A tudósok azért magyaráznak el mindent bonyolultan, mert máskülönben az átlagember is megszerezné a hasznos tudást, amivel a tudósok szerepe leértékelődne?
Pl. az egyetemről kikerülő diplomások a saját tudományukból se tudnak alapvető dolgokat. Olyat se, amit nagyon egyszerű elmagyarázni, csak éppen az oktatóknak nem fűlt a foguk hozzá. Miért csinálják ezt? Ennyire félnek, hogy majd a diákok jobb szakemberek lesznek náluk, és elveszik a munkájukat?
Kérem senki ne tagadja le ezt a jelenséget, mindenkinek vannak tapasztalatai. Nekem pl. a Maxwell-egyenleteket úgy kellett megértenem, hogy a tanárok nem voltak képesek normálisan körüljárni a mágneses indukció és mágneses térerősség közti különbséget, összevissza jelölgették őket az egyenletekben, soha ne mondták el, hogy miért lehet néha kicserélni az egyiket a másikra, néha meg nem.
Ez konteó, a helye az ezotéria.
Azért bontsuk szét:
1: Nem mindenki képes minden egyes diákjának külön úgy elmagyarázni a dolgokat, ahogy az a legjobban megértené. Ez létező probléma.
2: Amit kérdezel, az meg hülyeség. Eleve nem egy tudós magyaráz, hanem egy tanár, ami nagy különbség.
"Eleve nem egy tudós magyaráz, hanem egy tanár, ami nagy különbség."
Ja, hogy te még soha életedben nem olvastál tudományos cikket, amiben egy tudósnak kellene elmagyaráznia a felfedezését.
A kérdésedben (a magyarázatban) tanárokról beszéltél, akiktől tanultál.
Jó lenne, ha nem mosnád össze a tudóst, aki megfejti a természeti törvényeket, majd ezeket leírja - a tanárral, aki ilyet nem csinál, hanem csak el kéne magyaráznia és megtanítani, miután ő maga megértette.
A kettő teljesen más dolog.
Butaságot mondasz, és még erőlteted is.
Jó, hagyjuk ezt a részét. Nézzük a másik oldalról:
Miért beszélnek bonyolultan a tudósok?
Egyszerű: azért, mert a világ bonyolult. A legjobb példa a kvantummechanika: az elemi részecskék NEM kicsi golyók. Hogy pontosan mik, azt a matematikával még valahogy le tudjuk írni, de elmondani, elképzelni már nem tudjuk jól.
Ugyanígy az összes többi jelenség is, amit nem látunk közvetlenül, minden nap. A legtöbbhöz nincsen megfelelő szavunk.
Ahogy a tudásunk nő, egyre több ilyen jelenséget ismerünk.
Sajnos fel kell nőni hozzá - ÉS még azt is el kell dönteni, hogy melyik részéhez szeretnél felnőni, mert mindhez nem lehet.
Tehát még egyszer: NEM a tudósok tehetnek arról, hogy a világ olyan bonyolult, amit nem tudsz egyszerűen megérteni. A tudós feladata annyi, hogy megkeresse a természeti törvényeket.
Ha ez a törvény bonyolult, akkor bonyolult, és kész.
Illetve megpróbálhat pár dolgot, hogy könnyebben érthető legyen. Ha szerencséje van, akkor talál is, ha meg nem, akkor bonyolult marad.
Nem írj többet, jó? Kb. olyan vagy mint a gyerekkel nem rendelkező nevelési tanácsadó, aki megmondja a szülőnek, hogy hogyan kell jól nevelni a gyereket.
Iratkozz be egyetemre (természettudományos szakra), járd ki, és utána oszd meg a tapasztalataidat. Ameddig ezt nem tetted meg, addig mégis mi alapján kellene hitelesnek tartanom a válaszodat? Nem volt semmilyen átfogó tapasztalatod a tudósok magyarázási szokásairól.
Ja, ha téged csak a konteód érdekel, akkor mit keresel a tudományon?
Itt tudományos válaszok jönnek, nem a te vágyálmaid.
Ennek már megint mi köze ahhoz, amit írtam?
Azt kifogásoltam, hogy egy tanulatlan paraszt vagy, aki még sose látott tudóst magyarázni, de ennek ellenére tökéletesen tisztában van, hogyan magyaráznak a tudósok.
Uj valaszolo vagyok. Elore leszogezem, hogy iden vegeztem el a fizika BSc-t, tehat engem nem minosithetsz tanulatlannak.
Egy netto hulyeseg amit mondasz. Alapokrol felepitve erthetoek a dolgok, meg ha par nehez reszen parszor at kell ragnia magat az embernek hogy kattanjon hogy mi tortenik.
De termeszetesen ha 0 alaptudassal elkezdesz cikkeket olvasni, azt persze hogy nem fogod erteni, hiszen ugyanazon a szakteruleten dolgozoknak van irva, nem laikusoknak.
De pl nézd meg, Dávid Gyula az elte egyik fizikusa itt valaszolgatott regebben, hogy segitsen az embereknek megerteni a fizikat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!