Mi történne ha a hold helyét átvenné egy ugyanakkora tömegű fekete lyuk?
#2:
Gondolom arra gondolsz, hogy a feketelyuk meghajlítja maga körül a fényt, és ezért nem lenne napfogyatkozás. De ahhoz kell gravitáció is. Egy Hold tömegű feketelyuk erre nem lenne képes, tehát lenne ugyanúgy napfogyatkozás.
Nem lenne napfogyatkozás, mivel ez jóval kisebb lenne a Holdnál.
De azért szűrős távcsővel jól lehetne látni, ahogy átmegy előtte.
#4:
Igaz, nem vettem számításba. Micsoda észrevétel.
Jó esetben is pár centis lenne az eseményhorizontja. De a közvetlenül mellette elhaladó fénysugarakat erősen elhajlítaná, úgyhogy szerintem érdekes látvány lenne körülötte az égbolt.
Azon kívül ugyanúgy keringene körülöttünk, nem okozna kaatsztrófát, ha erre gondolsz.
Magának a fekete lyuknak a sugara (Schwarzschild-sugár) kb. 0,1 mm lenne.
Persze ennél tágabb környezetében görbítené el a fényt, de azt nem hiszem, hogy ez volna akkora, hogy a Földről távcsővel megfigyelhető legyen.
Talán valami ilyesmi látvány lenne, esetleg kisebb körben. (?)
"nem hiszem, hogy ez volna akkora, hogy a Földről távcsővel megfigyelhető legyen."
Elvileg a mellette elhaladó sugarakat mindenfelé szórná, de az igaz, hogy az a fénymennyiség talán kevés lenne, hogy szabad szemmel látható legyen.
Úgyhogy a #8-as válaszom képe lehet, hogy túlzó.
"Elvileg a mellette elhaladó sugarakat mindenfelé szórná"
Most nem egészen értem, mire gondolsz. Egy gravitációs lencseként működne (ráadásul elég szimmetrikus felépítésűként), és attól függő mértékben térítené el a fénysugarakat, hogy milyen messze haladnak el a felszínétől. Ha jót találtam meg, akkor ezzel a képlettel lehet kiszámolni a fénysugár elhajlásának szögét:
θ = 4*G*M/(r*c^2)
Ez alapján, ha jól számolok (amire nem merek megesküdni), egy ekkora fekete lyuknak a középpontjától 0,012 méterre térülne el a fény 1°-al. (A távolsággal egyenesen arányosan változik az eltérülés mértéke.) Tehát szerintem csak nagyon kis térrészen térítené el érdemben (érzékelhető módon) a fénysugarakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!