Nem lenne több értelme a Vénuszt terraformálni?
Ezt már 1000 éve kitalálták, hogy héliumos lebegő platformok a Vénusz felső légkörében, ahol nincs nyomás és magas hőmérséklet stbstb...
Keressetek rá guglin.
Egy hold megléte, ahogy mondtad, nem szükséges egy bolygónál. Keresgéltem adatot a Vénusszal kapcsolatban, de nem találtam hiteles adatot pl. a tengely ferdeségének változásáról, avagy a tömegeloszlás egyenletességéről. Igazából az esetleges holdja a tengely precessziós mozgásának stabilizálásában lenne, lehetne szerepe. Persze ennek feltétele lenne ekkor is, mégpedig, hogy a tömegeloszlás egyenlőtlen legyen. Egy nagyfokú precesszió az éghajlat periódikus változására volna nagy hatással (esetleges jégkorszakok tekintetében, bár ez a Vénusz távolságában azért alapvetően is kérdéses lenne...). Jelenleg a Vénusz mostani felszíni, éghajlati paramétereivel, nem sok változást hozna egy esetleges hold megléte. Azonban, ha a körülmények "Földiebbek" volnának, már számítana. Mindenesetre érdekes volna az ottani éghajlat, hiszen alapvetően melegebb lenne a bolygó Földünknél, viszont a napok hossza miatt valószínűleg lényegesen szélsőségesebb is lenne (gyakorlatilag egy "vénuszi nap" hosszabb mint egy "vénuszi év")! Feltételezésem szerint ez a nagyon lassú tengelyforgás a precessziót amúgy is kedvezően befolyásolja (a tengely precessziós szögét kis értéken, a periódusidejét nagy értéken tartja), tehát könnyen lehet, hogy igazából nem lenne gond. Nekem az a sejtésem, hogy sokkal komolyabb gondot okozna az egy nap rendkívüli hosszúságából adódó szélsőségesség. Bár ha úgy nézzük, ez valahol megfelelhetne az évszakok váltakozásnak is, hiszen a kicsin tengelydőlésszög miatt az amúgy sem jelentős. Nappal lenne nyár, éjszaka meg tél :)
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!