Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Haz alatti pince beton falaba...

Haz alatti pince beton falaba lehet ajtonyillasokat vagni anelkul, hogy osszedolne a haz? Ill mik a feltetelei? Mikor lehet mikor nem?

Figyelt kérdés
Gondolom valahogy ki lehet ezt szamolni.

2019. febr. 4. 16:52
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
54%

"Talatam egy tervezo programot melyben elmeletileg vannak ilyen szimulacios eljarasok. Valoszinuleg a statikusok is ezt hasznaljak."

Már nem kötekedésből, de azért a statikus kemény 5 évet tanul egyetemen, utána x évet eltölt a gyakorlatban, helyszíni felmérést végez, sok-sok tapasztalatot szerez, mikorra megszerzi a statikus tervezői jogosultságot (aminek a feltételét jogszabály is előírja), és kamarai tagsága is lesz.

Lehet csinálgatni számításokat programokkal, akár végeselem programokkal lehet készíteni szép szines ábrákat, de a valódi döntéshez, a tervezéshez kell a szakmai tudás is.

2019. febr. 5. 19:42
 12/21 anonim ***** válasza:
54%
Ja és amit a #10-es ír, nyilván ő tudja, hogy az egy ideális kéttámaszú tartó, egyenletesen megoszló terheléssel q intenzitással. De a kérdező minden bizonnyal még azt sem tudja mi az a kéttámaszú tartó, és mit jelent a csuklós megtámasztás, mert ugye a q*L^2/8 képlet abból jön ki. És nem is biztos, hogy csak a hajlítással kell számolni...
2019. febr. 5. 19:45
 13/21 anonim ***** válasza:
Nem is, de most kezdjem el a Zsuravszkij-t magyarázni? Vagy akár csak a biztonsági tényezőket?
2019. febr. 5. 19:52
 14/21 anonim ***** válasza:
54%
Áh, ne törd magad. Ha a hajlítást nem tudja, akkor a nyíróigénybevételről pláne nincs fogalma. Mivelhogy az összes igénybevétel közül annak a legbonyolultabb a számítása általánosságban is.
2019. febr. 5. 23:39
 15/21 A kérdező kommentje:
Annyira azért ne becsüld le a végeselem programokat. Elég jó közelítést adnak nem csak színes ábrákat. De hát ha valaki nem ért hozzá...
2019. febr. 6. 20:39
 16/21 anonim ***** válasza:
55%

T.Kérdező!

A végeselem a hegy csúcsa, ahhoz, hogy működjön modellt kell tudni alkotnod. Ami az alap ismerete nélkül - valljuk be - lehetetlen. Illetve alkothatsz modellt, csak közel sem biztos, hogy az a valósághoz fog közelíteni. És itt nem a geometriára gondolok, mert azt gyalog módszerrel le tudod venni. Hanem a statikai modellre, amit feljebb is írnak, nagyon nem mindegy mit, hogyan "feltételezel".

Ehhez kevés a végeselem progi ismerete.

2019. febr. 6. 20:52
 17/21 A kérdező kommentje:
Igen, azert irtam, hogy meg nem nagyon ertek hozza. Viszont nem csak a geometriai formak kivalasztasara van lehetoseg hanem pl. Beton szabvany megadasara is. Tehat meg van a forma az anyagminoseg. Mi kellhet meg?
2019. febr. 7. 07:14
 18/21 anonim ***** válasza:
71%

"Mi kellhet meg?"

Ez a kérdésed is arról tanúskodik, mennyire fogalmad nincs az egész statika-szilárdságtan tárgykörről.

A modellalkotás kell, ez az igazi mérnöki munka, amihez kell az elmélet alapos ismerete, de nálad teljes mértékben hiányzik. Azaz a valóság absztrahálásával mechanikai modellt kell alkotni. De ezek szerint erről fogalmad nincs... Szóval laikusként illik nem belepofátlankodni a szakmába!

2019. febr. 7. 08:05
 19/21 A kérdező kommentje:

„ …elmélet alapos ismerete, de nálad teljes mértékben hiányzik”

Ezzel nem mondtál újat nem vagyok sem statikus sem építőmérnök. Bár amennyire hasznos volt az eddigi hozzászólásod nem vagyok ezzel egyedül. 😊

„valóság absztrahálásával mechanikai modellt kell alkotni. De ezek szerint erről fogalmad nincs”

Valahogy mégis eljutottam a végeselem módszerhez, amivel elég jó matematikai modell hozható létre. Nem tudom te mi mással csinálnád. Valószínűleg még életetben nem használtál végeselem programot. Kb. most írom le 3*-ra, hogy árajánlatadáshoz kell amihez nem kifizetődő, úgyhogy megelégszem a matematikai modellel, Sőt elvárásaimon felül teljesít.: Hővezetést is lehet szimulálni.

„ illik nem belepofátlankodni a szakmába” ?

Azt hiszem te sem statikus sem illemtanár nem vagy. Bár utóbbi még lehetsz.

2019. febr. 7. 23:16
 20/21 anonim ***** válasza:

T.Kérdező!

Nem ledegradálni szeretném a teljesítményed, de feleslegesen ne fáraszd ezzel magad.

"Valahogy mégis eljutottam a végeselem módszerhez, amivel elég jó matematikai modell hozható létre"

De nem a matematikai modell a kérdés, mert azt viszonylag könnyű felállítani. Hanem mint ahogy írtam is a mechanikai modellt.

Egy ilyen kiváltásnál a végeselem a legutolsó amire szükséged lehet. Sokkal fontosabb az, hogy mi van a helyszínen, miből van a födém, milyen az alapozás, mi a fal anyaga (az, hogy beton az kevés), mekkora nyílást szeretnél, mi van a földszinten, stb. Lehet ezt sorolni sokáig és akkor sem lesz teljes a lista.

"Hővezetést is lehet szimulálni."

Na ez az amire ebben az esetben egyáltalán nincs szükséged.

Szerintem mindegy milyen a ház, ha tetszik ne ezen múljon, írtam is, ha kell a nyílás megoldható a kiváltás.

Csak szakmai kíváncsiság melyik programról van szó?

2019. febr. 7. 23:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!