A zárvatermőknél primitívebb szárazföldi növények általában miért alkalmatlanok mind emberi, mind állati fogyasztásra?
A tuja levele nem ehető, ahogy a fenyő tüskéje sem. A fenyő magja ehető ugyan, de ez nem túl gazdaságos felhasználás.
A tiszafa mérgező, kivéve a pici, húsos gyümölcse, ez megint nem túl nagy haszon.
A ginkgónak büdös, hányásszagú termése van, nem tudok róla, hogy a levele ehető lenne-e.
A cikász elfogyasztása súlyos gyomorbántalmakat okoz, kivéve ha a levelét afféle lisztté őrölik és sokáig főzik, de annak meg nincs sok tápértéke. Ha jól tudom az éhező japánok ettek ilyet a háború alatt.
A páfrány friss, még csigavonalban felpöndörödött hajtása ehető ugyan, de a felnőtt levelek elfogyasztása rosszullétet okoz.
A zsurlók elfogyasztása is rosszullétet okoz.
A mohák ehetőek ugyan, de kis termetű, lassan növő növények, megint nem túl hasznosak.
Szerintetek miért így alakultak ki a növények, hogy gyakorlatilag semmit sem lehet megenni, ami a zárvatermő és az alga között foglal helyet?
Ha jól tudom csak a Jura vagy a Kréta korban jelentek meg zárvatermők. Azelőtt mit ettek a növényevő dínók meg a többi őshüllő, akik nem ragadozók voltak?
Kapaszkodj meg: nem csak a zárvatermők ehetők.
Ha nekem nem hiszel, akkor tessék, nézd meg ezt:
Csak néhányat hadd soroljak fel:
Saspáfrány
Páfrányfenyő
Jegenyefenyő
Lucfenyő
Boróka (na hogy ilyet soha nem fogyasztottál még, azt nem hiszem el).
A többit magad is megnézheted.
De hadd hívjam fel a figyelmed a chilei araukáriára, ami szintén nyitvatermő.
Hadd emeljek ki egy részletet:
"Termése ehető; a pinoninak nevezett mag egykor az araukán indiánok egyik fő tápláléka volt"
Úgyhogy nem igaz, hogy a nyitvatermők nem fogyaszthatók.
"Az allat megeszi az edes gyumolcshust a magot kikopi"
Az állat nem köpdösi úgy a magot, mint az ember, de a magnak az a lényege, hogy az emésztőrendszer képtelen lebontani, ezért egész egyszerűen keresztülmegy az állaton. Nem, nem kiköpi, kisz.rja.
#2: Végeredményben kiköpi, csak hátul :D
Kérdező:
"ahogy a fenyő tüskéje sem."
A "fenyőtüske", ami igazából a fenyő levele, az éppenséggel ehető. Legalábbis a lucfenyőé, az ezüstfenyőé és az erdei fenyőé biztosan. Sőt mi több, kiváló C-vitamin forrás, ha ráfanyalodna az ember (az ízével kapcsolatban nem nyilatkozom, többnyire nem az íztől függ az, hogy valami ehető-e vagy sem). Az őzek, szarvasok pl. rendszeresen megdézsmálják a fenyőfélék friss hajtásait, ha hozzájutnak (ezzel általában elég nagy kárt okozva a díszfákat vagy karácsonyfának való fenyőket termelő gazdák fenyőállományában).
Más részről, azért én a helyedben egy vaddisznót is meginterjuvolnék arról, hogy szerinte mi ehető és mi nem a zárvatermők közül. Van egy olyan sanda gyanúm. hogy többre mondaná azt hogy ehető, mint amennyire azt hogy nem.
"gyakorlatilag semmit sem lehet megenni, ami a zárvatermő és az alga között foglal helyet"
Ez meg egy méretes csúsztatás. Még ha azt vesszük is, hogy több az általad meghatározott kereteken belüli növény ami nem fogyasztható ember számára, még akkor is konkrétan nem igaz az, amit leírtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!