Az Alföldön miért nem esik soha annyi hó, hogy iskolákat kelljen bezárni?
Ha ilyen van, akkor mindig a Dunántúlon vagy az északi-középhegységbeli falvakban történik, sosem az Alföldön.
A kérdésem természetesen nem az idei évre vonatkozik, hanem úgy általában.
Én a nyolcvanas-kilencvenes évekből csak olyan országos hóhelyzeti forgalmi gondokra emlékszem, ahol az ok inkább a hóeltakarítás szervezési- eszközhiány miatti impotenciája volt, mint a méteres hó.
A kilencvenes vége felé napi téma volt a 10-es főút halála Piliscsaba és Pilisvörösvár közt szinte minden intenzívebb hóesés alatt-után, nagyrészt csak mert egy-egy sáv volt és egyetlen elakadás káoszt csinált.
Én 1999-2000 közti szilveszteren láttam csak méter feletti hóakadályokat az Esztergom-Várpalota útvonalon.
"Én a nyolcvanas-kilencvenes évekből csak olyan országos hóhelyzeti forgalmi gondokra emlékszem, ahol az ok inkább a hóeltakarítás szervezési- eszközhiány miatti impotenciája volt, mint a méteres hó"
És '87 tele már smafu?
Általánosban voltam akkor nyolcadikos, vázlatosak az emlékeim. Azt tudom, hogy minimum egy hónapig keményre taposott fagyott hó volt a mellékutcákon, ott koriztunk a suli jégpályájáig.
Valami rémlik a hírekből, hogy itt-ott állt a forgalom napokig, pár helyen a katonaság csinált utat meg hordott kaját.
Arra már nem emlékszem, hogy mekkora hóakadályok voltak, anno IFA csodaverdák tolták a havat itt-ott, azoknak minden akadály volt, ami nem száraz bitumen. :D
Régen esett. Továbbá gyakran nem a hó mennyisége, hanem a takarítás hiánya okozza a problémákat.
Ezen túl, a hegyes vidékeken a szelet megfogja a kiemelkedés, ez rendszerint csapadékkal jár. Az alföldön a szélnek nincs akadálya, ezért kevesebb esik (egyéb ok is kell a csapadék kiválására), ez viszont azt is jelenti, ott a lehullott hó nem marad egy helyben, viszi a szél. Az utak mentén rendszerint fasorok és árkok vannak, kiváló lehetőség a szál szállította hó megakasztására. És ha kis bucka van, az nagyon gyorsan tud hatalmassá nőni. Ezt nevezzük hófúvásnak, esetenként több méteres, miközben a környező földeken alig van hó.
Az Alföldön kemény teleken (amelyek idestova 30-40 éve nincsenek rendszeresen) elsősorban a hófúvások okoznak gondot, eltakarításuk nemcsak nehéz, de sokszor értelmetlen is (egy óra múlva a helyzet változatlan).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!