Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Az Alföldön miért nem esik...

Az Alföldön miért nem esik soha annyi hó, hogy iskolákat kelljen bezárni?

Figyelt kérdés

Ha ilyen van, akkor mindig a Dunántúlon vagy az északi-középhegységbeli falvakban történik, sosem az Alföldön.

A kérdésem természetesen nem az idei évre vonatkozik, hanem úgy általában.

2020. dec. 17. 09:27
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
51%
#8 Lehet, amiről én írtam, az kb. 50 éve volt. (#7)
2020. dec. 17. 10:37
 12/18 anonim ***** válasza:
55%
Nem "lehet", hanem biztos, hacsak nem álmodtam a dolgot! xD
2020. dec. 17. 10:40
 13/18 Wadmalac ***** válasza:
100%

Én a nyolcvanas-kilencvenes évekből csak olyan országos hóhelyzeti forgalmi gondokra emlékszem, ahol az ok inkább a hóeltakarítás szervezési- eszközhiány miatti impotenciája volt, mint a méteres hó.

A kilencvenes vége felé napi téma volt a 10-es főút halála Piliscsaba és Pilisvörösvár közt szinte minden intenzívebb hóesés alatt-után, nagyrészt csak mert egy-egy sáv volt és egyetlen elakadás káoszt csinált.

Én 1999-2000 közti szilveszteren láttam csak méter feletti hóakadályokat az Esztergom-Várpalota útvonalon.

2020. dec. 17. 11:04
 14/18 anonim ***** válasza:
Anyám mesélte, pontosan már nem tudom mikor volt, én akkor még nem is éltem. Viszont ő azt mesélte, hogy abban az évben télen akkora hó volt Szeged környékén, hogy a vidékiek nem tudtak bejárni, mert a buszok nem tudtak közlekedni.
2020. dec. 17. 11:50
 15/18 Wadmalac ***** válasza:

Azért ilyen igazán csak hegyek közt tud létrejönni:

[link]

2000 telén ekkorához volt szerencsém:

[link]

2020. dec. 17. 11:55
 16/18 anonim ***** válasza:

"Én a nyolcvanas-kilencvenes évekből csak olyan országos hóhelyzeti forgalmi gondokra emlékszem, ahol az ok inkább a hóeltakarítás szervezési- eszközhiány miatti impotenciája volt, mint a méteres hó"

És '87 tele már smafu?

2020. dec. 17. 12:38
 17/18 Wadmalac ***** válasza:
100%

Általánosban voltam akkor nyolcadikos, vázlatosak az emlékeim. Azt tudom, hogy minimum egy hónapig keményre taposott fagyott hó volt a mellékutcákon, ott koriztunk a suli jégpályájáig.

Valami rémlik a hírekből, hogy itt-ott állt a forgalom napokig, pár helyen a katonaság csinált utat meg hordott kaját.

Arra már nem emlékszem, hogy mekkora hóakadályok voltak, anno IFA csodaverdák tolták a havat itt-ott, azoknak minden akadály volt, ami nem száraz bitumen. :D

2020. dec. 17. 15:55
 18/18 anonim ***** válasza:

Régen esett. Továbbá gyakran nem a hó mennyisége, hanem a takarítás hiánya okozza a problémákat.

Ezen túl, a hegyes vidékeken a szelet megfogja a kiemelkedés, ez rendszerint csapadékkal jár. Az alföldön a szélnek nincs akadálya, ezért kevesebb esik (egyéb ok is kell a csapadék kiválására), ez viszont azt is jelenti, ott a lehullott hó nem marad egy helyben, viszi a szél. Az utak mentén rendszerint fasorok és árkok vannak, kiváló lehetőség a szál szállította hó megakasztására. És ha kis bucka van, az nagyon gyorsan tud hatalmassá nőni. Ezt nevezzük hófúvásnak, esetenként több méteres, miközben a környező földeken alig van hó.

Az Alföldön kemény teleken (amelyek idestova 30-40 éve nincsenek rendszeresen) elsősorban a hófúvások okoznak gondot, eltakarításuk nemcsak nehéz, de sokszor értelmetlen is (egy óra múlva a helyzet változatlan).

2020. dec. 17. 16:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!