Mit gondolsz a tudományok ról? Szerinted Jó irányba visz minket a kíváncsiságunk?
Vicces hogy manapság mindenünk be van gépesítve és mégis alig van szabadidőnk. Mos a mosógép, szárít is, elmosogat a mosogatógép, van porszívó, nem kell fáért menni a kertbe és aprítani, az erdőszélre végképp nem kell menni fáért. Nem kell tüzet rakni egy teáért, vagy egy meleg vízért, a fűtést is elég bekapcsolni, nem kell borítékért menni a postára, mert dobunk egy emailt. Töltögetni sem kell a petróleum lámpát, csak felkapcsoljuk a villanyt. Felsorolni is hosszadalmas, mégis valahogy úgy jönnek ki a dolgok, hogy állandóan sok a dolgunk, tehát megkönnyített a technológia sok mindent, csak még sincs tőle szabadidőnk.
A tudományban is lehetne az egész emberiséget érintő fejlesztéseket nézni, vagy a különféle csoportokra vonatkozóakat és hogy miben befolyásolják az életet és mennyire és milyen hatása van.
Akkor én is azt mondanám, hogy a tudomány mai iránya rossz, ha a tudományra szánt pénzek kizárólag a közvetlen alkalmazhatóságú kutatások terén folynának.
Egyértelműen oda folyik sokkal több pénz, az alkalmazott kutatások többsége célzatos magánszféra-beli finanszírozású.
De azért nem látom, hogy az elméleti illetve nem közvetlen haszonnal kecsegtető kutatások haldokolnának.
A kiváncsiság jó irányba, a megismerés irányába vezet. Minél jobb a modellünk az univerzumról, annál nagyobb az esélyünk a túlélésre és az értelmes alkotó létre.
A tudományos eredmények gyakorlati alkalmazása sokszor veszélyes (mert nem elég felelős, körültekintő, óvatos), de az alkalmazást kell korlátozni (feltételekhez kötni) nem a megismerést.
Jó, de csak minimálisan jó.
A tudomány általánosságban nem tette boldogabbá az emberek életét, minden kornak ugyanúgy megvoltak a maga problémái. A fejlődés a lehetőségekkel együtt megszülte az újabb okokat a boldogtalanságra. Mai szemmel nézve borzalmas lehetett a középkori életszínvonal de az akkor ember nem ismerte a mai lehetőségeket így neki teljesen jó volt. Ahogy a mai csúcs életszínvonal is borzalmasan primitív lesz 300 év múlva visszanézve.
Viszont a tudomány ezzel párhuzamosan megteremtette a lehetőséget, hogy tömegesen irtsuk egymást és szétszennyezzük a bolygónkat, ezzel az első öngyilkos fajjá válva.
Az egyetlen előnye amit a korábbi válaszoló is írt, hogy a tudománynak hála talán magasabb minőségű, kiteljesedettebb emberi életre van lehetőségünk mint pár száz évvel ezelőtt.
"Jó, de csak minimálisan jó."
Minimálisan?????
"A tudomány általánosságban nem tette boldogabbá az emberek életét, minden kornak ugyanúgy megvoltak a maga problémái."
És miért is az lenne a dolga? Könnyebbé, biztonságosabbá, szélesebb lehetőségek tárházává tette az életünket. A boldogság más kérdés és az ember beállítottságában rejlik, nem a tudományban.
"A fejlődés a lehetőségekkel együtt megszülte az újabb okokat a boldogtalanságra."
Minden egyes új felfedezés, ami végez egy halálos betegséggel, növeli a túlnépesedés esélyét. Most akkor rossz?
'Mai szemmel nézve borzalmas lehetett a középkori életszínvonal de az akkor ember nem ismerte a mai lehetőségeket így neki teljesen jó volt.'
Pont annyira, mint a sokkal jobb élet ma. Ugyanúgy keseregtek rajta. Csak több okuk is volt rá.
"Ahogy a mai csúcs életszínvonal is borzalmasan primitív lesz 300 év múlva visszanézve."
De attól még ma nem ok a jajgatásra, hogy a jövőben még jobb lesz.
"Viszont a tudomány ezzel párhuzamosan megteremtette a lehetőséget, hogy tömegesen irtsuk egymást és szétszennyezzük a bolygónkat, ezzel az első öngyilkos fajjá válva."
Sosem az eszköz rossz, hanem a használó, ha rosszra használja.
"Az egyetlen előnye amit a korábbi válaszoló is írt, hogy a tudománynak hála talán magasabb minőségű, kiteljesedettebb emberi életre van lehetőségünk mint pár száz évvel ezelőtt."
Egyetlen előnye? Még mi előnyt várnál el?
Hát észt azt nem fog adni pl. a kérdezőnek.
Illetve... várjuk csak!
AZT IS fog majd adni!
Ha nem is a kérdezőnek, de a gyerekének már biztos.
Ezt most miért írod?
Ha az elírás végett, akkor sajnálom.
Már bocsánatot kértem érte feljebb, hogy telefonról írtam, figyelmetlen voltam és elírtam egy szót.
A kérdésre szerettem volna válaszokat kapni, tőled is.
Aki írt, annak nagyon szépen köszönöm.
Jó, igazad van.
Akkor csak úgy általánosságban írtam, hogy a tudomány még ezt is meg fogja oldani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!