Miért szoktak a rakéták hangot adni mint a háborús filmekben amikor zuhannak a repülőkből? Valóságban is van ilyen?
A második világháborúban nem zuhantak rakéták repülőből.
Hát még az elsőben.
Bombák. Azok zuhantak.
És aerodinamikai kialakítástól, vezérsíkoktól függően lehetett éppen hangja.
Az sem kizárt, hogy némelyikre a pszichikai hatás érdekében direkt alakítottak ki hangkeltő felületeket.
A német zuhanóbombázó "stukáknak" direkte szirénájuk volt, hogy jobban megfélemlítsék az ellenséget.
Te nem a légibombákra gondoltál? Mert a rakéták nem szabadesésben potyognak a bombatérből, hanem általában úgynevezett pilonokról - a szárnyak alól - indítják őket.
Ekkor a beinduló hajtóműveik természetesen elég hangos süvítéssel működnek. De persze a felgyorsuló rakéta a léellenállás miatt is süvít. Ha leállt a hajtóműve, akkor is. :)
Na de mi van a szabadeséses - "buta vas" - típusú bombákkal? Nos, miután a gravitáció eléggé felgyorsította őket, ezek is hangot adnak (nem a nemtetszésüknek! :D) mert a léellenállás rájuk is vonatkozik.
Namármost, a bombák jellegzetes alakja, a stabilizátor szárnyak hasonló alakja miatt, a rájuk jellemző, fütyülő, süvítő hangon érkeznek a célba... vagy mellé... vagy nagyon mellé... :D
És igen, a valóság már csak ilyen. Sőt sok esetben tesznek róla, hogy a bombák minél hangosabban és ijesztőbben szóljanak.
Amúgy nem csak a bombák, de például a zuhanóbombázók is csúnya hangon szirénázva csaptak le a célra. Ugyanis a JU-87 más néven "Stuka" pl. fel volt szerelve szirénával, ami - bizonyos sebesség felett, azaz zuhanó üzemmódban - félelmetesen visított.
"A repülőgép könnyen azonosítható volt a fordított „sirályszárnyról”, rögzített, áramvonalas burkolással ellátott futóművéről, valamint az erre rögzített, hírhedt Jericho-Trompete („Jerikói Kürt”) nevű, nagy hangerejű szirénájáról."
A légibombákról részletesen itt olvashatsz ha érdekel:
Ámbár a hangjukról nem beszél... :)
dellfil
Bakker Wadmalac megelőztél. :D De sebaj, mert ugyanazt erősíted, mint én. :)
dellfil
Köszi mkinek. Légibombára gondoltam. De mind1
:)
"Azt hittem ír valaki értelmes választ is. Én még voltam katona az ágyús tüzér dandár részen."
Akkor miért nem sikerült megérteni a jó válaszokat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!