A keményitő cukorrá alakul sav jelenlétében?
Ha vízzel vegyítem a savat plusz belerakom a keményitőt a keményitőböl glükóz keletkezik?
Sav nál lehet gondolni L-aszkorbinsavra esetleg borsavra,foszforsav ?
Ha más anyagot is tartalmaz akkor is lebontja cukorra ?
Gondolom eléggé buta kérdés csak kiváncsiságból olvasgattam.
- Igen.
- Az ember is így használja fel a keményítőt, hogy előbb lebontja (átalakítja).
- A PH érték nem mindegy mennyi, az hogy milyen sav az meg majdnem mindegy. (Akár ecet vagy citromsav is jó lehet.)
Majdnem mindegy mert a sav be is épülhet és fogyaszthatatlanná vagy mérgezővé is válhat a végeredmény.
Ha viszont túl alacsony a ph azaz nagyon erős a sav pl kénsav az mint a cukrot el fogja szenesíteni is, nem csak alap cukrokra bontja.
Ha magasabb pl 7-es ami a semlegest jelenti az meg biztosan nem bontja, mert nem savas. De még lehet a 6-os 5-ös ph is túl gyenge sav hogy cukorrá alakítsa. Nem tudom hol a pontos határa ahol már bomlik a keményítő.
Azt azért tisztázzuk, hogy a keményítő az összetett cukor, tehát sok cukor egymás után kötve..... Nyilván a tulajdonságai teljesen mások a két anyagnak. Megfelelően savas környezetben valóban szétbomlik a keményítő egyszerű cukorrá. Illetve ez elérhető enzimes emésztéssel is.
A savnál lényeg a sav erőssége. L-aszkorbinsav= C vitamin de erről mar írt az 1.válaszoló.
Nyilván ha sav mellet lúg is van benne akkor semleges körüli állapot lesz, akkor nem történik semmi. Egyéb esetben nem nagyon befolyásolja szerintem.
Alapvetően nem buta kérdés, mert ez fontos biotechnológiában (pl.: kukorica keményítő átalakítható egyszerű cukorrá).
DE érdemes pár alapfogalmat tisztázni pl.: keményítő és glükóz viszonyát. Ez olyan mint egy hosszú lánc, de a láncszemek között csak gyenge kapcsolat van. A glükóz esetén ez a lánc szét van töredezve elemekké.
Remélem segítettem megérteni ezt a kérdést, bár egyszerűnek tűnik, sok érdekes dolog van ebben.
Öööö, rosszul emlékeznék, hogy a keményítő+sav=cukor folyamat melegítéssel felpörgethető és akkor gyengébb savval + koncentrációval is működik?
Tehát például citromsavas vízben "főzés".
#1
"- Az ember is így használja fel a keményítőt, hogy előbb lebontja (átalakítja)."
Nem pont így, mivel az ember enzimatikus úton bontja le a keményítőt, nem sav katalízissel. (Épp semleges/ enyhén lúgos kémhatású emésztőnedvek, a nyál és a hasnyál tudja a keményítőt bontani.)
"Ha viszont túl alacsony a ph azaz nagyon erős a sav pl kénsav az mint a cukrot el fogja szenesíteni is, nem csak alap cukrokra bontja."
A tömény kénsav nem azért szenesíti a cukrot, mert nagyon erős sav, hanem azért, mert erősen vízelvonó hatású.
#2
"Alapvetően nem buta kérdés, mert ez fontos biotechnológiában (pl.: kukorica keményítő átalakítható egyszerű cukorrá)."
Manapság ezt jellemzően enzimatikus úton végzik (amiről te is írtál), mert az egyszerűbb, és hatékonyabb.
#3
Nem, sőt, tudtommal alacsonyabb pH-n (erősen savas közegben) is szükséges a melegítés (80-100 °C). Gondoljunk bele, hogy a gyomorban (pH = 2) nem történik érdemi keményítőbontás.
Krumplicukorhoz 3-4%-os kénsavat használnak, amit utána mészkőporral semlegesítenek.
Hát ahhoz milyen rohadt tömény citromsav kéne? :D
"Krumplicukorhoz 3-4%-os kénsavat használnak, amit utána mészkőporral semlegesítenek."
- Vajon a keletkező gipszet kiszedik, vagy megettük?
Mondjuk bajunk nem lesz tőle...
"- Vajon a keletkező gipszet kiszedik, vagy megettük?"
Van egy szűrés lépcső még, úgyhogy a nagyja kikerült belőle. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!