Mégis mi alapján dől el, hogy pont az vagyok, aki vagyok? Az, hogy pont ezt a testet irányítom, és nem a szomszédét, vagy egy külföldiét, esetleg a tiédet?
Figyelt kérdés
2008. dec. 17. 22:49
2/6 anonim válasza:
Ezt a testet te találtad ki. A szomszéd testét a szomszéd találta ki. Így döntöttél és kész.
3/6 anonim válasza:
Először is az sem biztos, hogy egyáltalán létezik tartós személyazonosság. Bizonyos mai materialista filozófiai iskolák szerint ugyanis lehet, hogy az, aki ebben a percben vagy, nem azonos azzal, aki egy perce volt a tested irányítója (csak mivel rendelkezel ugyanazzal az aggyal, benne az eddigi emlékekkel, ezért azt hiszed, hogy folytonosság van, és tegnap is te voltál "te"). Van olyan álláspont is, hogy igazából csak egy személy van, ez van mindenkiben, csak nem veszi észre (mivel a különböző agyak között nincs közvetlen kapcsolat). Ezt gondolták egyes indiai gondolkodók. - A vallásosak azt fogják mondani, hogy van valami a testedtől függetlenül, amitől ez függ. Akkor ezt nyilván Isten teremtette, és akkor tőle függ. A szolipszisták szerint viszont csak te létezel, a világot te álmodod, így csak egyetlen személy van, a kérdés tehát nem nehéz. Az ateisták azt fogják mondani, hogy ez véletlenszerű: született egy szervezet egy biológiai folyamatban, annak van egy személyazonossága, és egészen véletlenszerű, hogy az "kicsoda". Vannak olyan filozófusok is, akik vitatják, hogy egyáltalán lehet "én" nevű összefüggő valamiről, személyekről beszélni.
4/6 anonim válasza:
Na most te ezt spirituális úton közelíted meg, mert a materialista szemléletmóddal egyszerűen meg lehet válaszolni a dolgot: mert ez vagy te, a tested maga a személyiséged, nagyrészt az agyban persze, de hozzátartozik a többi testrészed is. Ha nem lenne, te sem ilyen lennél. Az utolsó válaszolónak igaza van, sokan (én is) úgy gondolják, hogy a személyiség nem egy megfogható, fix dolog valakiben, hanem egy folytonosan változó reakcióhalmaz. Agykutatások alá is támasztják ezt szépen :)
5/6 anonim válasza:
+ hogy a kérdésre is válaszoljak, ahogy azt kérdezted: nem tudjuk. Vagy nincs rá különösebb indok, vagy egy felsőbb intelligencia így döntött, tulajdonképpen mindegy, mert a hatás ugyanaz, nem tudjuk elkülöníteni egymástól a két esetet.
6/6 anonim válasza:
Mikor meghaltál, (már bocs) akkor ki kellett választanod egy saját testet. Az a test lesz a tiéd. Tehát mindenképpen TE döntöd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!