, minden nap. A legtöbbhöz nincsen megfelelő szavunk.

Ahogy a tudásunk nő, egyre több ilyen jelenséget ismerünk.

Sajnos fel kell nőni hozzá - ÉS még azt is el kell dönteni, hogy melyik részéhez szeretnél felnőni, mert mindhez nem lehet.

Tehát még egyszer: NEM a tudósok tehetnek arról, hogy a világ olyan bonyolult, amit nem tudsz egyszerűen megérteni. A tudós feladata annyi, hogy megkeresse a természeti törvényeket.

Ha ez a törvény bonyolult, akkor bonyolult, és kész.

Illetve megpróbálhat pár dolgot, hogy könnyebben érthető legyen. Ha szerencséje van, akkor talál is, ha meg nem, akkor bonyolult marad.

2022. aug. 18. 00:24
 6/40 A kérdező kommentje:

Nem írj többet, jó? Kb. olyan vagy mint a gyerekkel nem rendelkező nevelési tanácsadó, aki megmondja a szülőnek, hogy hogyan kell jól nevelni a gyereket.

Iratkozz be egyetemre (természettudományos szakra), járd ki, és utána oszd meg a tapasztalataidat. Ameddig ezt nem tetted meg, addig mégis mi alapján kellene hitelesnek tartanom a válaszodat? Nem volt semmilyen átfogó tapasztalatod a tudósok magyarázási szokásairól.

2022. aug. 18. 00:32
 7/40 anonim ***** válasza:
90%

Ja, ha téged csak a konteód érdekel, akkor mit keresel a tudományon?

Itt tudományos válaszok jönnek, nem a te vágyálmaid.

2022. aug. 18. 00:38
 8/40 A kérdező kommentje:

Ennek már megint mi köze ahhoz, amit írtam?

Azt kifogásoltam, hogy egy tanulatlan paraszt vagy, aki még sose látott tudóst magyarázni, de ennek ellenére tökéletesen tisztában van, hogyan magyaráznak a tudósok.

2022. aug. 18. 00:41
 9/40 anonim ***** válasza:
92%
"Minden bonyolult kérdésre van egyszerű, könnyen érthető, téves válasz"
2022. aug. 18. 01:46
 10/40 anonim ***** válasza:
93%

Uj valaszolo vagyok. Elore leszogezem, hogy iden vegeztem el a fizika BSc-t, tehat engem nem minosithetsz tanulatlannak.

Egy netto hulyeseg amit mondasz. Alapokrol felepitve erthetoek a dolgok, meg ha par nehez reszen parszor at kell ragnia magat az embernek hogy kattanjon hogy mi tortenik.

De termeszetesen ha 0 alaptudassal elkezdesz cikkeket olvasni, azt persze hogy nem fogod erteni, hiszen ugyanazon a szakteruleten dolgozoknak van irva, nem laikusoknak.

De pl nézd meg, Dávid Gyula az elte egyik fizikusa itt valaszolgatott regebben, hogy segitsen az embereknek megerteni a fizikat

2022. aug. 18. 04:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!