2.5 mm2 vagy MMCu vezetékre lehet 20A kismegszakítót szerelni vagy 16A a maximum?
27A mehet rá elvileg, mert falban megy. A kötéseknél szokott lenni a gond, mert azok nem hűlnek olyan jól és az ellenállásuk is nagyobb. Szóval a vezetékre mehet 20A, ha a kötései ennek megfelelőek.
Most szerelgetem szüleim lakását felújítás kapcsán, és ott a 0,75 körüli alumínium vezeték is 16A-es biztosítékon van. Mármint nem így indul, de a "végeken" a konnektoroknál már sok helyen csak ilyen vékony van. 40 évig nem volt vele semmi gond. Azért visszavettem 10A-re, biztos, ami biztos...
Vezetékterhelésekre:
1. Van egy érvényes szabvány, 2011 óta.
2. Volt egy elődje, 1997-től 2014-ig.
3. Azelőtt volt magyar szabvány, 1980-tól 1998-ig.
4. Ennek volt elődje 1970-1980 között.
5. Volt régebbi is, persze, de abban még nem volt műanyagszigetelésű vezetékről szó
A 3. alattiban szereplő csoportbeosztás:
"2.2.1. Az A terhelhetőségi csoportba tartoznak a
– tömör (perforálatlan) szerelőlapon elhelyezett vezetékek,
– a több rétegben egymáshoz szerelt védőcsövekben (ill. vezetékcsatornában) elhelyezett vezetékek, a lakások fogyasztásmérő utáni vezetékeinek kivételével.
2.2.2. A B terhelhetőségi csoportba tartoznak
– a 2.2.1. szakaszba nem tartozó vezetékek a lakások fogyasztásmérő utáni vezetékeinek kivételével,
– a lakások villamos alapfűtésének a vezetékei.
Megjegyzés: A terhelhetőségi csoportba sorolás független attól, hogy a vezeték, ill. a védőcső süllyesztetten vagy falon kívül van elhelyezve.
2.2.3. A C terhelhetőségi csoportba tartoznak a lakások fogyasztásmérő utáni vezetékei, a villamos alapfűtés vezetékeinek kivételével.
Megjegyzés: A villamos alapfűtés vezetékeinek terhelhetőségi csoportját a 2.2.2. szakasz szerint kell megállapítani, ezeknél ugyanis nem lehet a lakások egyéb terheléseinél szokásos, csak néhány órás terhelési időtartammal számolni."
Azért az nem semmi, hogy valaki a 38 éve érvénytelen, 4. szabvány csoportbeosztását használja 2018-ban (abban volt először és utoljára vakolatba helyezett vezeték kategória).
Pedig Ausztráliában és Új-Zélandon engedik 2.5mm2 Cu vezetéknek 20A kismegszakítót.
Ha jól tudom régen Európában is engedték az 1.5mm2nek a 16A-t,nem csak 13-t mint most.
Kérdező 5.:
Bizonyos körülmények esetén most is engedélyezett a 1,5-esen a 16A. A mai szabványok a telepítési környezetet, beépítés módját, és a felharmonikus tartalmat is figyelembe veszik, és abból lehet meghatározni.
Arról beszélek hogy 1.5mm2 sodrott rézkábel kell 16A hosszabbítónak akkor mi a fenének kéne falba 2.5ös?
Nyomattam meg 2.5 mm2 Cu vezetéket 32 Amperrel és alig volt langyos.
2.5 mm2 Al meg 20Amperen egyáltalán nem melegedett.
mind2 kísérletnél 1 óráig voltak terhelve a vezetékek.
Valami amit még nem értek hogy ugyanolyan keresztmetszetű vezeékre legyen akár réz vagy alumínium ugyanakkora biztosító vagy kismegszkító kell.
Pl ha jól tudom Elmű még elfogadja a 6mm2 Al fővezetéket 32Amperig de 6mm2 réz is csak 32Arel terhelhető.
Nos, akkor jegyzőkönyvezd a saját kísérleteidet, több szakember résztvevővel aláíratva, és bármikor, ha azt mondják, hogy miattad égett le a ház, előveheted.
Az ELMŰ-t vegyük ki az ilyen tárgyalásból, mert azt nem érdekli, ha te túlterheled. Azt mondja, adott valaki szerelési igazolást, hogy ez így jó lesz, azé a felelősség.
Amúgy az elvtársaknak mi köze volt a régi szabványokhoz?
Politikától függ a villanyszerelés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!