Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Nem lenne több értelme a...

Nem lenne több értelme a Vénuszt terraformálni?

Figyelt kérdés
Szóval azért kérdézem, mert sokan a Marsot tartják erre alkalmasnak, ami igaz is lenne, ha tudnánk, hogy egyáltalán az alacsonyabb gravitáció milyen hatással van az emberre. Úgy értem, hogy hosszabb távon, nem fél években, mint az ISS-en töltött idő. Egyáltalán lehet-e ott szaporodni, nem ártalmas-e a születő gyerekre az alacsonyabb gravitáció? Sokkal inkább életre alkalmasabbnak látszik a Vénusz, mint a Mars, annak ellenére, hogy sokkal több munka lenne átalakítani.
2010. júl. 21. 10:57
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
80%

"jólvan gyerek, látom sokat (nem) tudsz. "

nem vagyok gyerek, és valószínűleg többet olvastam már nálad.

Maradjunk abban, hogy ebben a formában közvetlenül egyik sem kibírható, és hogy védekezni mindkettő ellen lehetne.

" ...egy gyerek is rájöhet, hogy a kettő közül a minusz 60-at lehet jobban kibírni illetve azt lehet lejjebb csökkenteni, de talán ha olvasgatnál, akkor rájönnél ..."

Ha csökkented a mínusz 60 fokot, még hidegebb lesz :) És még olvasgatnom se kell, hogy ezt tudjam :P

maci

2010. júl. 21. 12:15
 12/26 anonim ***** válasza:
7%

"A Vénusznak majdnem 100× sűrűbb légköre van, kő kemény üvegház gázokból. Ha változtatunk a sűrűségen és az összetételen, megy majd lejjebb az az 500°C "

mondjuk olyan 470 fokot kellene lejjebb tolni.

azt hiszem a minusz 60-at kicsit könnybeb lenne 0 közelébe tolni vagy 10-20-ra. de ha minusz 10-20 fok marad, még azt is ki lehet bírni.

"A Marsnak viszont majdnem 100× ritkább a légköre, és ami még fontosabb, nincs mágnese tere. Mit érsz a kellemes +20°C-kal, ha megöl a sugárzás?"

levegőt lehet termelni, légkört is (ami véd a sugárzástól). viszont a napfényt nem tudod csak úgy kiütni, max ahogy a tudósok agyaltak ,tükrökkel, de ez azért elég abszurd dolog.

ennyi.

2010. júl. 21. 12:19
 13/26 anonim ***** válasza:
2%

"nem vagyok gyerek, és valószínűleg többet olvastam már nálad."

ebben az esetben kellemetlen, hogy mégis kevesebbet tudsz.

"Maradjunk abban, hogy ebben a formában közvetlenül egyik sem kibírható, és hogy védekezni mindkettő ellen lehetne."

nos, megnéznélek, hogy olyan védekezel többszáz C fok ellen hosszútávon. Egy ruha sem bír ki sok ideig több száz C fokot.

ezzel szemben minusz 60 fokot simán ki lehet bírni hosszú ideig is arra alkalmas ruhában, űrruha.

"Ha csökkented a mínusz 60 fokot, még hidegebb lesz :) És még olvasgatnom se kell, hogy ezt tudjam :P "

nos, kellemetlen, ha csak egy fogalmazási hibácskába tudsz belekötni ,gratula;)

2010. júl. 21. 12:23
 14/26 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a terraformálás még annyira távoli jövő, hogy addig még változhat az is, hogy melyik bolygót könnyebb terraformálni. Lehet, kitalálnak valami eredményes megoldást, amit a Vénuszon alkalmazni tudnak, a Marssal meg hosszú ideig nem tudnak majd mit kezdeni. Vagy éppen fordítva. Szóval a lényeg az, hogy még annyira kezdetleges a tudásunk ebben, hogy még a fejlődésünk irányát is nehéz lenne belőni, nemhogy leendő eredményeit.
2010. júl. 21. 12:29
 15/26 anonim ***** válasza:
87%

Beleköthetek másba is ... Ugyan hogy termelsz levegőt? Idegen bolygón egy egész légkörnyi levegőt ??? Vagy a kisebb gravitáció mellett ugyan "hogy veszed rá" hogy megmaradjon a bolygó légkörének? Szerinted miért nincs komoly légköre a Marsnak? A sugárzástól nem a légkör óv minket, hanem a bolygó mágneses tere, de ne zavarjon ....Ha csak egy picit is értenél a csillagászathoz nem mondanál ilyen óriási baromságokat már megbocsáss ...

na menj és Te olvasgass még picit ...

2010. júl. 21. 12:36
 16/26 anonim ***** válasza:
85%

Szerencsétlen kombináció amikor a butaság agresszióval párosul. A Vénusz magas felszíni hömersékelete föként a sürü légkör és az üvegházhatás eredménye. Légkör nélkül a Vénuszon nagyjából 100-150 fok lenne a felszínen az egyenlítönél, nappal. Tehát magasabb hegyeken, éjszaka, vagy a sarkoknál jóval kevesebb.

nyilván ez egy elméleti vita, de a másik lehülyézése még itt sem vezet sehova. Persze, szép cél a Mars, de mit csinálnál a napszél ellen? A szuper ürruhád ami a hidegtöl véd, az attól nem óvna meg.

2010. júl. 21. 12:38
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

Nem érted. A légkör nem tud megvédeni a sugárzástól, és a Mars nem tudja sokáig megtartani a légkörét sem. Ha felsűríted 100-szorosára a légkörét, a sugárzás még mindig ott lesz, és megöl. Persze a légkör elszivárgása is hosszú idő lenne, de miért ne tervezzünk hosszú távra.

Mindkét bolygónak van azonban egy közös problémája. A hold hiánya. A Phobos és a Demios nem segít sokat a Marson, mert azok csak kavicsok. A Vénusznak pedig még kavicsai sincsenek. Legalább egy Io, vagy Europa méretű hold kellene nekik, hogy stabilizálja a tengelyüket. Nekem ilyenem nincs a sufniban.

2010. júl. 21. 12:45
 18/26 anonim ***** válasza:

Hihi:) Jól elvagytok.:)

Én azért a Vénusz mellett vagyok.:) Szerintem a Marsnál nem annyira gáz hogy nincs gáz, de a mágnesesség hiánya sugárzó mosolyt csalna az arcunkra.

Vénusz légkörét ritkítani hogy lehet amúgy? (lehet volt már csak nem olvastam el, de most lusta vok megkeresni)

by Csabi

2010. júl. 21. 15:06
 19/26 anonim ***** válasza:

"Vénusz légkörét ritkítani hogy lehet amúgy?"

Erről egy vegyész véleményét kérném ki, de olyan anyagokat juttatnék nagy mennyiségben a légkörébe, amik bontják a szén-dioxidot, és a szenet megkötik. Ha ilyen nincs, akkor ki kísérletez(tet)nék egy berendezést, ami ellenáll az ottani körülményeknek, automatizált, és képes bontani a szén-bioxidot:

[link]

Majd, ha már képesek megélni különböző kezdetleges növények, nagy mennyiségben telepíteném azokat a bolygóra.

Persze a hold hiánya még mindig probléma, mert gyakorlatilag lehetetlen letéríteni a pályájáról egy elégséges méretű égitestet, majd újra pályára állítani a Vénusz körül. De talán a kisbolygó övből össze lehetne szedni elég törmeléket, és építeni egy holdat, amíg a légkör lélegezhetővé válik.

2010. júl. 21. 15:24
 20/26 anonim ***** válasza:

Légkört könnyebb kialakítani mint eltüntetni.

Marsi jégsapkák ->legalább 2 atmoszférás nyomású légkörhöz elég anyag van bennük. Csak fel kell olvasztani.

Vénusz -> közel 100 atm-os légkör megkötéséhez honnan szereznének anyagot? Amúgy a Vénusz is gyenge a mágneses tere.

2010. júl. 21. 16:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!