Ha a foton antirészecskéje önmaga, akkor miért nem annihilálódik önmagával?
Figyelt kérdés
Ugye minden részecskének létezik antirészecskéje, és a fotonnak, azaz a fény részecskéjének (nem tudom, ezt miért írom le, hiszen aki elolvassa, az úgyis tudja, hogy a foton a fény részecskéje, nameg elektromágneses kölcsönhatást továbbító virtuális részecske) az antirészecskéje önmaga. De hát akkor hogy-hogy nem annihilálódnak, ha találkoznak?2010. jún. 28. 15:58
1/3 anonim válasza:
mert minden kvantumszáma megegyezik az antirészecske kvantumszámával.
2/3 anonim válasza:
még annyit, hogy az ilyen tulajdonságú részecskéket nevezik valódi semleges részecskének, ezek nem annihilálódnak.
Az antirészecskének kvantumszámai ellentétes előjelűek a részecskével, és a kvantumszámok között is vannak megmaradási törvények. pl. barionszám-megmaradás, leptonszám-megmaradás, spin-megmaradás stb.
A részecske-antirészecske találkozásnál az ellentétes előjelű számok 0-vá alakítják egymást, ezért annihilálódnak. Például az elektron leptonszáma 1, a pozitroné -1. ez összesen 0. tehát a találkozás után is 0 leptonszámnak kell maradnia, ilyen például a foton (mivel az nem lepton, így leptonszáma 0). Tehát az elektron-pozitron találkozásból annihilálódnak, foton keletkezik.
3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, azt eddig is tudtam, hogy az annihiláció folyamán foton keletkezik, de most már az okát is tudom! Köszi!
2010. jún. 28. 19:57
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!