Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A középkori kard mennyire...

A középkori kard mennyire rugalmas?

Figyelt kérdés
Egy ismerősőmnek van egy kardja (15. század eleji hosszúkard), és amikor a pengét fogja, hogy a markolattal támadjon, egészen elhajlik. Olyan 30 fokos szögben. Amikor beleszúr valamibe szintén. Utána visszahajlik, tehát nem marad görbe. Nagyon szépen vág, éles meg minden, azt mondja, hogy nagyon jó kard, de nekem fura, hogy ilyen rugalmas. Ez normális, tényleg ilyenek voltak a kardok vagy kamuzott?
2010. júl. 28. 12:06
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
80%
Olyan kardokat tudtak kovácsolni a középkorban amit ma nem. Híres volt a spanyol Toledói penge és a szíriából származó Damaszkuszi penge is.Minél rugalmasabb egy penge annál szívósabb és kevésbé törékeny, márpedig a harcban ez volt a lényeges.
2010. júl. 28. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:

Én láttam olyan kardokat, amiket 1848-ban használtak. Azok 45°-ban is elhajlottak és semmi bajuk nem lett.

Nekem is elég fura volt, de úgy néz ki ez így működik. A céljának megfelel és nem megy tönkre, akkor had hajoljon! :)

2010. júl. 28. 12:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

A középkor egy igen hosszú időszak, kb az 500-as évektől majdnem az 1500-as évekig tartott (nem teljesen pontosan), szóval kb 1000 évet ölelt föl. A kezdeti időszakban a kardok nagyon rossz minőségűek voltak, könnyen törtek vagy hajlottak, ezért is voltak pl a viking kardok (igen, a vikingek a koraközépkorban élték virágkorukat) tömzsik és rövidek.

A későbbiekben az európai kardkultúra tulajdonképpen elérte a keleti harcművészetek szintjét, az európai kardkovácsok is hatalmasat fejlődtek, és valóban volt pár kardkészítő központ, ahonnan híresen jó acélpengék kerültek ki. (Ez nem azt jelenti, hogy az európai kard pont ugyanazt tudta, mint egy jó japán katana, de valószínűleg ugyanolyan nehéz volt elkészíteni.) Azonban ez nem volt elterjedt, nagyon keveseknek futotta igazán jó kardra. A sima katonákat ugyanúgy tömegtermelt fegyverrel látták el, ahogy ma is, amiknek a minősége nem érte el ezt a szintet. Viszont mivel a jó kard ritka volt, ezért kevés is maradt fenn belőle, így a mára fennmaradt középkori kardok pusztán a valószínűség alapján többnyire ilyen tömegtermelt, kevésbé jó fegyverek.


Viszont pár dolgot tudnod kell. Ha a barátodnak valóban lenne egy 15. századi elit pengéje, azt biztosan nem használná. Azért mint minden acéltárgy, idővel ez is elveszti a jó tulajdonságait, átrendeződik a fémszerkezete, sőt, korrodálódni kezd. Egy 500-600 éves kard biztosan nem tudja ma azt, amit egykor, ellenben óriási értéket képvisel, szóval ha igazi lenne, akkor egy vitrin mögül kukucskálna kifelé. Meg is érdemelné, valószínűleg megszolgálta a magáét.


Azt is tudnod kell, hogy az ennyire hajlékony pengéket inkább a későbbi időkben kezdték alkalmazni. Nem kizárt, hogy voltak ilyenek, de nem volt gyakori. Egy ekkora hajlékonyság talán már inkább kárára van a fegyverforgatónak, mint hasznára.


Amit szintén a figyelmedbe ajánlanék, hogy manapság igencsak terjed a középkori hagyományőrzés, és ennek keretében a replika kardok készítése. A net tele van mindenféle kardok megvehető replikáival. Vannak kovácsok, akik csak a kölsőre mennek, és vannak, akik hagyományos kézzel kovácsolásos eljárásokkal készítik a kardokat. Meg vannak, akik házibarkács módszerrel csinálnak maguknak (pl flex-szel) laprugóból "középkori" kardot. A nem kézzel kovácsolt kardokkal az a baj, hogy mai technológiával készült acélokból gyártják őket, azaz a tulajdonságaik nem fognak egyezni egy valódi középkori kardéval.


Mindent összevetve az ismerősödnek valószínűleg egy replika kardja van, nem pedig egy valódi 15. századi penge. Valószínűleg a kor fegyverei nem voltak ennyire rugalmasak, és amennyit én vívtam (nekem is van kézzel kovácsolt középkori replika kardom, és használom is), szerintem nem volna hasznos, ha ennyire rugalmas. Vagy pedig a leírás alapján nem jól érzékelem, hogy valójában mennyire rugalmas.


Azért jó lenne ránézni.

2010. júl. 28. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:

egy lovagi kard az nem hajolhat, mivel kemény vas. rideg, tele van szénnel. súlya is iszonyú nagy. erre mondta tanárom annó, hogy az nem vág hanem hasít.


az utána készített kardok, amik már acélból vannak, azok igen, rugalmasak.


ez pl tuti nem hajlik:

[link]

2010. júl. 28. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 A kérdező kommentje:

Replikára gondoltam, bocsi! Nem eredeti, hanem egy kovácsolt replika.

Annyira hajlik, hogyha beleszúrja a földbe, elhajlik, a markolat súlya miatt.

Megkérdeztem ma: Oakeshott XVII-es penge.

2010. júl. 28. 18:22
 6/12 A kérdező kommentje:

A lovagi kard 1,5 kg körül szokott lenni, amennyire én tudom. És acélból volt, nem vasból.

Nekem azért volt fura a hajlékonyság, mert ezt a típust már elvileg szúrásra fejlesztették ki, és ha elhajlik nem nagyon lehet vele keményebb anyagot átszúri szerintem.

2010. júl. 28. 18:24
 7/12 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy az acél=vas és szén ötvözete. Szóval Kamumail eléggé nem vágja miről beszél. Pl. az 1095-ös acélból gyártott kard ridegebb, mert több benne a szén (0.95%) egy 1060-as acélhoz képest, ami viszont rugalmasabb, tehát szívósabb, de gyengébb az éltartóképessége pont emiatt. Szóval a lavírozás a szívósság meg az éltartóképesség között ingázik, amikor valaki jó kardot akar készíteni vagy vásárolni.
2012. okt. 10. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:

okoska utolsó, szerinted a vasban nincs szén? úgy gondolod, hogy az acélt úgy gyártják, hogy a vasat ötvözik, összekeverik a szénnel?


Látom ráakadtál a wikipediára és bemásoltad a legelső mondatból az acél definícióját.


Elárulom, hogy a vas amit az ércből nyernek, tartalmaz szenet, sokkal többet mint az acél. 3-4%-ot mondjuk.


Ha elolvasod a wikipediát, akkor láthatod, hogy az acél max 2.11%-ot tartalmazhat.


Elsősorban azért (is) lesz rugalmasabb, mert a vas széntartalmát csökkentik. Ezt a középkorban úgy csinálták, hogy tűzbe tették, addig hevítették míg izzani nem kezd, és ütötték, utána gyorsan lehűtötték hideg vízben. Így csökkentették a széntartalmát.


Az, hogy két különböző széntartalmú acél között melyik a rugalmasabb, nem tartozik ide.


amúgy gépésznek tanultam, és ugyan marhára utáltam, de azért a vas-acél téma még rémlik.

2012. okt. 10. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim válasza:

Nem én képzelem, hogy a másik minden lépését tudom, hanem te. Nem néztem a wikipédiát, csak valami nekem is rémlett géptanból. Mellesleg TUDOM, hogy a wikipédián szoktak írni ökörségeket.


És amúgy, ha már kardokról meg széntartalomról van szó, akkor nagyon is ide illik az, hogy 1095-ös acélból kovácsolt kard keményebb de éltartóbb mint a 1060-asból, amelyik rugalmasabb de nem tartja úgy az élét.

2012. okt. 11. 22:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
A vas nem tartalmaz szenet, amikor acélt állitanak elő akkor adnak a vashoz szenet mivel ki kell égetni az elemi vas oxigén tartalmát amit oxigén befúvással végeznek,ekkor az acél szén tartalma ilyenkor 0,6 tol 1,5 ig terjed régen a jó kardokat magas széntartalmu acélbol kovácsolták ma ezeket az acélokat hipereuktoidos szerszámacélnak neveznek, csak régen a tulajdonságokat javították a kovácsolással, a legjobb kardok damaszkuszban készültek vékony ívelt pengéjű szablyák voltak, 4% szén tartalommal mégis a markolatig belehetett hajlítani a pengét , és vissza nyerte alakját, rugalmas szívóssága legendás , keménységét jól tükrözik korabeli krónikák amikor is a kereszteshadjárat idején a lovagok vastag pengéit a damaszkuszi acél ketté szelte, akár a követ is elvágta ugy hogy nem csorbult ki, de ugyan igy ketté vágja a japán szamuráj kardokat is . Mára a Damaszkuszi acél kovácsolásának fortélyai eltüntek , az európába bevitt nyers acélokat amiből a damaszkuszi penge készült az európai kovácsok számára megmunkálhatatlanok voltak magas széntartalma miatt, a damaszkuszi pengének törtes kék fénye és szép erezettsége van , azt acéban lezajlódó kristályosodó cementidek okozták , ennek a mintázat utánzására kezdtek az európaiak kb1500 körül damaszkolni azaz több acél lapból különbözö széntartalommal kovácsolni a lapokat kovács hegesztéssel homogenizálták rétegelték, igy kaphattak egy igen kemény viszonylag rugalmas acél pengét ami már megközelítette a damaszkuszi acélt, habár az 1 darab öntvényböl készült. A damaszkuszi acél titkát sokan próbálták megfejteni 1700 tol napjaik ig. Mára rájöttek mitől volt a penge hihetelen kemény éltartó és ami az ellentmondás rugalmas, a titok a NANO technológiában rejlik, a damaszkuszi acél magas széntartalmu 4% os ezért a kovácsolást viszonylag hidegen 7-800 fokon végezték hónapokon keresztűl az acélban csodás folyamat ment végbe, a szén cementidekké, perlitté, ausztenitté,grafittá alakult, végül pedig az edzés során, a szén grafit kristályok a hirtelen nyomás és hülés következtében Szén Nanocsövekké alakultak, amiről azt kell tudni hogy gyémánt keménységü és rendkívűl rugalmas pl mint szénszálas peca bot, a nanocsövek főleg ott kristályosodtak ki ahol az acél véknyabb volt gyorsabban le tudott hűlni azaz a hegyénél és az éleknél, ezek a pengék élezhetetlenek voltak mivel nem volt olyan anyag ami keményebb lett volna náluk csak a gyémánt, hasonló eljárással készülnek a mesterséges gyémántok is mármint a nyomás és hő ingadozás szempontjábol, de sajnos maga a kovácsolási technika elveszett, voltak próbálkozások moder eszközökkel de mind hiába, állitólag van egy ilyen penge német országban egy múzeumban ahol megvizsgáltak egy damaszkuszi kardot ott nagyító alatt konkréta az él vonalában gyémány kristályok figyelhetők meg, hihetetlen.
2013. jan. 24. 19:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!