Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egy emberből (személyiség)...

Egy emberből (személyiség) lehet több?

Figyelt kérdés

Tehát fogunk egy embert, szó szerint 100%-osan lemásoljuk az agya minden kis részletét is hogy tényleg ugyanolyan legyen és ebből készítünk 1000 klónt.

Akkor mi fog történni? Elméletileg lehetetlen hogy mind az 1000 test 1 személy legyen, de van olyasmi a fizikába hogy egy atom több helyen is lehet, talán itt is lehet szó erről bár iszonyatosan nehéz elképzelni, mind az 1000 testet tudná irányítani az az egyetlen személy.

2019. febr. 13. 18:18
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Mindegyik klón úgy érezné, hogy ő az igazi, és semmi közük nem lenne egymáshoz azon kívül, hogy mindenben nagyon hasonlítanának. Kicsit olyan lenne a helyzet, mint az ikrekkel.
2019. febr. 13. 21:19
 12/19 LeonScottKennedy ***** válasza:

"Tehát fogunk egy embert, szó szerint 100%-osan lemásoljuk az agya minden kis részletét is hogy tényleg ugyanolyan legyen és ebből készítünk 1000 klónt."

Star Wars The Clone Wars animációs sorozat --> ahány klón, annyi személyiség. Tényleg csupán kinézetre ugyanolyanok.

"Akkor mi fog történni?"

Exponenciálisan megnövekedik a túlnépesedés.

Kivéve persze, ha már kolonizáltunk jó pár bolygót, mert akkor van hely. És akkor ez egyébként egy nagyon jó módja lenne a gyors benépesítésnek.

"Elméletileg lehetetlen hogy mind az 1000 test 1 személy legyen, de van olyasmi a fizikába hogy egy atom több helyen is lehet, talán itt is lehet szó erről bár iszonyatosan nehéz elképzelni, mind az 1000 testet tudná irányítani az az egyetlen személy."

Vagy egyszerűen csak beépítünk az összes klón fejébe egy chipet, ami majd veszi az eredeti alany gondolatainak a jelét, vagy ha nem akarunk elmenni annyira távoli már-már fantasy irányba, akkor mondjuk legyenek parancs szavak, mondatok, amikre a chip azonnal reagál és teljesítésre készteti a klónokat, mind az Order 66 esetében.

2019. febr. 13. 21:32
 13/19 anonim ***** válasza:

A kérdésben nem klón volt, csak egy szerencsétlenül használt kifejezés.

Klónoknál egyértelmű, hogy teljesen önálló tudattal rendelkeznek...

...de szinte 99%-ban biztos, hogyha atomonként lemásolnánk egy agyat az emlékeivel együtt, akkor az egy másik anyag, másik tudat lenne.

Az érdekes kérdés nem az, hogy hogyan lehet lemásolni, hanem hogy miként lehet a saját öntudatomat kiterjeszteni, átvinni valami másba és hogy hogyan lehet igazolni hogy az az én öntudatom (sehogy)

Eleve ehhez pontosan tudnunk kéne micsoda az öntudat.

A működését már kezdjük érteni, milyen agyi hálózatok, idegpályák, kérgi területek és neurális elemek vesznek benne részt.

Modulálni is tudjuk, könnyen megszakítható mesterséges kómával, vagy műtéttel. Eszméletvesztéskor is szétkapcsol a hálózat. Az is egy jó kérdés, hogy milyen mértékben? Idegi aktivitás marad, csak a területek nem kommunikálnak egymással. Illetve van olyan is, amikor nem rögzülnek emlékek. Az belső vetítővászon az öntudat, ki-be lehet kapcsolni ... de nagyon nehéz vizsgálni, mert csak maga az öntudat tud válaszolni később mi történt. Márpedig ha pl a memória is lekapcsol, akkor miről tud beszámolni az illető?

Rengeteg tisztázatlan kérdés van, pl mi történik akkor ha folyamatosan új neuronokat integrálunk a rendszerbe, vagy kiterjesztjük kétirányú kommunikációval (elektródákkal). Mit él át a tudat összessége ilyenkor? Ha egyesével lecseréljük a neuronokat és a hálózatot, mígnem már minden sejt új, akkor továbbra is az én öntudatom lesz, vagy valami új?

Az agyunkban folyton születnek új neuronok, bizonyos területen és vándorolnak is. Ez az emlékezéshez kapcsolódó funkció... vajon ez csak a hardver része? Az öntudat használja mint "vas"... Vagy az öntudat kiterjed ha új sejtek integrálódnak?

Milliónyi kérdés feltehető, és van sok ijesztő válasz is.

Pl az egyik: az öntudat folyamatosan analóg generálódik, és amit te éppen megélsz az egy végtelenül kicsi időbeli szelete. Minden szelet újragenerálódik és az már egy másik öntudat-kép. Ahogy elalszol, reggel felkelsz már nem te vagy, csak valaki aki ugyan az mint te.

Ugyan ez a kérdés a hibernációval kapcsolatban... mi történik ha a hibernált (agyhalott) ember feléled? Újra beindulnak a neuronjai -200 fok után?

Egereket már hűtöttek le és indítottak újra így, és magukhoz tértek... kérdés hogy ha 30 évig lefagyasztva vagyok, majd kiolvasztva az az én tudatom lesz vagy én végleg meghalok, és valami új tudat keletkezik az én emlékeimmel.

2019. febr. 13. 23:18
 14/19 LeonScottKennedy ***** válasza:

Ha már ennyire az öntudat vizsgálata van a terítéken, akkor mit gondoltok a Get Out c. filmben látottakról?

Van valamilyen alapja, vagy teljesen fikció?

2019. febr. 13. 23:41
 15/19 anonim ***** válasza:

Azért mókás ez a kérdés, mert van egy mai állapot, majd elképzeljük, hogy mi van, ha sokkal többet tudnánk és egy ma még kivitelezhetetlen dolgot meg lehetne tenni.

A móka benne az, hogy feltételezzük (a valóságnak teljesen ellentmondva), hogy abban a folyamatban, amíg a mától addig a jövőig eljutunk, a tudat, a szemlélet, a világnézet nem változik.

A jövőről ilyen módon az ezzel foglalkozó profi jövőkutató sem hajlandó mondani semmit. Legalábbis a felelős nem. Az ugyanis nem kiszámítható. Minél távolabbi időpontot mondunk, annál kevésbé.

Gondold végig, a római korból itt teremte valaki. A technikai problémákkal még csak megbirkózna (legalábbis az erre alkalmasak, és ilyen van). Azonban a tudati eltérésekbe beleőrülne. Mégpedig azért, mert az agya így védekezne a sok (számára) megemészthetetlen probléma ellen. Nem lehet egyetlen részletet drasztikusan megváltoztatni, az egész rendszer lezajló folyamatát kell vizsgálni.

A dolog elvi részét 2*Sü megválaszolta: ha feltételezzük a feltételezhetetlent és létrejönne ezer klón, egyszerre ébrednének, abban a pillanatban azonosak lennének ezer példányban. Aztán az eltérő tapasztalatok eltérő cselekvésre sarkallják őket és bár nagyon sok mindenben hasonlók maradnának, alapvetően mind eltérő személyiség lenne.

Az atomokat hagyjuk, ehhez elég legyen annyi, az elemi részecskék és a makrovilág fizikája nagyon sok mindenben eltérő. És ennek megértése a mikrovilág alapos ismerete nélkül nem lehetséges.

2019. febr. 14. 10:25
 16/19 A kérdező kommentje:

"Pl az egyik: az öntudat folyamatosan analóg generálódik, és amit te éppen megélsz az egy végtelenül kicsi időbeli szelete. Minden szelet újragenerálódik és az már egy másik öntudat-kép. Ahogy elalszol, reggel felkelsz már nem te vagy, csak valaki aki ugyan az mint te."

Asszem pár éve a Jani bá' mondta ezt a bölcsességet: "Gondolkodom, tehát vagyok"

Ha naponta cserélődnének az öntudatok, akkor hogy hogy még mindig itt vagyok és mindenki más is? Ha valaki meghal akkor semmit nem érzékel a világból. Ha tényleg új öntudat jönne létre ami a tökéletes hasonmás, akkor az fogja 1 napig érzékelni a világot, aztán ő is meghal, jöhetne a következő...

2019. febr. 14. 10:29
 17/19 anonim ***** válasza:

A Get Out-ban másról van szó, de az is érdekes. (Köszi, hogy megemlítetted a filmet :) )

Spoiler!

Ott magát az agyat ültetik át, legalább is annak egy részét. Érdekes gondolat, hogy ha meg lehetne csinálni, akkor vajon a két személyiség külön életet élne-e az agyon belül, és csak az egyik dominálna-e. Szerintem nem, hanem felváltva lennének jelen, és inkább versengenének. Aztán egy idő után lehet, hogy összeolvadnának.

2019. febr. 14. 23:41
 18/19 anonim ***** válasza:

Kérdező nem érted azt amit leírtam.

Hiába mondod, hogy te létezel és itt vagy, hiába hiszed magadról azt hogy öntudat vagy... ezt kívülről LEHETETLEN bizonyítani, hogy kié.

Kevered az öntudat fogalmát a személyiséggel. Az öntudat egy magassabbrendű szerveződésből adódó fogalom. Két teljesen egyforma agyról nincsen semmiféle módszer hogy belássuk kié volt az igazi.

Ha holnap felkelek, és egy teljesen másik öntudat ébred fel mikor újra összekapcsolódik a hálózat, attól még a környezetem teljesen azt hiszi, hogy én vagyok hiszen minden emlékem a régi.

Ahogy azt sem tudom bizonyítani, hogy ma én felkeltem, nem csaka az előző napi tudatom emlékeit "töltöttem" be.

Ez a transzporter probléma is egyben. Ha sikerülne megvalósítani a Star Trek transzportert ami anyagból energiává alakít és vissza anyaggá a másik oldalon.

Vajon mernéd használni? Ki és hogyan tudná bebizonyítani, hogy Pickard kapitány meghalt-e az űrhajón és nem csak egy teljesen azonos Pickard épült-e fel a bolygón lesugárzáskor?

Tehát ha az agy atomjait összeturmixolod majd kirakez belőle egy pontosan ugyan olyan agyat, akkor marad az eredeti öntudat vagy új keletkezik?

Mi van, ha elalváskor ugyan ez történik, szétkapcsola a hálózat, és másnap újraindul, csak a te tudatot sohasem ébred fel.

2019. febr. 14. 23:58
 19/19 anonim ***** válasza:

További érdekes kérdés, mi van akkor ha az agy fehérállományában középen vágásr ejtesz. A két agyféltekét kettévágod, de keringés szintjén marad minden a régiben.

Mi történik a tudatommal, ha azt a sokmillió axont elvágom középen?

Melyik agyféltekében folytatom tovább ÉN?

Van egy hasonló műtét amúgy amit el is végeznek. Megszakítják a két félteke közötti kapcsolatot, bár hirtelen nem tudon thalamikusab is.

2019. febr. 15. 00:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!