Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Villanyvezeték érintésétől...

Villanyvezeték érintésétől felgyulladhat egy fa?

Figyelt kérdés
Biciklizés közben egy falu határában ciccegő, elektromosságra utaló hangot hallottam fentről. Felnéztem, és láttam, hogy egy-két fa ágai hozzáérnek a villanyvezetékhez. Okozhatta ezt a hangot a faágak és a vezeték érintkezése? Szárazság volt, és enyhe szellő. Ebből tűz lehet?

2021. aug. 18. 09:18
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján élőfa ettől nem gyullad ki. Itt a környékünkön volt egy 20 kV-os vonal, mely alatt sorakoztak valamiféle fenyők, és fent mindegyik kormos volt. Kisfeszültségbe meg néha úgy belenő, hogy nem tudni, mi volt előbb. :D

De lehet, hogy a szárazodás megváltoztatja ezeket a tulajdonságokat.

2021. aug. 18. 09:46
 2/16 A kérdező kommentje:
Köszi, de akkor fizikailag lehetséges, hogy ennek a hangját hallottam? Illetve fizikailag lehetséges ettől gyulladás, csak nem valószínű, ha jól értelek? Köszi
2021. aug. 18. 09:53
 3/16 anonim ***** válasza:
79%
Ahogy az emberi test, úgy a növény is vezeti az áramot. Ha összeér két vezeték általa, az tud pukkanni. Nálunk is volt ilyen tavaly télen, ki kellett hívni az elműt, hogy szedje le. Egy jó 4 órára lekapcsolták az áramot, mire eltávolítottak mindent.
2021. aug. 18. 10:06
 4/16 Wadmalac ***** válasza:
100%

Előfordul, de ritkán.

Nálunk szerintem sima 230 V-os hálózaton nem hiszem, hogy könnyen meg tudna történni. A magasfeszültségű vezetékek meg mindenhol jó messze mennek fától.

Amerikában, ahol 110 V-os a hálózat, magasabb amperek mászkálnak a dróton meg sok helyen a magasfeszültségű szakaszok érhetnek fába, gyakoribb a dolog.

https://www.youtube.com/watch?v=HvRWTGqQAoA

https://www.youtube.com/watch?v=TJDf4H3sww8

https://www.youtube.com/watch?v=jnlQo5ncxRk

2021. aug. 18. 11:02
 5/16 Wadmalac ***** válasza:
100%

"fizikailag lehetséges, hogy ennek a hangját hallottam?"

Lehetséges. A nagyfesz. oszlopok tetején a lecsapódott párás szigetelő porcelánokon átmászó áram is szokott ilyen hangot adni.

2021. aug. 18. 11:04
 6/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2021. aug. 18. 11:12
 7/16 A kérdező kommentje:
Kösz, Vadmalac, a második harmadik videón nagyon érdekes, ahogy oldalra halad, átcsap a tűz. Hasonló, de enyhébb hangokat hallottam. Kösz. Azért megírtam az önkormányzatnak, hogy tudjanak róla.
2021. aug. 18. 11:14
 8/16 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az sosem árt, előírás, hogy nem érhet bele fa, le kell vágni.

Túzveszély itt nem nagy, de az, hogy zárlattal leveri a hálózatot vagy vizesen levezeti és megcsapja azt, aki oldalba pisálja a fát, az előfordulhat.

2021. aug. 18. 12:24
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
A szolgáltatónak kellene írni, az átlag önkori ehhez olyan agyilag, mint a sejhaj.
2021. aug. 18. 12:30
 10/16 A kérdező kommentje:
9. kösz, hát vegyék fel ők a kapcsolatot a szolgáltatóval, vagy ha ennyit sem ér a településük, akkor gratulálok.
2021. aug. 18. 12:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!