Az elektronikai eszközök pl. kijelző esetében, hogyan lehet becsülni, hogy a felvett teljesítmény hány százaléka alakul hővé?
Ahogy a többiek is írták a kijelzők esetén, gyakorlatilag a "fény energia" szinte 0. Gyakorlati méretezésnél nem vesszük figyelembe, úgy számolunk, hogy ami elektromos teljesítményt felvesz az hővé alakul. Ez igaz az egyedi LED-ekre is.
A többi hardver esetén nincs értelme a kérdésnek. Egyedül ahol lehetne valami keresgélni a forgó alkatrészek (pl. ventillátor, merevlemez), ott van egy kevés forgási energia, meg van egy kevés mechanikai munka (ventillátor tolja a levgőt), illetve van zaj, de ezek megint nagyjából 0-k villamosenergia igényhez képest.
Gyakorlatilag 95-100%. Az energiának más elektromágneses sugárzássá alakulására az esély meglenne, de az EMC direktíva ("elektroszmog") miatt árnyékolással védekezünk az ilyen kibocsátások ellen. (az árnyékolásban örvényáram veszteséggé, így hővé alakul a teljesítmény)
A kijelzők (led), fényhasznosítása nem jó, és általában soros ellenállással szokás az átfolyó áramot korlátozni. Ezeken az ellenállásokon is hővé alakul a veszteség.
6.: Akkor számoljunk, egy PC-t. Alapvetően intenzív használat esetén 150-180W az amit ténylegesen felvesz a hálózatból (erre több mérést végeztem). A tápventillátor általában 1-1,5W a proci ventilátor általában 0,25W (esetleg van belőle 3 db.). Az összes ventilátor összes teljesítménye nem éri el az 5W-ot (inkább 3W), ez a PC teljes felvételének 3/180W=1,67%-a. Ha nagyon nagyon ügyesen mér az ember talán 1% körüli mérési hibahatárt lehet elérni (vagy mégnagyobb), azaz kb. a mérési hibahatáron vagyunk.
Viszont a kérdező nem egy PC esetére volt kiváncsi, hanem egy kijelzőre... Még a régi CRT TV-kben és CRT monitorokba se volt ventilátor, és gyakorlatilag én még nem láttam olyan ma monitort amibe lett volna ventilátor. Tehát az eredeti kérdés szerint ott kb. ami energiát felvesz a hálózatból az gyakorlatilag hővé alalkul.
Ez egy saccolás.
amennyiben számolni akarsz, számolj nyugodtan, az majd pontos lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!