Evolúciós szempontból erről ti mit gondoltok? Továbbadom a fiamnak a "rossz génjeimet"?
Van egy csodálatos kisfiam, akit imádok. Terhességem előtt inzulinrezisztenciával küzdöttem, terhességem alatt pedig inzulinos terhességi cukorbetegségem lett, ami végül elmúlt terhesség után, de rettentően aggódtam a terhességem alatt a kisfiamért.
Szerencsére egy egészséges, egyáltalán nem beteges kisfiú ő (1 éves).
Viszont bármennyire hülyén hangzik, aggódom érte, hogy örökli a hajlamot a cukorbetegségre. Apukám is cukorbeteg volt.
Szoktam gondolkodni ennek a filozófiai részén... Kb 100 éve Amerikában pl. volt, hogy azt tanácsolták a cukorbetegeknek, hogy ne szüljenek, ne adják tovább a betegségre való hajlamukat a gyerekeknek. Ebbe nekem szörnyű belegondolni, hogy ha nem most élnék, lehet nem szülhettem volna gyereket, vagy ne adjisten, terhesség alatt elhalt volna a magzat. Nekem pedig mindig nagy vágyam volt, hogy anya lehessek.
Nem tudom, mi most a tudomány álláspontja ezzel kapcsolatban, de nagyon érdekelne, hogy sok olyan nő szül, akinek valami betegsége van. Szerintetek evolúciós szempontból ez nem rossz?
Melyik típusú cukorbetegség? Nem mindegy!
Az én nagyfaterom is cukorbeteg volt, én is az vagyok. Mondjuk ha nem lettünk/lennék bőven 100 kg felett, akkor valszeg nem is lennék az!
Nyilván örökli, de a jövőben ezt jobban tudják majd gyógyítani.
Aztán génsebészettel majd javítható is lesz.
Én a genetikai örökségen kevésbé aggódnék, mert azt nem tudom befolyásolni. De a belső énemre figyelnék nagyon, mert azt lehet! Felesleges aggodalmaskodás helyett áttérnék a pozitív, életvidám gondolkodásra. Hogy miért?
"A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat - de éli a nyugalmadat és derűdet is - ha valódi." > Müller Péter <
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!