Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Miből tudják hogy a Föld 4,5...

Miből tudják hogy a Föld 4,5 milliárd éves?

Figyelt kérdés
Meggyőző választ:D
2010. júl. 21. 22:22
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

egy másik kommentben olvastam, és komoly a kérdés csak bemásoltam wazzzeeeeeeeeeeeee.

És honnan tudják hogy "egyértelmüen" 100ezer éves? mégis?

2010. júl. 21. 23:04
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Radioaktív kormeghatározás: vannak olyan izotópok, melyeknek megadott idő alatt lebomlik a fele. Pl. a szén 14-es izotópjának felezési ideje 5736 év (ezt főleg szerves anyagok kormeghatározásánál szokták használni). Ez azt jelenti, hogy ha kezdetben volt benne 100.000 C-14 izotóp, akkor 5736 év múlva lesz benne 50.000, 11472 év múlva 25.000, 17208 év múlva 12.500 stb.

Tehát megmérik, most mennyi van az anyagban az adott izotópból, tudják, hogy a keletkezésekor mennyi volt (ez adott, mindig ugyanolyan az arány), és mivel a keletkezése óta nem került bele izotóp, csak bomlott, a felezési idő ismeretében ki tudják számolni az adott közet korát (vagy a C-14es esetében az adott élőlény elhalálozásának időpontját).

Egy dolog nem érteni hozzá, és egy másik dolog hülyének lenni. Csak ennyit fúznék hozzá a Holdas hozzászólásodhoz. A radiokatív kormeghatározásnak is van hibája, de azért közel sem ekkora, mint amit te írtál. Ennél sokkal pontosabb.

2010. júl. 22. 09:28
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

"Ez olvastam előbb: A kulonfele kormeghatarozassal mert legidosebb kozet a Holdrol szarmazik, s ebbol kovetkeztetnek a Fold korara. CSak mindezzel van egy kis gond, amit nem szivesen kozolnek a nyilvanossaggal. A Holdrol hozott kozet mintatt rengetegszer megvizsgaltak, s lass csodat, mind eltero eredmenyt kaptak, 10000 tol 4,6 milliardig minden eredmeny kijott, s erre kozoltek a legnagyobb datumot, mert ezt lehetett beilleszteni az addigi elkepzelesukbe. Ha egy modszer ilyen nagy hibakat ad ki, akkor az ezek szerint nem jo, s ez nem csak sajat velemeny. A foldi leletek meresevel is ez a helyzet, nem kulonb, sok esetben a meres elmarad, mert amugy is koltseges, csupan beillesztik a mar meglevo geologiai ido skalaba.

"

Hol olvastad? Mert ez első ránézésre hülyeség. Vannak különböző izotópok, adott felezési idővel, ezek össze-vissza használhatók. Ugye az eljárás alapja, hogy az izotóp idővel feleződik, ezért én nem választhatok se túl rövid se túl hosszú felezési idejű iztópot. Hiszen ha túl hosszú a felezési idő, akkor nem feleződik elégszer, és szimplán nem tudom majd kimérni az arányt, ha túl rövid a felezési idő, akkor meg annyira lefeleződik, hogy azért nem tudom már kimérni. Kapok egy ismeretlen mintát, elkezdem valamivel, pl C14-el, ami kiad egy ilyen 8 hónap eredményt, igen ám, de főnök azt mondja pontosan kell, én meg tudom, hogy a C14 pár év pontosságú. Akkor én már váltok is a megfeelő izotópra, mainek felezési ideje rövidebb, így pontosabb eredményt ad ki. Amikor én a Föld korát akarom meghatározni, akkor nem fogok olyan izotópot használni, ami kiadhat egyáltalán 10000évet, deha mégis (mert mondjuk ismeretlen mintaként kezelem ami akár pár hónapos is lehet), akkor ki lesz dobva, mint nem elég pontos eredmény, nemhogy még publikálom...

Remélem érthető a dolog, olyan, hogy nekem egy eredményben (vagy több vizsgálat eredményeként) 10000-4,6 milliárd évig jön ki, nincs. Akkor ott valaki hibázott, szennyeződött a minta stb. de bocs, ez EMBERI hiba, nem a módszeré. A kettőt ne keverjük!!!

2010. júl. 22. 09:58
 14/20 anonim ***** válasza:

Ha a kérdezö venné a fáradságot és bepötyögné a a kérdését egy keresöprogramba, akkor már rég okosabb lehetne.

[link]

A fenti link a részletes leírás mellett kb harminc forrásra hivatkozik, lehet olvasgatni.

Egyébként a Föld korát közetek összetételéböl, meteoritok, holdközetek és földi minták összehasonlításából számították ki, nagyrészt a már több válaszban is említett radioaktív kormeghatározással.

2010. júl. 22. 11:35
 15/20 anonim ***** válasza:
28%
Itt vannak hókuszpókusz mesék de valójában ezek a barmok nem tudnak semmit
2010. júl. 22. 12:30
 16/20 A kérdező kommentje:

vágom én hogy a cén izotopnak 5700 éve felezési sebessége de ők honnan tudják hogy hány cén izotoppal kezdődött el a lebomlás és mikor?

hiszen már talán 3szor is megfeleződött....

2010. júl. 22. 21:43
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mivel "szén" szót sem sikerült helyesen leírnod, ezért kezdd el az alapoknál: általános iskola, földrajz, ásványok és kőzetek.

Utána olvasd el a fentebbi linket amit küldtem, és láthatod, hogy hogyan működik az izotópos kormeghatározás, és hogy ehhez a datáláshoz a szenet történetesen nem is nagyon használták.

2010. júl. 22. 23:17
 18/20 anonim ***** válasza:

"ők honnan tudják hogy hány cén izotoppal kezdődött el a lebomlás és mikor?"

Onnan, hogy minden szerves anyagban adott, ugyanannyi a C12-C14 arány, amíg él (a levegőben levő izotópok miatt). Az elpusztulása után viszont ez az arány felborul, mivel a C14 elkezd bomlani. És azt figyelik, mennyire más az arány.

De az előző jól írta, a Föld korának a megvizsgálásához a C túl rövid felezési idejű, csak azért írtam példaként mert én többször találkozok vele a szakmámban. A Föld korát úgy tudom, az Urán meg a Tórium-sor leányelemeinek izotópjaival mérték. Ezeknek szintén adott az aránya kőzetekben keletkezésükkor.

2010. júl. 23. 09:34
 19/20 A kérdező kommentje:
de letudom na, ne : szén. nem is tudom mért irtam ugy XD
2010. júl. 23. 20:01
 20/20 A kérdező kommentje:
és köszi a válaszokat!
2010. júl. 23. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!