Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Azt lehet tudni, hogy Gombás...

Azt lehet tudni, hogy Gombás Pál fizikus miért lett öngyilkos 1971-ben? Gyógyíthatatlan beteg lett?

Figyelt kérdés

Vagy azért, mert annyira megviselte az, hogy az 1930-as, 1940-es években megjelent publikációiban leírtak elavulttá, túlhaladottá váltak? (42. oldal: [link] )

Amúgy a koránál jóval idősebbnek nézett ki már 44. évében:

[link]

[link]

Mitől lehetett ilyen öreges kinézetű: erős dohányos volt és/vagy nagyon keveset aludt?

2022. jan. 4. 09:32
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Én Szent-Györgyi Albertről olvastam, és az ő életrajzában találkoztam Gombás Pál nevével: [link]
2022. jan. 4. 10:49
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Gratula az eddigi egyetlen hozzászólónak, sikeresen teleszemetelte az első oldalt a makacs visszakérdezéseivel.

Kérdező, itt van róla egy részletesebb visszaemlékezés:

[link]

Igazából kissé rejtély, miért lett öngyilkos. Voltak kuszaságok az életében. 1947-ben az USÁ-ba emigrált, de nem igazán jött be neki a dolog, és egy évre rá visszatért. Ez után viszont hazai mércével kifejezetten jó dolga volt, propaganda szempontból nagyon jól csengett, hogy egy neves tudósnak nem tetszett Amerika, úgyhogy a hatalom felkarolta őt anélkül, hogy különösebben bele kellett volna folynia a politikába. A spiclik ellen is garantált védelme volt, igazából nyugodtan dolgozhatott. Az újonnan létrehozott KFKI-ban saját kutatócsoportja volt. A leírás szerint az egészsége az öngyilkossága előtti időkben is rendben volt.

Mindent összevetve szerintem fejben nem stimmelt nála valami, negativitásra hajlamos, instabil lelkivilág lehetett.

A visszaemlékezés szerint hátrahagyott egy búcsúlevelet, de ennek tartalmáról semmit nem találtam.

2022. jan. 4. 12:05
 13/16 anonim ***** válasza:

Egyébként pl. ezen a fényképen nem tűnik olyan öregnek:

[link]

Lehet, hogy azon a fotón, amit linkeltél, kicsit kialvatlanul, vagy rossz megvilágításban csípték el.

2022. jan. 4. 12:08
 14/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm, igen, a [link] írás 5. oldalán olvasható az, amit az öngyilkosságáról tudni lehet. Attól tartott, hogy az ismétlődő fejfájásait agytumor okozhatja...
2022. jan. 4. 12:34
 15/16 A kérdező kommentje:
Nekem az furcsa, hogy 1947-ben miért nem mondjuk Svájcba emigrált; ott jól élhetett volna a némettudásával, valamelyik egyetem biztos igényt tartott volna rá.
2022. jan. 4. 12:56
 16/16 anonim ***** válasza:
0%
Izgalmas rejtélyek ezek néhai Gombás Pál élettörténetében. Szeritnem alapítsunk a facebookon egy Gombás Pál fanpage-et, ahol kibeszélhetjük Pali bácsi viselt dolgait és kétes döntéseit, valamint megoszthatjuk egymással a legújabb infókat, ha kiderülne még valami Gombás Pál ügyben. Unokáival és egyéb rokonaival közönségtalálkozót, emlékkoncertet is szervezhetnénk.
2022. jan. 4. 16:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!