Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 1 Amper hány Volt?

1 Amper hány Volt?

Figyelt kérdés
Villanyszerelő kérdezte tőlem mai nap de nem értem.
2020. ápr. 20. 16:33
1 2
 11/18 dellfil ***** válasza:
77%

"Én még olyan villanyórát nem láttam, amelyiken a tárcsa sebességét mutató valami lett volna."

Úgy vélem, arra gondolsz, hogy olyat nem láttál, amely a tárcsa pillanatnyi(!) sebességét mutatná.

Igen, az értelmetlen volna. Viszont, egy adott időszakra vonatkozó átlagsebességet "kijelző" elem van benne. A számláló. A régebbiekben mechanikus számláló.

Javíts ki ha tévedek abban, hogy a számláló a tárcsa fordulatainak adott időszakban megtett számától - azaz az "átlagsebességétől" - függő értéket fog mutatni.

"Mérhető a teljesítmény, és az áramlás időtartamának egyidejű mérésével. A villamos energia mérése közismert nevén „villanyóra”-val történik."

Ez hibás megfogalmazás? Vagy pongyola? Nem vagyok villamosmérnök, a kérdező meg végképp nem az.

Ezért kérdezem az erősáramú villamosmérnököt. :)

dellfil

2020. ápr. 21. 08:47
 12/18 dellfil ***** válasza:
63%

Közben a "wikin" megleltem:

[link]

Azt írja: "A feladat tehát adott volt: olyan számláló szerkesztése, amelyiknek fordulatszáma követi a mindenkori terhelést (azaz a fékezőnyomaték függjön a fordulatszámtól), mert a fordulatszám arányos a fogyasztott munkával."

És részletezi még a megoldást. Tehát mit értelmezek rosszul? Csak kíváncsiság! Tényleg.

dellfil

2020. ápr. 21. 09:11
 13/18 anonim ***** válasza:
41%

Igen, de nem. :) "Viszont, egy adott időszakra vonatkozó átlagsebességet "kijelző" elem van benne. A számláló. A régebbiekben mechanikus számláló. Javíts ki ha tévedek abban, hogy a számláló a tárcsa fordulatainak adott időszakban megtett számától - azaz az "átlagsebességétől" - függő értéket fog mutatni."

Ebben a megfogalmazásban ott van a csuklás, hogy a mérő csak a szorzatot (pontosabban ugye integrálunk) mutatja. Ő utólag nem tudja, mennyi ideig forgott, így mi sem tudjuk leolvasni róla. Az idővel lehetne osztani (ez is már a mérőtől független tevékenység), de az időt külön kell mérni. Még akkor is, ha ez a mérés nem egy stopper, hanem csak annyi, hogy a kezdő- és a végidőpontot olvassuk le a "világ" által rendelkezésünkre bocsátott időhömpölygésmutatókon, és képezzük a különbségét.

Persze, de ez már nem olyan lényeges, fentiek ellenére elektromechanikusban is létezik (majdnem) teljesítménymérő, a maximutatós fogyasztásmérő, amelyiknél egy külön mutató elkezdte mérni a fogyasztást, és negyedóránként visszaesett, és ez már teljesítményben volt skálázva, tehát ha valaki pont a negyedórák végén nézett rá, akkor negyedórás átlagteljesítményt láthatott, és ezt elméletileg lehetne finomítani igen rövid időkre is, csak mindig a delta t végén kéne odanézni.

2020. ápr. 21. 09:37
 14/18 Wadmalac ***** válasza:
75%

Villanyóra:

hm, szerintem a pórias, de korrekt megfogalmazás, hogy teljesítményt mér, de energiát, munkát jelez ki.

Mivel hozzádob egy időparamétert.

2020. ápr. 21. 13:36
 15/18 anonim ***** válasza:
63%
U (Volt) = I (Amper) x R (Ohm)
2020. ápr. 22. 00:57
 16/18 anonim ***** válasza:
Nem, nem méri a teljesítményt. Amerre én jártam, ott a mérés definíciója az az, hogy meghatározzuk, a mennyiségnek tekintett fizikai jelenség hányszor nagyobb, mint a neki tulajdonított mértékegység.
2020. ápr. 26. 10:59
 17/18 dellfil ***** válasza:

Sztogoff jól tanultad. Pl. a mechanikus órák sem "mérik" az időt. (Ilyen alapon: :) egyszerűen mutatók mozognak... és... és?

dellfil

2020. ápr. 26. 20:18
 18/18 Wadmalac ***** válasza:

"Amerre én jártam, ott a mérés definíciója az az, hogy meghatározzuk, a mennyiségnek tekintett fizikai jelenség hányszor nagyobb, mint a neki tulajdonított mértékegység."

Ezen az alapon semmit nem mérünk.

Csak összehasonlítgatunk mértékeket a mértékegységgel. :D

2020. ápr. 27. 07:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!