Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha valaki gyermek korától nem...

Ha valaki gyermek korától nem beszél, nem ismer szavakat, és később sem, idősebb korban hogyan formálja meg a gondolatait?

Figyelt kérdés
Tegyük fel, ez a személy soha nem találkozik olyannal, aki beszél, nem ismer egy szót sem (mondjuk egy lakatlan szigeten magában van), miről és hogyan gondolkodhat?
2010. júl. 19. 23:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
67%
A beszéd csak kommunikáció.Nem szükséges feltétele a logikának.Max úgy viselkedik mint egy majom csak sokkal inteligensebb lesz, jóval gyorsabban tanulna.
2010. júl. 19. 23:46
 2/15 anonim ***** válasza:
67%
Olyan lenne, mint Tarzan, vagy Maugli.
2010. júl. 19. 23:46
 3/15 anonim válasza:
67%
szerintem vizuálisan gondolkozna...
2010. júl. 20. 00:58
 4/15 A kérdező kommentje:
Köszi eddig, csak furcsa elképzelni, hogy milyen lehet, de a vizuális, az tényleg jó elképzelés.
2010. júl. 20. 01:06
 5/15 anonim ***** válasza:
63%
Szerintem intelligens vadember lenne, az absztrakció képessége nélkül. Intelligens: jó problémamegoldó. De nem létezne számára múlt, vagy nem tervezne konkrétan a jövőre, úgy élne, mint az állatok, mert a gondolatait nem formálja a nyelv. De mivel az ember agyában külön rész van a beszédnek, ezért ezt nehezen tudom elképzelni.
2010. júl. 20. 09:57
 6/15 anonim ***** válasza:
91%
Dehogynem, a nyelv nélküli emberek képesek gondolkodni, szimbólumokat használni. Szavak nélkül gondolkodnak, fogalmakban; ezt nagyon nehéz leírni, gyógyult afáziások sem tudják. Többet Susan Schaller tudna mondani, több könyvet is írt a nyelv nélküli siketnémákról.
2010. júl. 20. 17:23
 7/15 anonim ***** válasza:
100%
Aki korábban így élt, de megtanult nyelvet használni, az arról beszélt, hogy nem tudott megfelelően kommunikálni, csak néhány jelet tudott használni, ezért szenvedett a leginkább.
2010. júl. 20. 17:28
 8/15 anonim ***** válasza:
Süket nem egyenlő azzal, aki egyáltalán nem használ nyelvet. A süketeknek is van nyelve, fogalmakra épül, de megtanulják például az abc-t, és egyáltalán, kötődik a beszélt nyelvhez. A kérdés meg nem erre vonatkozott.
2010. júl. 20. 20:30
 9/15 A kérdező kommentje:
Tényleg úgy gondoltam, hogy nincs semmilyen alapja ennek a személynek, semmilyen ábc, vagy jelbeszéd. Tehát amire én jutottam, annyi, hogy okosabb lenne, mint a legtöbb állat, és talán elnevezné a saját nyelvén a dolgokat (a mennydörgést, a napot, a vizet).
2010. júl. 20. 22:02
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Ha lakatlan szigeten nevelkedik valaki születésétől kezdve, akkor életképtelen értelmi fogyatékos lesz.

Ha néhány évig nevelik, aztán sorsára hagyják (mondjuk olyan helyen, ahol nem nehéz túlélni), akkor nem alakul ki nyelve, mert nincs kivel beszélnie. Viszont a gondolkodása valamennyire kifejlődik. Te sem gondolkodsz mindig szavakban, hanem eszedbe jutnak képek, események, ízek, hangok stb., és erre képes lenne. Nem beszélve arról, hogy aki primitív körülmények között él egy szigeten, annak fogalmi gondolkodásra nincs szüksége, elég, ha készségei vannak (pl. megtisztítani a gyümölcsöket, kunyhót építeni stb.), ezek gyakorlati jártasságok, amikhez nem kell fogalmi gondolkodás. Aki egyedül él, kőkorszaki emberként, egy lakatlan szigeten, az nem sokat filozofál. Ha nagyon ráér, akkor talán napozik, vagy úszkál, vagy sziklafestményt fest, de az elvont fogalmak létrehozásáig nem fog eljutni, az nem fér bele egy emberöltőbe.

Végül, ha az elsődleges szocializáción már átesett, ép értelmi képességű gyerekeket (pl. 3-4 éveseket) telepítesz a szigetre, akkor azok között nagyon gyorsan ki fog alakulni egy nyelv, ahogyan az "ikernyelv" jelensége is közismert. Túl sok elvont fogalom persze nem lesz egy ilyen nyelvben.

2010. júl. 21. 02:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!