"Aki a Duna vízét issza, saját levét issza vissza"
2022. márc. 26. 21:16
7/13 anonim válasza:
Az ivóvizet jellemzően édesvízből vesszük ki (folyó, tó, földalatti vízkészletek (pl artézi kutak)).
Tengervizet is lehet ivóvízzé alakítani, csak el kell tüntetni a sót belőle, ami elég macerás. Úgyhogy ha van édesvíz a környéken, akkor nem szenvednek vele. (Meg ugye alap hogy legyen tenger ugyebár, mert vizet szállítani nem éri meg.)
A szennyvizet tisztítva vagy épp tisztítatlanul a folyókba vezetik vissza, úgyhogy Budapesten győri pisit iszunk, Makón pedig budapestit.
Persze az ivóvíznek kivett vizet megtisztítják mielőtt az ivóvíz-hálózatba engednék, de attől a víz nem mindenhol és nem feltétlenül abszolút maradéktalanul tiszta.
2022. márc. 27. 00:03
8/13 anonim válasza:
Én egy szennyvíztisztító telepen dolgozom, ahogy nálunk működnek a dolgok: a csatornahálózatból beérkezik a nyers szennyvíz, első lépésben egy ún. rács leválasztja a nagyobb mechanikus szennyeződéseket (egész fura dolgok is fenn szoktak akadni), aztán jön a homokfogó + előülepítők ahol a finomabb szemcsés szennyezők választódnak le (leülepednek a tartály aljára). Aztán jön az egész rendszer "lelke" a levegőztető medence ahol mikroorganizmusok bontják le a szennyvízben lévő nem ülepíthető szerves szennyezőket (ehhez oxigén kell, ezt fúvókkal juttatják a medencébe). A folyamat végén utóülepítőkben az iszap leválasztódik, nagyobb része tárolókba kerül stabilizálás céljából (biogáz, komposzt, stb), kisebb része visszakerül a levegőztező medencékbe (recirkulációs iszap). A tisztított szennyviz pedig természetes befogadóba kerül. Ha nem működik jól a technológia, simán lehet a végtermék is szennyezett, ekkor bírságot kell fizetni határérték átlépés mértékétől függően, ami eleve be van kalkulálva az éves költségvetésbe. A mechanikis szennyezők leválasztásaval általában nem szokott gond lenni, viszont láttam olyan "tisztított" vizet ami egyéb paramétereket tekintve olyan volt mint a beérkező szennyvíz.
2022. márc. 27. 09:45
9/13 anonim válasza:
8, lehet hogy nem fogtam fel mindent amit leírtál, de akkor végül is, “ami fent akad a szűrőn”(nem akarom konkrétan kimondani hogy mi az) abból komposzt lesz? És az hová kerül? illetve a lebontható részét mikroorganizmusok lebontják? A tisztított víz pedig gondolom megy vissza a rendszerbe? Elég kényes téma, de én is gondolkodtam már ezen egyébként és nem nagyon tudtam elképzelni, hogy ennyi ember “végterméke” hova kerül hogy a mai napig el tudják tüntetni…
2022. márc. 28. 19:24
10/13 anonim válasza:
#9: nem a 8-as vagyok, de többek között itt is olvashatsz a szennyvíziszap hasznosításáról:
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!