Mi a véleményetek a Genetikailag módosított növényekről és állatokról?
Szabadon, amit gondoltok.
És légyszi légyszi ne azért pontozzatok le valakit mert nem értetek vele egyet, hanem csak akkor ha nagyon nagy hülyeséget írt.
Szerintem a nővénynemesítés egy új, modern és gyors formája, mellyel olyan tulajdonságok is elérhetőek, amik nélküle nem, vagy csak évtizedek alatt.
Elég sok módon próbáltunk az évszázadok során növényeket nemesíteni. Az elmúlt évszázadban pl radioaktív sugárzással kierőszakolt véletlenszerű mutációkkal kísérletetek, így jött létre pl a vérnarancs. Ha akkor ez nem volt baj, akkor nem látom, hogy ma az irányított változtatások miért problémásak.
Inkább csak az "ismeretlentől" való rettegésnek tartom a GMO ellenzést.
Nékem bizony nagyon jó véleményem van róluk. Nem szeretnék állandóan vaddisznót, meg őstulkot enni, gyapjú, len, meg gyapot hiányában mindig műszálas ruhákban járni. Hasonlóan gondolom ezt, mint azt, amikor a “természet rendjébe” úgy avatkozunk be, hogy pl. nem hagyjuk meghalni azt, akinek vakbélgyulladása van, hanem megoperáljuk.
Persze cinikus válaszom ellenére tudom, hogy a kérdező a modern géntechnológiai eszközökkel kialakított változatokra gondolt, nem pedig a nemesítéssel kialakítottakra.
A kérdést hosszasan lehet/érdemes elemezni, de csak alapos természettudományos ismeretekkel rendelkezőknek. Én ilyen vagyok, de a hosszas elemzésre nem vállalkozhatom.
Előző (2) válasz folytatása:
Az említett elemzés Venetiáner Pál biológus interneten fellelhető előadásaiban megtalálható.
Ez a GMO-hiszti az emberek általános elhülyüléséből fakad.
Azért lehetnek ebből később gondok, túl rövid idő a tesztelés időszaka, ha mondjuk rovargénekkel turbóznak fel növényeket és azok a növények valamiképpen kiszabadulnak a természetbe,mert az sajnos könnyen előfordulhat, pláne, ha egyszerű hibridként kezelik őket.
Később már lehetetlen lesz megszabadulni tőlük.
Nem szakértőként úgy látom több csoportja lehet módosítás jellegét tekintve:
- mikor az adott faj adott tulajdonságát fixálják
- mikor más fajból vesznek át tulajdonságot (de ez a tulajdonság nem új az élővilág számára)
- mikor valami teljesen új dolgot építenek be (pl: valami vegyületet gyártson tej helyett vagy hasonló..)
A növények és állatok eltérő "szennyezési" faktort jelenthetnek, hiszen egy disznót könnyebb bezárni, mint a növények virágporát, így az kikerülhet. De ugyanígy végül a génmódosított egyedek sorsa a lebomlás lesz ez pedig az utóbb esetben új vegyületeket eredményezhet, amelyek bekerülnek/bekerülhetnek a körforgásba.
Azaz, ha új anyagokat/vegyületeket juttatunk a környezetbe vagy túl erős fajokat vezetünk be, mondhatjuk, hogy felboríthatjuk a természet egyensúlyát, viszont eddig is megtettük, a mindenféle vegyszereinkkel és azzal is, hogy csupán termesztünk/tenyésztünk számunkra kijelölt fajokat mások kárára, de akár egyszerűen túlnépesedésünk és ipari tevékenységünk révén is.
Tehát a kérdés az számomra is részben, hogy összességében ez pozitív vagy negatív hatású lesz, viszont úgy látom ha itt kiszabadul valami, nehezebben lehet visszazárni a palackba jelentsen az bármit is a környezetére nézve.
Végül, úgy látom már ráléptünk erre az útra és már nincs hátra, csak előre..
Nekem egy bajom van a GMO dolgokkal, viszont emiatt az egészet hevesen ellenzem. Ez pedig az, hogy ha egy cég létrehoz egy genetikailag módosított bármit, akkor onnantól kezdve azt ő "gyártotta", tehát az övé. Lehet szabadalmaztatni, és lehet az embereket perelni, ha véletlenül nem tőled veszik meg, vagy olyan módon használják, ahogy te azt nem szeretnéd. Mielőtt valaki azt gondolná, hogy ilyen soha nem lesz, az keressen rá, hogy "monsanto vs farmers".
Emellett nem sok kétségem van afelől, hogy egy ilyen helyzetben a létrehozó cég fog-e "biztonsági intézkedéseket" tenni. Tehát simán elképzelhetőnek tartom, hogy a remek, nagy tápértékű búza mondjuk képtelen lesz szaporodni, mert hát így sikerült. Vagy csak akkor tud megnőni rendesen, ha egy bizonyos műtrágyával kezelik, amit persze ki nem találnál, hogy kitől lehet venni.
Hogy a nagy cégek szarnak az emberekre, meg nagyjából mindenre, ami nem pénz, az mostanra többé-kevésbé nyilvánvaló. Nem vagyok biztos benne, hogy jó ötlet egy ilyen eszközt a kezükbe adni.
Persze megfelelő törvényi szabályozás mellett elfogadhatónak tartanám, csak ezzel meg az a gond, hogy azt is tisztán lehet látni, hogy a törvényi szabályozás mennyire lesz "megfelelő", ha sok pénzről van szó, tehát nincsenek illúzióim ezen a téren sem.
1,2#-vel egyetértek.
De azért látok abban veszélyt, ha pl. kártevő írtó képességeket viszünk át egy új növénybe.
Új allergák lehetnek, stb. Előnyös tulajdonságként terjedhet a környező növényekre.
Nem tudom jelenleg szabályozzák-e úgy a gmo-kat, mint pl egy permetszert?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!