Segí_tsetek Mi az a vírus?
Az első válasz egy nagy marhaság. Igazságot csak nyomokban tartalmaz.
Tessék, ezt olvasd el, és szűrd le a lényeget egy mondatban:
Előző:
"a vírus ilyen gonosz"
A vírus nem gonosz, mint ahogy a sas sem gonosz, amiért megeszi a nyulat. Az ilyesfajta értékítéletnek a biológiában nincs értelme.
"lényecske"
A vírus nem lényecske, mert nem tekintjük élőlénynek. Információ nem derül ki belüle, csak a kicsinyítő képző miatt annyi, hogy pici, de nem tudjuk meg, hogy mennyire pici.
"mely "átprogramozza" a sejtjeidet a saját dns-ére"
Hát nem minden vírusnak van DNS-e, és az sem igaz, hogy átprogramozza a DNS-ére, ennek így biológiailag nem sok értelme van. Lefuttatja a saját programját, igen.
"és ezentúl a sej vírust fog gyártani, majd szétdurran a sejt és úgy szaporodik"
Nyelvileg zagyva, de legalább kb igaz, kis fenttartásokkal.
"majd megtámadja az imunnrendeszer többi pontját és megbetegít."
Nem igaz, mert önmagában az okozza a betegséget, hogy a célsejtet támadja, illetve a tünetek egy része az immunválasz miatt van. A legtöbb vírus nem támadja meg az immunrendszer többi pontját. És különben is, miért "többi" pont, amikor eddig nem beszéltünk egy pontról sem?
Tehát az a baj, hogy részigazságok, pongyolaságok és ferdítések igaznak tűnő halmaza, ami félreértéseket és tévedéseket sugall kimondva és kimondatlanul is, és marha nehéz kiszűrni belőle, hogy mi nem frankó. Szerintem érdemes elfelejteni azt az első hozzászólást.
"A vírus nem lényecske, mert nem tekintjük élőlénynek"
Élőlénynek tekintjük, de erről inkább ne itt vitatkozzunk :)
Mondjuk ez vita tárgya, hogy most épp tekintjük-e vagy sem. (Szóval az ilyen kategórikus megmondom a tutit és nincs vita, amit képviselsz, az nem tudományhoz méltó.) Amikor anno elkezdtem a biológus szakot, akkor épp nem tekintettük annak, szóval én így tanultam de mivel mikrobiális genetika témában mozgok, olykor hajlamos vagyok mégis kvázi-élőként gondolni rájuk. Ettől függetlenül én még nem láttam olyan élőlény definíciót (tudom, hogy azt kicsit zűrös adni, de mégis), amibe belefértek volna.
Szóval ha olyan okos vagy, akkor ne egy mondatot böffints ide, hanem teríts valami lapot, mondjuk hogy melyik konferencián dőlt el és mire alapozva, hogy a vírusok élőlények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!