Hogyan kell az oszcilloszkóppal mérni?
Előre elnézést akarok, ha hülyeséget mondok, kérdezek.
Van egy adott RC soros áramkör. Van neki frekvenciája, annak megfelelő tartománya, és szinuszos. Nos, a társammal azon gondolkoztunk, hogy hogyan Az UR, és a Ul-t mérni(Mint az ábrán).
Szakgimnáziumba járok (Biztonsági okokból nem mondok nevet) a tantárgy neve Elektrotechnikai gyakorlat. Ennek az elméleti órája Elektrotechnikai elmélet (második féléveben ehelyett Elektronikai elmélet, illetve gyakorlat lesz.)
Hát tudom a soros RLC, és a párhuzamos RlC- kiszámítását. (fázis, reaktancia, áram... stb.)
Hogy, mi a komplex számok, illetve az hogy fazorok, fogalmam sincs :/ Tanárom mondta, hogy a tanterv, nincs a matek tantervvel együtt (röviden: év elején a AC-hez szükségünk volt a tangensre, Cosinusra... stb. Nem tanultuk Matek órán ilyet, sőt még most se :/ )
Igen, be ismerem fogalmam sincs hogy mit tudok, és mit nem. Azt se tudom, hogy pontosan mi a fenét akarok kérdezni.
Ui: Sztrogoff, most 100%-ék, hogy hülyeséget fogok kérdezni, de: ha egyiknek ilyen módon megtudjuk a rajta lévő feszültséget, akkor Ugyanígy a másikon is megmérem, akkor ezzel a képlettel:Gyökalatt((UL*UL)+(Ur*Ur)), ki tudom számolni az áramkör feszültségét? Ha ez igaz az impadenciát, meg a Áramot könnyű lesz kiszámolni. A tanár számon fogja kérni csütörtökön :/
A nevét nem is kértük, csak a profilját. :)
Ha meg tudod határozni a két elem feszültségét, akkor az eredő, az áramkör feszültsége a leírt pitagorász tétellel kiszámítható.
De onnan bajaid vannak, én legalábbis nem látom, hogy hogyan tudod az impedanciát kiszámítani áram nélkül, és fordítva.
Hát nekem van egy ilyen képletem:
I=Ul:Xl
Mert Xl = Ul:I
Impeadanciát valszeg nem kéri, csak úgy vmiért mondtam. De akkkr az már Z=U/I
Xl meg ugye: 2pi*f*l
Az induktivitást, a frekvenciát alapból tudjuk. Meg az ellenállast.
Ha ez jó akkor, ezer köszönet!
De RC sorost is fog kérdezni
Tudjuk az R, az f, a C-t. Ha a C-t nem tudjuk, akkor
C=1÷(2pi*f*Xl)
Annak is lehet így a feszültségét, mérni? Természetesen az annak megfelelő képlettel.
Van egy ilyen képlet a füzetbe:
Xc=Uc:I
Átalakítva:
I=Uc:Xc
Meg van néhány ilyen:
Z=gyök((R2*R2)+(Xc*Xc))
R=Ur÷I
(Ezek jó képletek?)
Am kiderült, hogy holnap mérünk :/
Ui: de ez már mellékes
Mit jelent az hogy egy feladatban az van, hogy az egyes csatornára állítsunk be x voltot? Gondolom, a csúcsértéket.
Ezek jó képletek, kivéve egyet, ezt: C=1÷(2pi*f*Xl)
Helyette C=1÷(2pi*f*Xc) alkalmazandó.
Ha matekból nem volt még szinusz-koszinusz, akkor nagyon sajnállak. Nem igazán látom, hogy várható el vkitől, hogy ezekkel készségszinten foglalkozzon, ha nincsennek biztos alapok...
Ajánlom, hogy töltsd le az ingyenesen letölthető LTSpice programot! YouTube-on vannak oktatóvideók is (angolul). Ott összepakolhatsz áramköröket, és mérheted a feszültségeket/áramokat. Azt javaslom játszadozz el vele, hátha úgy jobb képet kapsz!
?
Minden válaszra zöldet dobtam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!