Hogy kell oszcilloszkóppal hullámimpedanciát mérni?
Szevasz!
Állítja valaki, hogy lehet? Mert szerintem nem, ha mégis, akkor, elkezdem törni az agyam, hogy lehet megvalósítani.
A hullámimpedancia a kábel mentén egy elosztott paraméterű hálózatként jelenik meg, és annak egységnyi hosszán mért kapacitásából és induktivitásából számítható. Ez az alap..
dv: StMiklos
Aham, köszi.
Akkor asszem most buktam meg a vizsgán :DD
Nem mértem, nem is tudok...
Az tudom, hogy a képlete Z=(L/C)^1/2, vagyis erre emlékszem...
És találtam egy ilyet is:
"A hullámimpedancia abszolút értékét méréssel is megállapíthatjuk. A kábel egyik végére négyszögimpulzust adunk, a másik végét pedig egy ohmos ellenállással lezárjuk. Ha az ohmos ellenállás nagyságát addig változtatjuk, amíg zérus visszaverődést nem kapunk, akkor annak értéke megegyezik a hullámimpedancia abszolút értékével. "
Szevasz!
Én nem arra gondoltam /mondtam/, hogy nem lehet hullámimpedanciát mérni, mert többféle mérési összeállítással is célhoz lehet érni, de az oszcilloszkóp a Te általad említett esetben is tulajdonképpen nem mérő, csak indikáló eszköz, maga a mérőeszköz, amin a mért érték "megjelenik", és leolvasható, az a potencióméter.
Erre gondoltam, amikor első hozzászólásom megtettem.
Sok sikert, ha ebben a témában akarsz a jövőben dolgozni, nagyon szép, sok ismeretet és tapasztalatot tételez fel, de nagyon érdekes.
Üdv: StMiklos
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!