Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy lesz 3 x 230 volt ból...

Hogy lesz 3 x 230 volt ból 400 v t?

Figyelt kérdés
Arra szeretnék választ kapni hogy 1 fázison 230 volt feszültség van, a 3 fázisra pedig 400 volt feszültséget mondanak, ez hogy jön ki gondolom nem össze adódik mert akkor 690 volt lenne, továbbá mit jelent az hogy a 3 fázis 120 fokos eltolásban van?

2017. ápr. 1. 08:33
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
97%

A vonali (fázis és fázis közötti) feszültség 400 V.

A fázis (fázis és föld közötti) feszültség 230 V.

2017. ápr. 1. 08:47
 2/12 EagleHUN ***** válasza:
89%

Ahogy 1-es mondja a 3 fázis közötti állandó 120 fokos eltolás az oka.

Így a 3 fázisból véletlenszerűen kiválasztott 2-2-2 vezetékek közt állandó 400V különbség van (NEM effektíve hanem tényleg és állíndóan!).

Míg a 0-hoz képest mind a 3 vezetéken effektive 230V -os feszültség.

(230V Effektív értéke van ami azt jelenti hogy valójában színuszosan váltakozik -325V 0V +325V között!)

Sajnos mindkét esetben a Magyar Wikipédia cikk erősen hiányos semmitmondó. A külföldin pedig nem feltétlenül a Magyar hálózati adatok szerepelnek, mert pl USA-ban 110V eff-el megy a hálózat.

[link]

[link]

2017. ápr. 1. 09:07
 3/12 anonim ***** válasza:
50%

Készítettem egy ábrát:

[link]

A három színes vonal a három fázis pillanatnyi potenciálja (földhöz képest mért feszültsége). Vagyis a fázisfeszültségek.

A fekete két fázis (az ábrán zöld és kék) potenciáljának különbsége, vagyis a köztük mérhető pillanatnyi feszültség. Ez a vonali feszültség.

(Amúgy a 230 V és a 400 V is effektív értékek, vagyis szinuszos jel esetén a csúcsérték gyökketted része)

2017. ápr. 1. 09:30
 4/12 anonim ***** válasza:

"2-2-2 vezetékek közt állandó 400V különbség van (NEM effektíve hanem tényleg és állíndóan!)."

Szóval szerinted 400 V DC mérhető két fázis között? Ha belegondolsz (és megnézed az ábrát) te is rájössz, hogy ez nem lehetséges. És az bizony 400 V effektív.

2017. ápr. 1. 09:30
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok és gyors választ.

Akkor végül is csak hogy biztos jól értem, mikor az egyik fázis a csúcsán van, az egyik másik fázis abban a pillanatban 400v mínuszban van? jól írom? vagyis több csak ennyit mutat a műszer.

És a műszer miért nem a valós értékeket mutatja? annyira gyors a váltakozás?

2017. ápr. 1. 09:55
 6/12 anonim ***** válasza:
82%

"mikor az egyik fázis a csúcsán van, az egyik másik fázis abban a pillanatban 400v mínuszban van"

ha megnézted volna az ábrát, láthattad volna, hogy pontosan így nincsen.

"vagyis több csak ennyit mutat a műszer"

Műszere válogatja

"És a műszer miért nem a valós értékeket mutatja?"

Az effektív érték is valós, csak éppen nem csúcsérték.

A téma megismerése lépésről lépésre sokkal jobb módszer, mint beleugrani pár kérdésbe, amire az ember vagy feleslegesen gépel sokat, vagy hiába gépel keveset....

2017. ápr. 1. 10:28
 7/12 anonim ***** válasza:
56%

Kérdező, a kérdéseid alapján messze vagy még attól, hogy kitisztuljon a dolog.

Ha meg szeretnéd érteni, először a 8. osztályos fizika anyagot értsd meg. (Ilyenekre gondolok: feszültség fogalma, váltakozó áram fogalma, effektív érték fogalma, stb.)

Ne vedd sértésnek, de ez most nekünk kb. olyan, mintha egy olyan gyermeket kéne megtanítani autót vezetni, aki még járni sem tud.

2017. ápr. 1. 10:46
 8/12 A kérdező kommentje:

Ezekkel mint tisztában vagyok, értem én az elektronok mozgását stb, csak ez nem tiszta nekem.

Miért írod hogy nem úgy van pedig a képről vettem.

Amúgy meg úgy tanul az ember ha kérdez.

Szóval a képen ha a zöld hullámot nézem annak a csúcs értéke 325v on van ugye? az alatta függőleges pont a pillanatnyi értéke pl a kék hullámnak az kb - 180v ot mutat ugye? akkor a 2 fázis közti feszültség 500v körül van?

2017. ápr. 1. 11:49
 9/12 anonim ***** válasza:

Az előbb ezt írtad:

"mikor az egyik fázis a csúcsán van, az egyik másik fázis abban a pillanatban 400v mínuszban van?"

Ez a kérdésed kicsit értelmetlen volt, és úgy tűnt, hogy meg sem nézted az ábrát.

"Szóval a képen ha a zöld hullámot nézem annak a csúcs értéke 325v on van ugye?"

Igen.

"az alatta függőleges pont a pillanatnyi értéke pl a kék hullámnak az kb - 180v ot mutat ugye?"

Nem tudom mi az a függőleges pont, de amúgy igen, abban az időpillanatban a másik két fázis pillanatnyi feszültsége -162.5 V.

"akkor a 2 fázis közti feszültség 500v körül van?"

Abban az időpillanatban igen, pontosan 487 V. Mint ahogy ezt le is olvashatod a fekete görbéről.

De a gyakorlatban az effektív értéknek van jelentősége. Ha megnézed, egy periódus 20 ms-ig (0.02 másodpercig) tart.

2017. ápr. 1. 12:25
 10/12 A kérdező kommentje:

Igaz azt rosszul fogalmaztam.

A függőleges pontot úgy értettem hogy a max csúcs pontból egy függőleges vonal és a másik fázis metszéspontja, de ahogy látom erre rájöttél...

Akkor csak az zavart be hogy azt írtad hogy a fekete görbe 487 V viszont az ábrán inkább 587 V nak látszik, nemde?

Megnéztem közben pár videót és ami még zavaró volt hogy a rendszer csillagban van összekötve és akkor az elektron áramlás a 3 fázis között mozog ugye?

2017. ápr. 1. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!