Mennyivel mehetünk maximum éjszakai vezetésnél, ha a fényszórónk csak 50m-ig világít és 50m-t szeretnénk a féktávolságnak is?
Egy matematikai számítás és eredményre lennék kíváncsi.
A reakció idő legyen 1,5 sec.
Fékutak lent. A köztes sebességes legyenek egyenesen arányos a legkisebb és legmagasabb közeli sebességekkel. Pl. 45km/h= 24,05km/h
Fékutak:
Száraz aszfalton
30 km/óra 12,9 m
60 km/óra 35,2 m
90 km/óra 62,8 m
130 km/óra 113 m
A féktávolság=Reakció idő alatt megtétele út +fékút.
Mennyivel mehetünk, hogy a féktávolság pont 50 méter Legyen?
A km/órákat váltsuk át m/s-ba, hogy egyszerűbb legyen a számítás.
Vedd észre, hogy már 60 km/óránál is 50 méter felett lesz a féktávolság, tehát valószínűleg a 30 és 60 km/óra között lesz az 50 méteres féktávolság, tehát itt keressük.
A két pontból (8.33, 12.9) és (16.67, 35.2) meghatározzuk a fékút függvényét: f (v) = 2.68 v - 9.4
A reakcióidő alatt megtett út függvény: r (v) = 1.5 v
A féktávolság e kettő összege:
d (v) = f (v) + r (v) = 4.18v - 9.4
Nézzük, hogy ez mikor lesz 50 méter:
4.18v - 9.4 = 50
v = 14.21 m/s = 51.15 km/h
#2: bele vannak kalkulálva. 90km/h-nál a fékút biztosan nem 62,8 méter,a valóságban inkább a fele. Ideális körülmények között egy 40 tonnás kamion is 40m alatti fékutat produkál 90km/h-ról.
Szerintem így a kérdésben a válasz :D
(ha már mindenképp számolunk a köztes fékutakat sem szabad arányosnak venni, mivel a mozgási energia sem egyenesen arányosan nő)
Anno amikor vezetést tanultam akkor úgy oktatták hogy olyan sebességgel kell hajtani hogy a várható akadály előtt meg tudjunk állni.
És itt a várható szón van a lényeg. Ha éjjel mindenki úgy hajtana a sztrádán hogy bárhol leülhet az aszfaltra egy feketébe öltözött gyalogos, akkor senki se hajtana 30 nál gyorsabban a sztrádán se.
Viszont ugyanezért tilos megállni sztrádán, tilos (hátsó) kivilágítás nélkül közlekedni éjjel, stb..
Az előttem közlekedő hátsó lámpáját a saját első fényszóróm hatókörénél jóval távolabbról észlelni fogom..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!