Melyik az a legkisebb hatványkitevő, amelyiknél az egymást követő hatványszámok közötti prímek száma szig. monoton növekvő sorozatot alkot?
3 és 4 közé tippelem, mert a köbszámok között még van csökkenés, pl.:
pi(35^3)-pi(34^3) = 346, de pi(36^3)-pi(35^3) = 338, tehát csökkenés mutatkozik (több helyen is).
A 4. hatványoknál nem tapasztaltam ilyet (de a 3.5-nél sem).
Nem trollkodok, csak értsd meg, hogy nem ismerem a matekos nevezéktant és a képleteket sem tudom folyékonyan olvasni. Fingom nincs, mit jelent az a jelölés, hogy a(n)=pi((n+1)xediken), de ha leírod szavakkal, akkor megértem, mert amúgy érdekel.
De asszem, értem már a kérdést amúgy. Tehát van egy hatványod, arra emelsz minden egymást követő számot, és megnézed, hogy az egymást követő tagok között hány prím van. Nekem így kell leírni, h értsem :d
#11: Na látod, menni fog ez ...
És a legkisebb olyan hatványkitevőt keressük, amikor a sorozat számai, mindig nőnek, legyen az 3.23938831, vagy bármilyen tizedes tört.
#10: Bár a prímek egész számok, sajnállak ha nem tudod értelmezni a
1^x, 2^x, 3^x, 4^x, ... közötti prímek darabszámát nem egész x esetén!
"Ez jónak látszik,..." <===> bizonyítás?
Értelmetlen.
Írom, hogy "látszik", tehát sejtés, erre Te ...
Ha ilyesmit bizonyítani tudnék, akkor min. matek-professzor lennék, és nem itt a gy.k-n kérdezősködnék, de ... ez egy erős sejtés.
A sok kiszámolt tagból, a sorozat tendenciájából, és abból következik, hogy sokkal nagyobb az átlagos növekmény, mint a szórás.
És ezek aránya nő. Tehát a valószínűsége közel van az egyhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!