Az öntudata az embereknek, hány éves kortól lesz teljes?
Nem az "én"-tudatra gondolsz? Amikor a kisgyerek felismeri és tudja, hogy a tükörben nem egy másik baba van, hanem ő? Amikor elkezdi a "enyém" és "nekem" érvényesítését?
Az öntudat sokakban még felnőttkorra sem alakul ki, az éntudat a babáknál kb 8-12 hónapos kor körül kezd el kialakulni, de hosszú folyamatként pár évig eltart, amig a teljes éntudat kialakul.
Van én-tudat és van öntudat, két merőben más fogalom. Az előbbi nagyjából egy éves korra kialakul, de van korábbi és későbbi példa is. Három éves kor fölött mindenkinek van én tudata, kivéve a debileket.
Öntudata viszont akár soha nem alakul ki teljesen néhány embernek. Ezekből ma is soka szaladgál közöttünk, ők a tipikus szolgalelkek. Nem tévesztendő össze az ismeret mennyiségével, bár bizonyos kapcsolat van a kettő között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!