Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A mai fiatalok közül sokan...

A mai fiatalok közül sokan miért büszkék arra hogy nem szoktak olvasni?

Figyelt kérdés
2010. júl. 30. 23:01
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
82%
szerintem meg az egész oktatás az oka. Ha nem kötelező olvasmány lenne, hanem választható olvasmányok pl. legalább 100 oldal terjedelemben, akkor többen szeretnének. Én szoktam néha, sajnos nem túl gyakran, pedig az olvasás a legfontosabb a tanuláshoz: Szókincs, jobb szövegértési képesség, gyorsabb olvasás.
2010. júl. 31. 00:20
 12/25 anonim ***** válasza:
84%
jav.: Olyan könyvet kényszerít a fiatalokra az oktatás, amim régies, nem a mai embereknek szól (pl. egri csillagok), és ezekbe a mai fiatal nem tudja úgy beleélni magát. Régi klasszikus ide, vagy oda, mindenképpen az újakkal kell (kéne) kezdeni.
2010. júl. 31. 00:22
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
az a baj hogy meg sem próbálnak elolvasni valamit. így voltam én is egy darabig, olvasgattam én amit rámerőltettek de nem érdekelt, azt hittem minden könyv ilyen rém unalmas. aztán persze rájöttem hogy nem így van. de mondjuk van egy 30 éves barátom akinek hiába mondom ezt, ő akkor sem fog olvasni mert az szerinte baromság és nincs értelme. pedig neki is csak egy jó könyvet kéne találnia ami érdekli.
2010. júl. 31. 01:13
 14/25 anonim válasza:
100%

én mai fiatal vagyok (15):

kiskoromban utáltam olvasni. úgy kényszerítettek!

most:

zsebpénzből veszem a jobbnál jobb könyveket, 5-600 oldalakat olvasok el pár nap alatt. ha a haverok közül valaki megkérdezi mit szeretek csinálni szabadidőmben, azt mondom olvasok és rögtön le vagyok szólva mondván "de gáz" szerintem nem az! a kik csak gépeznek az gázabb... én csak annyit mondok, hogy a mai fiatalok túlnyomó többsége lenézi azt aki a korosztályából olvas ezért inkább nem is vesznek a kezükbe könyvet -.-"

2010. júl. 31. 01:13
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Mert aki könyvet olvas, az már strébernek számít és unalmasnak tartják :S Egyik barátommal összefutottam könyvtárban és megkérdeztem hogy miket szeret olvasni, erre közölnte hogy ő csak gépezni jár, olvasni max kötelező olvasmányokat vagy vizsga előtt szakkönyveket szokott. Pedig nem tudom, hogy miért rossz az ha valaki olvas.
2010. júl. 31. 02:52
 16/25 anonim válasza:
100%
Különben azért az is igaz, hogy az oktatás is vastagon benne van, ahogy azt már valaki írta. Egyrészt már eleve sok iskolában nem túl jó módszerekkel tanítanak olvasni, illetve nagyon rohamtempóban. Aki lemarad, annak könnyen válhat kínszenvedéssé az olvasás. De aki jól megtanulja, annak is elveszik a kedvét a könyvektől a kötelezőkkel. Nekem általánosban összesen két darab kötelező volt, ami valamennyire tetszett, az egyik a Kincskereső kisködmön, a másik a Robinson. De pl. az Egri csillagokat vagy Az aranyembert képtelen voltam végigolvasni, pedig én aztán már nagyon kicsi koromban is rengeteg könyvet elolvastam. Valóban nem ezekkel kéne kezdeni, ez nem általános iskolába való. Tudom, hogy tananyag, és ahhoz kell (legalább is pl. Jókai igen, de sok olyan könyvet is elolvastatnak, amiről az irodalomkönyvben szó sem esik), de inkább kortárs műveket kéne a gyerekek kezébe adni, vagy szabadon választottat, akkor máris pozitív élménye lesz már csak abból, hogy olyat olvas, amit gond nélkül megért, amibe bele tudja élni magát. A klasszikusokat bőven ráér később megismertetni.
2010. júl. 31. 07:58
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

amióta olvasni tudok ez a kedvenc időtöltésem. több száz regényt, könyvet elolvastam. mostanában az egyetem miatt sajnos kevesebb az időm, de néha azért így is becsempészek időt olvasásra. nekem is van ilyen rokonom, ráadásul lány, aki kikérte magának, hogy ő ugyan nem olvas, mit gondolok. mert unalmas meg szar.

szerintem ez több okra vezethető vissza. egyrészt az oktatás. életem első regénye 7 évesen az Egri csillagok volt és imádtam. mikor kötelezőként olvastam meg akartam halni rajta. sok más kötelezővel van ez így. az olvasás élmény, így kéne az oktatásnak kezelni. a kötelező olvasmányok 10 éve ugyanazok, de mai gyereke világához már nem sok köze, így szenvedésnek élik meg. hiába gyerekregény a Vuk nem a mai gyerekek világa, így ki nem állhatják és az olvasásról csupa rossz emlékük marad meg.

aztán persze manapság ez társul azzal, hogy a számítógép a minden, na meg az mp3 lejátszó és ciki, ha valaki olvas. kinevetik, kinézik. ezért büszkék arra, hogy nem tesik.

mindennek mi az eredménye? az egy dolog, hogy nem ismernek jó könyveket, írókat, nincsenek ilyen élményeik, de a szókincsük egyszerűen borzalmas. az én rokonom egy 15 éves lány, de olyan szegényes és már elnézést, de parasztos a szókincse, hogy az hihetetlen. és nagyon sok korabelinek ilyen. én sem irodalmi nyelven beszélek mindig, de ők még egy szofisztikáltabb, értelmes, elegánsabb mondatot sem tudnak összerakni. borzalmas hallgatni. a helyesírásukról nem is beszélve. és mennek egyetemre. katasztrófa. belőlük lesz az értelmiség??

2010. júl. 31. 10:27
 18/25 dellfil ***** válasza:
100%

Szomorú hírt kell, hogy közöljek. Az utóbbi harminc, harmincöt évben egyre inkább nő azoknak az embereknek a száma, akik NEM TUDNAK olvasni. Nem csak a fiatalok problémája ez. Mielőtt elkezdenétek vitatkozni velem, - hogy itt az internet, ott sok mobilon küldhető üzenet, csak kell hozzá írni, olvasni tudás - közlöm, az semmi. Az olvasni tudás ott kezdődik, hogy például regényt olvasva megelevenedik a történet. Nem kell a szavakat olvasgatni, összerakosgatni, értelmezgetni, hanem ránézve a lapra, rögtön indul a fejben a videó. Az "olvasni tudás" itt kell kezdődjön. A szakszövegek olvasása közbeni szövegmegértésről már nem is beszélek.

Maradjunk annyiban, hogy a kvázi analfabétáknak fárasztó az olvasás, ezért utálnak olvasni. Mivel ezt szégyellik legbelül, ezért gyártottak egy ideológiát, hogy az olvasás a szégyellni való. Meggyőzték ezzel magukat, hogy büszkék lehessenek rá: mi nem olvasunk, mi ilyen nyámnyila, gyerekes dologban nem veszünk részt.

Egy pszichológus pontosan elmagyarázná, hogyan is megy ez.

Valószínű ezért büszkék rá. (Nem kellene.)

dellfil

2010. júl. 31. 10:44
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Ebben van igazság. Akinek egy percbe tellik kisilabizálni egy mondatot az nem fogja szeretni az olvasást.
2010. júl. 31. 11:51
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
Mert primitív barmok, akik leírni egy mondatot nem tudnak, de orrba-szájba szexelni meg kelletni magukat, azt igen.
2010. júl. 31. 15:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!