Élettani szempontból alapvetően egészségesebb üvegben tárolni az italokat, önteteket, élelmiszereket, mint műanyag flakonban; vagy semmi különbség?
"#9: az emisszión lehetne javítani. üdítőből is lehetne kevesebbet inni. A terméket sem kéne 600km-t utaztatni."
Persze, kimondani én is tudom. Oldd meg. Úgy, hogy meg is vegyék, ki tudják fizetni és termelje is ki a gyártás dolgozóinak fizetését.
"ami műanyagot egyszer már legyártottál, azzal a mai tudomány szerint semmit nem lehet tenni"
Fenéket.
Ugyanúgy szénhidrogén, mint a kőolaj.
Simán 100%-ban újrahasznosítható, csak nagyrészt nem egyszerűen újraolvasztva (ma EZT hívjuk visszaforgathatónak), hanem monomerekre vagy még alapabb szénhidrogénekre bontva.
Szimplán DRÁGÁBB, mint újat gyártani.
És a nagy környezetvédő hangulat sokakban azonnal meghal, amint észreveszik, hogy ahhoz kétszer, háromszor annyi pénzt kéne a boltban hagyni.
"Hát ez az... akkor miért ezt az alkalmatlan, tökéletlen, ócska műanyag csomagolást forgalmazzák, alkalmazzák az élelmiszerekhez kapcsolódóan?"
Mert ha a boltban az üdítőket, ásványvizeket üvegpalackban árulnák, másfélszerannyiba kerülne, és így senki nem venné meg, amíg lenne műanyag palackos alternatíva. (jó, néhány extra környezettudatos vásárló talán, de csak kevesen)
Egyébként a műanyag egyáltalán nem alkalmatlan, és nem is ócska. Az egyetlen probléma a hulladékkezelés/újrahasznosítás, ez kívül semmilyen más szempontból nincs lényeges hátránya (a műanyagok kioldódása is csak elméletben létező dolog, gyakorlatban érezhető élettani hatását nem mutatták még ki), cserébe olcsóbb, ezerszer könyebb a szállítása.
"A terméket sem kéne 600km-t utaztatni"
Nem kéne. De nagyban mindent olcsóbb gyártani. Teljesen ugyanaz a termék jóval többe kerülne a boltokban, ha mindent helyben állítanának elő. És egyébként a környezetterhelése is jóval magasabb lenne, mert amit a szállításon megspórolsz, azt a kis tételben történő előállításon tízszer kapnád vissza, mind pénzügyi mind környezetterhelési szempontból. Csak egy példa, hogy értsd miről van szó: Egy nagyüzemi kemencét felfűteni 1000 kenyér megsütéséhez jóval kevesebb energia (arányosan) mint egy kis sütőt 1 kenyérhez. Megsütsz benne 1000-szer annyi kenyeret, mondjuk 50-szer vagy 100-szor annyi energia felhasználásval.
"És akkor mi lesz, mi fog történni azzal a töménytelen mennyiségű mikrorészecskéjű műanyaggal a tengerekben halmozódik???"
Üveghulladék is halmozódik rengeteg helyen, az valamiért nem probléma.
Egyébként ha az általad csodaszernek tartott üveget megtisztítják és újratöltik, szerinted az a tisztítószeres szennyvíz hova kerül? Segítek: A tengerbe, az általad ördöginek tartott mikromüanyagok mellé.
"De ami műanyagot egyszer már legyártottál, azzal a mai tudomány szerint semmit nem lehet tenni, csak ahgyni hogy mikroműanyagként bekerüljön a természetbe."
Biztos csak hallucináltam, amikor a műanyagok újrahasznosításáról olvastam. Köszönöm hogy felhívtad a figyelmemet erre a tényre!
"Mert ki lobbizták maguknak."
Nem lobbiztak ki semmit. Az élelmiszert gyártó cégek (is) piaci alapon működtek, látták hogy erre van igény, ezért gyártják ezt. Ha holnaptól mindenki csak az üvegpalackos üditőket venné, nagyon maximum pár hónap után csak azt lehetne kapni a boltokban.
Amint a fosszilis nyersanyagok ára oda emelkedik, úgy be fog indulni a műanyagok újrahasznosítása, mint a mesében.
Mielőtt nekiállunk sikoltozni a gonosz imperialista kapitalista aljas profitmániákusokról, akik szándékosan pusztítják a bolygónkat, kicsit szélesebb látókörrel kéne körülnézni és felmérni, mi az a változás, ami nem okoz több kárt, mint hasznot.
És ha ezt végignézi valaki, akkor rájön, hogy a jó irányú változások is csak akkor működnek jól, ha bizonyos maximális tempónál nem gyorsabban történnek.
Ha túlerőlteted, vagy meg sem valósul, vagy több kárt okoz, mint hasznot hajt.
Az ezredforduló után születettek úgy látom, keveset láttak még.
Én speciel mondjuk 30 év alatt, amikor már tudatosan oda is figyeltem ilyesmire is, nem csak mondjuk a csajok seggére az osztályban, azt mondom, a környezetvédelem, emisszió-csökkentés terén az elmúlt 30 évben nem történt annyi összesen, mint az elmúlt mondjuk 5 évben.
Én látom a tendenciát.
aki meg ma tizenéves és fogalma sincs, hol tartottunk mondjuk 30 éve, most sikoltozik, hogy nem történik SEMMI.
Fenét nem.
"Csak egy példa, hogy értsd miről van szó: Egy nagyüzemi kemencét felfűteni 1000 kenyér megsütéséhez jóval kevesebb energia (arányosan) mint egy kis sütőt 1 kenyérhez. Megsütsz benne 1000-szer annyi kenyeret, mondjuk 50-szer vagy 100-szor annyi energia felhasználásval"
Ja mert hol írtam, hogy minden flakont külön üzemben kell legyártani?
A jelenlegi impotens szabályozás az oka annak, hogy a környezetszennyezés gazdaságilag kifizetődő.
Ha a szabályok változnak, nem lesz "a másik aki PET palackot használ".
Ha a műanyag csomagolást megadóztatnák EU szinten, hirtelen nem lenne ennyi hulladék.
"Biztos csak hallucináltam, amikor a műanyagok újrahasznosításáról olvastam."
Hát igen, érdemes utánaolvasni alaposabban a témának.
"Ja mert hol írtam, hogy minden flakont külön üzemben kell legyártani?"
Ugyanez az elv érvényes ezer és egymillió termék legyártása között is.
"Ha a szabályok változnak, nem lesz "a másik aki PET palackot használ"."
És az üvegpalackokat hogyan fogjuk újra felhasználni? Azokat visszaszállítani és elmosni újratöltés előtt szerinted mekkora környezetterhelés? Nem vagyok meggyőzve róla, hogy ezzel bármit is nyernénk.
"Hát igen, érdemes utánaolvasni alaposabban a témának."
Akkor kérlek linkej nekem egy olyan hiteles forrást, ami azt állítja, hogy fizikai képtelenség újrahasznosítani műanyagokat nagy mennyiségben. Nem azt hogy most nem csináljuk, vagy azt hogy anyagilag nem érdemes, hanem azt hogy nem is lehetne.
#16: laboratóriumban talán megvalósítható, természetesen hihetetlenül drága technológia és sok energia.
Anyagi érdek nem áll az újrahasznosítás mögött, szóval ennyi a történet.
jelanleg a PET palackokat nem tudják ujrahasznosítani (tehát újra és újra PET palackot gyártani belőle)
Műszálas ruha meg egyéb tovább nem újrahasznosítható hulladék lesz belőle újrahasznosítás címén.
Laboratóriumban gyakorlatilag mindent meg tudnak csinálni, ott sem az energiapazarlás, sem a "végtelen" költség nem akadály. Az ipari felhasználás az nagyon más tészta. Arra nem létezik használható technológia. És.nincs is érdek mögötte, hogy legyen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!