Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek a magyarorsz...

A nagy Levin kérdése:

Mi a véleményetek a magyarországi várfelújításokról?

Figyelt kérdés

Az előző "gízai kolléga" kérdéséről jutott ez eszembe. Az elúlt években több várat is felújította/felújítanak. Példának Diósgyőrt és Füzért említeném meg. Ezeknél kis túlzással új várakat építettek fel. De én például többre becsülök, érdekesebbnek tartok egy várromot, ami alig látszik ki a földből, de minden köve ott van, ahova évszázadokkal ezelőtt rakták.

Értem én, hogy egy felújított vár komplexebb szolgáltatásokat kínál (kiállítások, várjátékok stb.), és lehet érte belépődíjat szedni. Nyílván ilyenekre is szükség van, de azért szerintem ne akarjanak "minden" várat felújítani. Kinek mi a véleménye erről?

Kérlek titeket, hogy maradjunk meg a régészeti/történelmi vonalnál és ne csináljunk politikai kérdést belőle.

2021. máj. 22. 02:51
A kérdező szavazást indított:
Újitsanak fel minél több várat
Részleges felújításokat támogatok
Csak állagmegóvásokra van szükség
Egyéb, kommentben leírom
24 szavazat
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Várak reneszánsza akkor térhetne vissza ha a történelmi érdeklődés is meg nőne utána .

Ahoz pedig olyan történelmi oktatás,kellene .

Állag megóvás,elég lenne .

2021. máj. 22. 05:07
 2/11 anonim ***** válasza:
84%
Tavaly voltam a diósgyőriben, mondta az idegenvezető csaj, hogy jól nézzük meg a bükku panorámát, mert jövőre ott nem lesz, fal lesz húzva. Hát nem örültem.
2021. máj. 22. 06:27
 3/11 hollófernyiges ***** válasza:
54%
Nettó történelemhamisítás. Az ember azért néz várromokat, mert hitelesek, mert érintkezni akar a történelemmel. Ezek a felújított várak nem olyanok, mint anno voltak, hanem olyanok, ahogy most a 21. század elején elképzeljük őket, úgyhogy ezekkel az építkezésekkel gyakorlatilag tönkretették őket.
2021. máj. 22. 07:36
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
#3: Annyira azért nem, nem hasraütéses alapon csinálják, vannak régi feljegyzések, rajzok, szóval lehet tudni, hogyan nézett ki egy-egy vár. Persze a várak is változtak az idők folyamán, szóval az mindig kérdés, hogy melyik korszakot tekintsék mérveadónak.
2021. máj. 22. 07:43
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A várak életének velejárója volt a történelem során a pusztulási és helyreállítási periódusok változása.

Ez ma sincs másképp. Annyi a különbség, hogy nem azért vannak felújítva, hogy katonai célt szolgáljanak.

A füzéri vár felújítása szerintem ékes példája egy jól kivitelezett felújításnak. Nem végeztek semmi undorítót, semmi nem odaillőt. Azért is szükség volt rá, mert a felbecsülhetetlen eszmei értékkel bíró gótikus kápolna máshogy nem igazán lett volna megmenthető.

Szerintem az szokott inkább problémás lenni, amikor dolgoznak valamit egy romon, de az eredmény még mindig rom marad. (Csobánc, Tátika, Somló, Regéc) Ezeknek az értékét a felújítás során nem növelték, mert nem állítottak helyre semmiféle korábbi formát, nem tették alkalmassá bármilyen turisztikai hasznosításra. (Regéc itt talán határeset.) Szerintem a műemlékek védelme, megőrzése és további hasznosítása nem csak a várak esetében nagyon fontos, és alapelvnek kellene lennie, hogy semmit nem veszünk el. Fontosnak tartom azt is, hogy a modern hozzáépítések jól elkülöníthetők legyenek.

Ez sajnos egy nehéz kérdés. Nehéz eldönteni mi a modern. Amit száz éve hozzátettek Visegrádhoz, azt ma már csak nem bontjuk vissza. Füzéren ezt nem is lehetne megtenni, mert a vakító fehér vakolat mindent eltakar. Biztos vagyok benne, hogy vannak tehetséges és kreatív építészek, akik megoldást tudnak találni ezekre a problémákra. Sajnos ma Magyarországon ez sem a várakról és az általuk képviselt kulturális értékekről szól, és amíg ez így van, addig sokat nem várhatunk.

2021. máj. 22. 08:45
 6/11 hollófernyiges ***** válasza:
32%
Nyilván a régészek, történészek legjobb tudása alapján megy a felújítás. De ez a mai koncepciókat tükrözi, ahogy a 19. században is felújítottak várakat ahogy akkor képzelték a középkort, csipkés-gótikus stílusban és hát ma nem vagyunk túl hálásak érte.
2021. máj. 22. 08:50
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek.

Tiszteletben tartom mindenki véleményét pro és kontra.

Nekem az a véleményem, hogy (legalább is számomra) többet ad egy rom, ahol érzem a történelem jelenlétét, mint egy rekonstrukció, még ha jól is sikerült. Talán nem a legjobb példa, de ahhoz tudnám hasonlítani, mikor Pannonhalmán jártam, mondták, hogy ott ki van állítva a tihanyi alapítólevél MÁSOLATA. Oda sem mentem megnézni. Az eredetit szívesen megnéztem volna, de azt csak ritkán állítják ki (persze érthető okokból).

2021. máj. 22. 09:24
 8/11 anonim ***** válasza:
Ha igazi történelemhamisítást akartok, nézzetek utána a Mátyás-templom "történetének"!
2021. máj. 22. 10:39
 9/11 anonim ***** válasza:

De a várrom máshogy néz mint annak idején. Akkor még új vár volt. Tehát ha hozzáértéssel felújitják akkor nincs nagy különbség.

Én pont hogy szivesebben megyek egy ép várba, mint roskadozó falak közé😀

2021. máj. 23. 01:24
 10/11 anonim válasza:
Szerintem, érdekesebb egy olyan vár ami az eredeti, lerombolás előtti állapot szerint van helyreállítva, mint egy halom kőből álló alaktalan várrom. Az már más kérdés, hogy a jelenlegi várfelújítások mennyire szakszerűen vannak kivitelezve.
2021. jún. 7. 01:37
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!