Mikor jön létre egy embernél a tudat, és vajon mennyire önálló ez a fogalom?
1. Úgy értem hány éves korunkban jön létre az önállósított tudatunk? Mert születésünk után mi is még csak olyanok vagyunk, mint az állatok, ergo se intelligencia, se tudat. Magyarul, a tudatot a fejlődés és a kor hozza létre?
2. Mennyire vagyunk urai a tudatunknak? Hiszen sok ember abban hisz és olyan lesz, amilyenné nevelik. Vagyis akkor szinte semmit sem ér a sajátos tudat, ha azt más emberek kényük-kedvük szerint formálhatják.
1: Kb. 2 éves kor körül.
2: A tudat maga nem olyan könnyen formálható.
Kevered rendesen a dolgokat.
Tudat alatt nem a személyiséget értjük, amit meg lehet változtatni.
Az, hogy az öntudat (a belső én tulajdonképpen) mikor alakul ki pontosan, azt nem tudjuk. Valószínűleg fokozatosan, ahogy növekszik a komplexitása az agynak.
Öntudata egy macskának vagy kutyának is lehet, csak nem olyan fejlett mint a miénk.
Öntudata sok állatnak is van, de messze nem mindnek van éntudata. Például a legtöbb emlős állat tudatos lény, de éntudata leginkább az emberszabásúaknak, delfineknek, elefántoknak van (biztos kihagytam még egy-kettőt.)
Az egyedfejlődésben nincs olyan határ, hogy na mostantól tudatos, ez egy folyamat. Ilyen értelemben a tudatosság sem ennyire egzaktul megfogalmazott valami. Az ember a születés után nem sokkal már reagál arcokra, dolgok után próbál nyúlni, stb., csupa tudatos tevékenység, csak ekkor még kevéssé racionális, rengeteg dolog fogja ezt később befolyásolni.
A személyiség egy másik dolog, az születésünktől fejlődik, lassuló ütemben kb. a kamaszkor végéig, utána már alig.
..Korábban már leírtam egy hasonló kérdésnél: A tudatosság nem egy vizsgálható valami. Sem gyakorlati, sem filozófiai értelemben nem lehet meggyőződni arról, hogy egy másik lény (vagy akár gép) tudattal rendelkezik-e. Azt tudjuk csak vizsgálni, hogy úgy viselkedik-e, mint egy tudatos lény.
"Hiszen sok ember abban hisz és olyan lesz, amilyenné nevelik."
Ez kb. így van, de ez a személyiségfejlődés, nem a tudat változása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!