Mit tudtok pontosan a deja vu-ről? Mi okozza, hogy zajlik, van-e oka?
Általában az okozza, hogy az agy különböző sebességekkel dolgozza fel az élményeket, és ezek néha rossz fázisban találkoznak.
Amúgy már volt a kérdés.
#2 és #3 is benne van.
Az asszociáció is összeköthet két élményt úgy, hogy egynek tűnik, ismétlődve, de az is benne van, hogy mire egy új élményt felfogsz, az agyad, a memóriád már múltbeliként letárolja és úgymond rácsodálkozol, hogy jé, ez az emlék már itt van.
Amikor úgy érzed, ahogy hozzád beszél valaki, annyira tudod, mit fog mondani, hogy tudnád folytatni, ha abbahagyná, az pont ez az eset általában.
"Előre látom, hogy mit fogok tenni a következő pillanatban. Tudom milyen mozdulatokat fogok tenni és hiába akarok ellenállni azt fogom tenni, amit előrelátok."
Azért, mert mire te ezt felfogod, már rég meg is történt.
Az agyad tudatos értelmezése, az a kép, amit te látsz, valójában már megtörtént, le vagy maradva.
A tudatos felfogás akár 3 teljes másodpercet is késhet az eseményhez képest, még akkor is, ha az az esemény a saját tevékenységed.
Úgyhogy nem kell itt misztifikálni semmit. Ez van, az agyunk átver.
Amit szigorúan tudományosan ki lehet jelenteni, az, hogy nincs kutatva a kérdés. Munkamodellek léteznek a hátterére, kialakulására, okaira stb.
Ha valaki kutatást linkel be, korrigálom magam!
09:24-es vagyok
Köszönöm a linkelt anyagot.
Ugyan nem mostani a kérdés, de leírom saját tapasztalataimat.
Nálam amikor előjön a deja vu, tisztán visszaemlékszem hogy ezt a pillanatot valamikor már konkrétan megálmodtam. Aztán ezt a jelentéktelen álmot el is felejtettem azzal a lendülettel. Azonban ilyenkor beugrik hirtelen. Határozottan így van. Akár csak egy apró kicsi álomképről is van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!