Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miért állt le az ürsikló...

Miért állt le az ürsikló program, és most miért magáncégek hagyományos ürhajóira vár a NASA?

Figyelt kérdés
Üdv a kérdés adott, miért állt le az ürrepülőgép program? A mostani magáncégek miért hagyományos ürhajókat terveznek? Az ürrepülő koncepció nem jött be? köszi.
2022. máj. 17. 17:26
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Alex, és érdekes, hogy már az amcsik is a klasszikusnak mondható ürhajóban gondolkodnak. Nem repülő formájú bármiben.
2022. máj. 22. 13:46
 12/19 anonim ***** válasza:

11

Miért lenne az? Miután megbukott az STS program plusz sok pénzt nem tudnak/akarnak beleölni a fejlesztésekbe, így egyértelmű volt hogy vissza kell térni a hagyományos megoldásokhoz.

2022. máj. 22. 14:28
 13/19 A kérdező kommentje:
Én azt hittem, mindenképp ilyen repülő alakú valamit akarnak, Bár sok éve régen azt olvastam valahol vagy a tv-be hallottam, nem tudom, hogy a "rendes" ürhajónak sokkal több értelme van, arra már nem emlékszrm miért.
2022. máj. 22. 14:49
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Semmiképp nem akartak repülő alakút. Egyrészről a koncepció megbukott másrészről túl sok pénz meg macera kifejleszteni és a felhasználhatósága az alacsony földkörüli utakra korlátozódik. Arra meg már van annyi filéres opció hogy nem éri meg erre pénzt költeni.
2022. máj. 22. 15:29
 15/19 sadam87 ***** válasza:
90%
Pedig ahogy írtam, a Sierra Nevada vállalt fejleszti a Dream Chaser nevű űrrepülőjét. Egyelőre teherszállító verziót (a NASA végül nem támogatta az emberes verziót), de szeretnének emberes verziót is.
2022. máj. 22. 15:43
 16/19 Alex Fly ***** válasza:
100%

@11: mert a gyakorlatban nem igazán vált be. Pontosabban a felhasználási területe változott meg...

Az STS tökéletes volt pl. a Spacelabbal való működésre, de az ISS megjelenésével ez a projekt véget ért. Jó volt műholdak pályára állításához, de egyrészt sokat fejlődtek a hagyományos hordozórakéták is, másrészt ennek is megvannak a mért- és tömegkorlátai. Szóval jelenleg egyszerűbb és olcsóbb ezeket normál hordozórakétával felbocsátani. És persze az 1986-os katasztrófa után leálltak az "űr-TUG" fejlesztésével is, mert túl kockázatosnak ítélték, így csak alacsony orbitális pályára tudodd műholdakat állítani.

Az űrállomás transzporthajójaként pedig egyenesen pazarlás minden esetben kb. 100 tonna felesleges tömeget mozgatni.

Egy méregdrága, általános célú, bonyolult eszköz helyett inkább mindig az adott célnak megfelelő, jóval költséghatékonyabb céleszközt választották.

2022. máj. 22. 16:01
 17/19 A kérdező kommentje:

köszi mindenkinek.

sadam87 de hova akarnak vele embdert küldeni?

2022. máj. 22. 17:03
 18/19 sadam87 ***** válasza:

Alacsony Föld körüli pályára. Eredetileg ugyanannak a pályázatnak a keretében kezdték fejleszteni, mint a SpaceX Dragonjának emberes vezióját, és a Boeing Starliner-ét, csak végül azokat választották.

[link]

2022. máj. 22. 17:08
 19/19 A kérdező kommentje:
Köszi akkor nem nagyon messze . :)
2022. máj. 22. 18:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!