Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nagy dicsőség egyetemen...

Nagy dicsőség egyetemen oktatni? Ha igen, akkor az számít , hogy melyik egyetemen?

Figyelt kérdés

2022. jan. 22. 21:39
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
32%
A 8-asnak igaza van, két doktorandusz barátom is van és talán 140-150 nettót kapnak. De azt azért tudni kell, hogy egy doktorandusz nagyon max. 5 órát, ha tart egy héten, én nem is értem, hogy jön ebből ki a heti 40 óra vagy nekik mennyi a kötelező, ha ott dolgoznak. Mindig mondják, hogy sok idő az adminisztráció meg az egyéb "egyetemi" teendők, akármi is legyen az, de nem dolgozzák magukat halálra. Akkor lehet sokat keresni egyetemi tanárként, ha kapnak támogatást konferenciára, projektekre és egy részét lenyúlják mondjuk. Vagy versenyekért, nyertes publikációért is jár pénz. De hallottam már ellenkező esetről, amikor maga a tanár fizetett, csakhogy publikálhasson. Ki tudja, hogy megy ez. De sima óraadóként éhbért kapnak ez 1000%.
2022. jan. 24. 14:18
 12/20 anonim válasza:
3%

Szerintem ez sok dologtól függ. Van amit leírtak, ezt nem ismétlem el újra.

Viszont szerintem ez a hallgatók általi megítéléstől is függ. Most végeztem alapon, épp várom, hogy a mester felvételi eredmény megjöjjön:D (ugyanott folytatnám).

Voltak olyan oktatóim akikkel maximálisan elégedett voltam. Volt 2 professzor, akik egyszerűen zseniális előadásokat tartottak, hatalmas tudással, de egyik sem kérkedő módon. Olyan igazi, jó értelemben klasszikus egyetemi professzorok. Rendesen megadták a módját az előadásoknak, öltönybe jöttek (az egyik kifejezte, h szerinte illik ezzel megtisztelni a hallgatókat). Ez lehet, hogy kissé régimódi megközelítes de szerintem ettől függetlenül rendes dolog. Csak jót tudok mondani. Volt aztán olyan docens, adjunktus is, sőt tanársegéd is, akikre szinten azt tudom mondani, hogy simán lehet büszke magára, mert hallgatói szempontból mimden kritériumot nagyon jól teljesített. Gondolok itt a tudásra, előadasmódra (talán az egyik legfontosabb), a technikára, kommunikációra, humorra, stb stb.

Míg a másik oldalon vannak azok akik ilyen-olyan docensek, x y z kutatást csináltak már blablabla de konkrétan nincs olyan hallgató aki csak jókat tudna mondani. Nem az adott tárgy nehézsége miatt, még csak nem is a tudás miatt, az nyilván adott, hanem hogy mennyire semmi EQ, 0 empátia volt bennük. Katasztrofális előadásmód, stb. Szerintem ez a fajta "oktatás" ahol mindenki eretvágna magán, nem dicsőség, minden milyen címe van az illetőnek.

Egy egyetemen pedig az egyik legjobb visszajelzés az oktató felé, ha úgy van tele a terem, úgy ülnek be szívesen órára a hallgatók, hogy nincs katalógus, se semmilyen más kötelezettség. És ha így sokan vannak, beülnek, figyelnek, na annál azt gondolom jobb visszajelzés (pozitív) nem igem van. :)

2022. jan. 24. 14:49
 13/20 anonim ***** válasza:
91%
Hogyan mérnéd a dicsőséget?
2022. jan. 25. 19:29
 14/20 anonim ***** válasza:
50%
Én nagyon szeretnék doktoranda lenni, alig várom, hogy végezzek a mesteren, mar jeleztem a temavezetomnek, hogy van ilyen szandekom. Nem érdekel, hogy kevés a pénz, van más forrásom is, es igy nekem elég. De mindig vonzott az egyetemi kornyezet, es igen, en ezt dicsosegnek elnem meg. 36 eves vagyok, ket Bsc, es nemsokara kesz Msc van mogottem, meg jo par elbulizott, elpocsekolt ev, ami kocsmazassal, onkeresessel, vilagfajdalommal telt, es konyhai kisegito munkakkal, meg ejszakas metrotakaritassal. Nem mindenkinek egyenes az utja. Es a koszos metroperontol egy egyetemi előadóig bejarni az utat, na arra azt mondom, hogy szellemi es lelki fejlodes. Ugy erzem, a PhD-vel revbe ernek. Meg ez a tapasztalás hianyzik.
2022. jan. 26. 22:54
 15/20 anonim ***** válasza:
90%
Utolsó te valami lelki társam lehetsz, én is sokat csatangoltam az életben, szó szerint: iskolakerülő voltam, félbehagytam az egyetemet is, takarítónőnek álltam jó tanuló létemre, külföldi gyári munkás. Jól keresni utóbbiban is lehet, ha akar valaki, de az igazi dicsőség számomra is az oktatásban, tanításban illetve tanulásban van, teljesen mindegy, megfizetik-e. Érdemes több lábon állni és ennyi. Szóval akinek ez sokat jelent annak nagy dicsőség, bár biztosan vannak csókos doktoranduszok is. Az egyik egyetemi oktatóm vallotta be, hogy alapszakos osztályában már valaki most tehetségesebb, mint némely doktoris hallgató. De gondolom a szorgalom és a hozzáállás is fontos.
2022. jan. 26. 23:04
 16/20 anonim ***** válasza:
87%

14es vagyok: teljesen értelek, mi jól kijönnénk :)

Az mondjuk rejtély, hogy a többieknek miért fáj a véleményem, de ha jól esett lepontozni, hát egészségükre.

2022. febr. 2. 09:01
 17/20 anonim ***** válasza:
94%

szerintem még egy általános iskolai első osztályos tanár is becsülendő és dicsőség sőt pont ebben a korban számíz nagyon sokat! egyrészt ne felejtsükel hogy a tanárok az egyik legfontosabb pillérrei a társadalomnak! és hogy az általánosban tanulja meg a gyerek hogyan kell viselkedni!

azért van ennyi retardált faszparaszt mert sajnos nem kielégítő a fizetés és emiatt mindenkit felvesznek!

igen persze professzor nagy szó főleg ha az egyik csúcs kategóriás egyetemen van (nem elte... azért na ":D oxford féle kategória) de szerintem ez a két véglet azaz professzor és általános iskolás tanár pont hogy szembe áll egymással mert sokkal jobban egyenlőek mint ha a professzort mérünk középiskolai tanárhoz vagy ha az egyetemi tanárt az általánoshoz

de mindegy tanár az mindig elismerő szakma! csak a fizetés nagyon rossz

2022. febr. 9. 16:03
 18/20 anonim ***** válasza:
0%

Írj még ilyen bődületes faxságokat légyszi! Ritkán olvasok ilyen szórakoztató hülyeségeket.

2022. febr. 9. 16:22
 19/20 anonim ***** válasza:
80%
18 oke… ha szerinted az budoletes … hogy a tanár az mindig becsulendo szakma és hogy nagyon is fontos a megfelelő általános iskolás tanár… akkor te is ügyes vagy 😅
2022. febr. 9. 17:12
 20/20 anonim ***** válasza:

1. Egyetemen oktatni mindenképpen jelentős szakmai elismertség.

2. Persze, hogy vannak rangosabb és kevésbé rangosabb helyek ezen belül. Nyilván ha valaki a Harvard vagy a Yale oktatója az nem ugyanaz, mintha mondjuk a sárospataki "Tokaj-Hegyalja Egyetem" -en oktat.

3. Még ennél is fontosabb, hogy milyen szinten, milyen beosztásban oktat valaki: tanszéki mérnök vagy mestertanár a legalacsonyabb szint, ennek csak diplomája van (junior lecturer), tanársegéd, aki legalább doktorandusz (lecturer), adjunktus, akinek PhD-ja is van (senior lecturer = assistant professor), docens aki már vezető oktató sok publikációval (associate professor), vagy egyetemi tanár (full professor) aki már habilitált is és akit a köztársasági elnök MAB akkreditációs vizsgálat után és oktatási miniszteri felterjesztés alapján kinevezett.

2023. szept. 2. 22:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!