Vannak ún. primitívebb és ún. fejlettebb nyelvek? Ha igen melyek ezek?
Lehet esetleg a nyelvek időbeli alakulásáról beszélni. Az is fejlődés, de nem feltétlen jelenti, hogy a későbbiek magasabb szinten állnak (sőt).
De közben arról is lehet vitatkozni, hogy mik a fejlődési irányok.. főleg, hogy a nyelvek rokonsági összefüggéseit is különböző módon lehet értelmezni.
Némileg megfigyelhető dendenica, hogy az aglutináló (magyar, szuahéli, japán, baszk... asszem) nylevek valami ősibb állapotot képviselnek. A nyelvek többsége flektáló(indogermán nyelvek) ma már, és ezek is a szeparálók(kínai) felé tartanak. Én azt mondanám egyszerűsödnek.
A fejlettséget én pl. a természethez való viszony alapján értelmezném. A természettel való (fenntartható)együttéléssel összefüg annak működési rendszerének felismerése. E rendszer megjelenik pl a magyar nyelvben, és az egész népi kultúrában annak minden egyes (pl. művészeti) ágában azokban együtt szerves rendszert képezve. Ebben mozogva jobb esélyünk van megérteni a világot.
Szerintem ez a fejlettség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!