Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Elkezdtem drágaköveket gyűjten...

Elkezdtem drágaköveket gyűjteni, pontosabban Opálokat. Nagy badarságnak számít egy ilyen furcsa hobbi?

Figyelt kérdés

Amióta idén az Opál lett az év ásványa Magyarországon, azóta lett egy új furcsa hobbim.

Idén gyakran járok ki ásványbőrzékre és azóta több mint 20db jó minőségű opál kabosont vásároltam ami leginkább csak az ékszerészek, ötvösök és geologikusok vásárolják.

Attól félek a legjobban hogy ez mennyire jó hobbi/befektetésnek számít ha netán a jövőben lesz egy kis anyagi gondom és amiatt el kell adjam ezeket. Eddig több mint fél millió forintot költöttem rájuk, és figyelem hogy mindig a drágább jobb minőségűeket vásárolom meg hogy a jövőben azért legyenek egy kis viszonteladási értékük, ergó nem szeretnék anyagilag bukni rajtuk. Persze magánszemélyként nem profitálni szeretnék rajtuk mivel manapság sok a hamisítvány és emiatt magánszemélyektől ilyen dolgokat nem nagyon vásárolnak.

Önök szerint anyagilag jobb ha abbahagyom, és inkább érdemesebb olcsóbb ásványokat gyűjteni?

ma 01:09
 1/3 anonim ***** válasza:
88%

Az opál - szemben a rubinnal, smaragddal, zafírral stb. - jól tartja az értékét, mert a természetes opált elég könnyen meg lehet különböztetni a szintetikusan előállítottaktól. A többi felsorolt drágakőre ez nem igaz.

Ennyiben az opál jó befektetésnek tűnik. Azonban más természetű kockázatokkal kell számolni:

1. A nemesopál rendkívül bonyolult szerkezetű: nanométer mérettartományba eső szilícium kvázikristályok fürtjei alkotják, amelyek bonyolult, egyedi struktúrákba álltak össze úgy, hogy az ékkő kb. 5-15 % vizet és nyomokban más elemeket tartalmaz. tovább bonyolítja a helyzetet, ha boulder-, fosszília-, vagy mátrixopálról van szó, amelyek esetében a befogadó kőzet is bele van csiszolva a cabochonba. Emiatt minden opál egyedi és megismételhetetlen, következésképp nem lehet őket egzakt módon összehasonlítva pontosan meghatározni az értéküket. Ez némi bizonytalanságot és átverési lehetőséget visz az opál kereskedelmébe.

2. Az opál főként a víztartalma miatt eléggé kényes a tárolásra és a környezeti feltételek megváltozására. Szerencsételen esetben egy olajos testápoló, egy szappanos kézmosás vagy nyáron a napon felejtés is megrepesztheti a követ vagy elhományosíthatja az opalizáló fényjátékát. Ez különösen az etióp hidrofán opálokra jellemző.

(Ebből a szempontból a szintetikus opálok jobban teljesítenek. A műgyantával imregnált Kyocera opál teljesen vízálló, a Gilson féle szintetikus opált pedig akár olvasztott üvegbe is bele lehet mártani.)

ma 02:03
 2/3 anonim ***** válasza:
49%
Hát - bár ez csak az én jelentéktelen személyes véleményem - elég nagy badarság olyasmibe invesztálni, aminek csakis eszmei alapon van meghatározva az értéke.
ma 02:49
 3/3 EagleHUN ***** válasza:
82%

Még egy dolgot tennék hozzá #1 jó válaszához.

Ha eladásra kerül nem minegy hogyan tálalod majd.

Értéket darabonként nehéz meghatározni de gyűjteményként is lehet értéke, sőt az magasabb is lehet mint a darabonkénti összes.

Tehát ha egy általad választott tematika alapján csoportosítva, rendszerezve, feliratozva ( gyűtési és vagy származási hely a minimum, de lehet gyüjtő vagy évszám is mellette ).

Ilyen tematika lehet a te esetedben akár az hogy az összes Ausztrál vagy Etióp vagy éppen Magyar opáltipus. Vagy színek szerint. Vagy UV reagencia szerint. Vagy csak fosszíliaopálok stb...

Hogy ha #1 által említett opál tönkremeneteleket ki tudod küszöbölni, és sikerül valamilyen tematikában egy eléggé teljes gyüjteményt összeraknod. Az nem csak értéktartóbb lesz, hanem még talán keresni is lehet vele. ( Persze ehhez az is kell hogy találj valakit akinek sok a pénze és ilyemibe is szívesen rakná... Magyarországon ez nehéz ügy lesz. Mindenképp külföldi eladásban kell gondolkodj szerintem ha arra kerül a sor.

ma 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!