A mai fiatalok közül sokan miért büszkék arra hogy nem szoktak olvasni?
én mai fiatal vagyok (15):
kiskoromban utáltam olvasni. úgy kényszerítettek!
most:
zsebpénzből veszem a jobbnál jobb könyveket, 5-600 oldalakat olvasok el pár nap alatt. ha a haverok közül valaki megkérdezi mit szeretek csinálni szabadidőmben, azt mondom olvasok és rögtön le vagyok szólva mondván "de gáz" szerintem nem az! a kik csak gépeznek az gázabb... én csak annyit mondok, hogy a mai fiatalok túlnyomó többsége lenézi azt aki a korosztályából olvas ezért inkább nem is vesznek a kezükbe könyvet -.-"
amióta olvasni tudok ez a kedvenc időtöltésem. több száz regényt, könyvet elolvastam. mostanában az egyetem miatt sajnos kevesebb az időm, de néha azért így is becsempészek időt olvasásra. nekem is van ilyen rokonom, ráadásul lány, aki kikérte magának, hogy ő ugyan nem olvas, mit gondolok. mert unalmas meg szar.
szerintem ez több okra vezethető vissza. egyrészt az oktatás. életem első regénye 7 évesen az Egri csillagok volt és imádtam. mikor kötelezőként olvastam meg akartam halni rajta. sok más kötelezővel van ez így. az olvasás élmény, így kéne az oktatásnak kezelni. a kötelező olvasmányok 10 éve ugyanazok, de mai gyereke világához már nem sok köze, így szenvedésnek élik meg. hiába gyerekregény a Vuk nem a mai gyerekek világa, így ki nem állhatják és az olvasásról csupa rossz emlékük marad meg.
aztán persze manapság ez társul azzal, hogy a számítógép a minden, na meg az mp3 lejátszó és ciki, ha valaki olvas. kinevetik, kinézik. ezért büszkék arra, hogy nem tesik.
mindennek mi az eredménye? az egy dolog, hogy nem ismernek jó könyveket, írókat, nincsenek ilyen élményeik, de a szókincsük egyszerűen borzalmas. az én rokonom egy 15 éves lány, de olyan szegényes és már elnézést, de parasztos a szókincse, hogy az hihetetlen. és nagyon sok korabelinek ilyen. én sem irodalmi nyelven beszélek mindig, de ők még egy szofisztikáltabb, értelmes, elegánsabb mondatot sem tudnak összerakni. borzalmas hallgatni. a helyesírásukról nem is beszélve. és mennek egyetemre. katasztrófa. belőlük lesz az értelmiség??
Szomorú hírt kell, hogy közöljek. Az utóbbi harminc, harmincöt évben egyre inkább nő azoknak az embereknek a száma, akik NEM TUDNAK olvasni. Nem csak a fiatalok problémája ez. Mielőtt elkezdenétek vitatkozni velem, - hogy itt az internet, ott sok mobilon küldhető üzenet, csak kell hozzá írni, olvasni tudás - közlöm, az semmi. Az olvasni tudás ott kezdődik, hogy például regényt olvasva megelevenedik a történet. Nem kell a szavakat olvasgatni, összerakosgatni, értelmezgetni, hanem ránézve a lapra, rögtön indul a fejben a videó. Az "olvasni tudás" itt kell kezdődjön. A szakszövegek olvasása közbeni szövegmegértésről már nem is beszélek.
Maradjunk annyiban, hogy a kvázi analfabétáknak fárasztó az olvasás, ezért utálnak olvasni. Mivel ezt szégyellik legbelül, ezért gyártottak egy ideológiát, hogy az olvasás a szégyellni való. Meggyőzték ezzel magukat, hogy büszkék lehessenek rá: mi nem olvasunk, mi ilyen nyámnyila, gyerekes dologban nem veszünk részt.
Egy pszichológus pontosan elmagyarázná, hogyan is megy ez.
Valószínű ezért büszkék rá. (Nem kellene.)
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!