Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A világürben TELJESEN sötét...

A világürben TELJESEN sötét van? A kinnt lévő ürhajósok, látnak csillagokat, bolygókat?

Figyelt kérdés
Üdv a földről sok csillagot lehet látni a nem fény szennyezett vidékeken, meg ugye a holdat, de azok az ürhajósok akik kinn vannak mondjuk az ISS-en, ők mit látnak? Semmit? Vagy a holdat látni? köszi.
2022. máj. 21. 13:44
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
87%

Onnan sokkal jobban látni mindent, sokkal-sokkal több csillagot, mert gyakorlatilag 0 a fényszennyezés, és a légkör zavaró hatásai sem érvényesülnek. Mindenről teljesen akadálytalanul jut a szemedbe a fény.

A Hubble, James Webb űrteleszkópokat is pont azért lőtték a Földön, légkörön kívülre, hogy mindenféle ilyen zavaró hatást kiküszöböljenek.

2022. máj. 21. 14:13
 2/30 A kérdező kommentje:
Köszi, én úgy tudtam, hogy ők csillagokat stb pont, hogy nem látnak, mert messze vannak egymástól és mi is csak a föld tulajdonságai miatt. Persze tévedhetek is, irtam nem tudom,
2022. máj. 21. 14:30
 3/30 anonim ***** válasza:
93%

" ők csillagokat stb pont, hogy nem látnak, mert messze vannak egymástól"

Pontosabban ki van messze kitől? Ez elég zavarosra sikerült. Az ISS-en, ~400 km-re a felszíntől mi van annyival messzebb mitől, hogy ne lehessen látni, és innen a felszínről meg lehet látni? Meg a Föld milyen tulajdonságaira gondolsz? A légkörre? Az inkább zavaró tényező ilyen szempontból, kevesebb dolgot látni miatta mint légkör nélkül.

2022. máj. 21. 14:34
 4/30 anonim ***** válasza:
91%

A világűrből sokkal jobban lehet bármit is látni, mint innen, a Földről.

Az ég az szurokfekete, az igaz. De a csillagok attól még ott vannak, és minden más égitest is.

Ha pedig a Nap is süt, akkor még meleg is van... attól függően, hogy mennyire vagy közel hozzá. A Föld mellett elég meleg van, az űrhajósokat hűteni kell.

2022. máj. 21. 14:45
 5/30 sadam87 ***** válasza:
93%
Ugyanúgy láthatják a csillagokat, (talán valamivel jobban is a légköri zavarás hiánya miatt), persze csak akkor, ha kellőképpen sötét adaptált a szemük. Nyilván a napfény vagy a belső világítás el tudja nyomni a csillagok fényét.
2022. máj. 21. 14:55
 6/30 A kérdező kommentje:
3as nem tudom megfogalmazni, úgy szeretném érteni, hogy a földről valamiért sok csillagot látunk amiért más a látószögünk vagy ilyesmi, mig úgy tudom a kinn lévö ürhajósok azért látják máshogy mert a "csillagok " nagyon nagy távra vannak 1mástól. ( Ennél jobban nem gtudom megirni a gondolatom)
2022. máj. 21. 14:58
 7/30 A kérdező kommentje:
Sadam köszi! Lehet én is ilyesmivel keverem, de lehet ez miatt van , hogy mi a földről jobban látjuk.
2022. máj. 21. 15:00
 8/30 anonim ***** válasza:
93%

Semmikeppen sem latjuk jobban a csillagokat a Foldrol. A csillagok olyan messze vannak tolunk es egymastol, hogy ahhoz kepest a felszin es az ISS kozti kulonbseg elenyeszo, gyakorlatilag 0.

Ha meg a szemukbe eso vagy tukrozodo napfeny miatt gondolod, hogy kevesebbet latnak, akkor ez igaz, de a felszinrol se latni egy csillagot se, ha a szemedbe sut a nap. Tehat az nem a Fold, hanem a Nap miatt van.

2022. máj. 21. 15:09
 9/30 sadam87 ***** válasza:
89%

Nem írtam, hogy a Földről jobban látjuk. ;)

2022. máj. 21. 15:38
 10/30 anonim ***** válasza:
29%

"Nyilván a napfény vagy a belső világítás el tudja nyomni a csillagok fényét"

Ugye a Karman-vonalon tul olyan ritka a legkor, hogy nem szorja a fenyt a kek spektrumtartomanyban, vagyis az "eg" fekete, es a csillagok nappal is latszanak. Vagyis latod a Napot es a csillagokat is egyidejuleg.

37F incel

2022. máj. 21. 17:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!