Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért szokták a vonat fékjeit...

Miért szokták a vonat fékjeit kalapáccsal megütögetni?

Figyelt kérdés
Az en tippem, hogg ha esetkeg beszorul, akkor kilazuljon, de eggebkent fogalmam sincs. Nem bir nyugton hagyni.. =))

2018. okt. 26. 00:04
1 2 3
 11/30 Wadmalac ***** válasza:
88%

Gépészet, finommechanika.

Csak sok felé érdeklődök.

Az érdeklődési irányokban azért jóval kisebb területet látok át.

Kémia, biológia éppen nem túl gyakorlott területem, filozófia abszolút laikus műkedvelő szinten, gazdaság, informatika csak amennyit a napi hírek alapján átlátok, matematika valahol a diffegyenletekig, fizika esetén az einsteini is már csak logikai átlátás szintjén, egyenleteiben én is el tudok veszni, kvantumfizika csak a hiteles (nem bulvár) hírforrások folyamatos olvasása szintjén. Csillagászat ugyanez.

És pofátlanul jó hatásfokkal guglizok, németül, angolul is. :D

2018. okt. 26. 11:45
 12/30 anonim ***** válasza:

#5: Igen, éppen ezt írom, hogy a mikrorepedést nem a koppanás hangjából fogják megmondani. Ha kicsit más erővel üt az ember a kerékre, akkor eleve kicsit más a hang is...

#7: Azt beismerem, hogy az éjszakai meglátásod jó. De én továbbra is azt hallottam vasúti dolgozótól, hogy a kalapácsolás a fékek ellenőrzése miatt van. Tisztában vagyok vele, hogy a fék fordítva működik, mint autóknál, de gondolj bele milyen az, hogyha egy fék nem működik (ergo befogva marad) és utána azt a kereket több tíz vagy több száz km-en keresztül húzza maga után a mozdony.

2018. okt. 26. 15:37
 13/30 Szirty ***** válasza:
27%

Azt nézik fog-e a fék vagy nem.

Ilyen egyszerű.

2018. okt. 26. 18:33
 14/30 Szirty ***** válasza:
58%

Egyébként ha jól megfigyeled megy a kopogtatás zárt fékekkel és kioldott fékekkel is.

A vasutas a mozdonyvezetőnek széttárt karokkal jelez hogy most engedje ki a féket (hallod a kocsiban ülve mikor fékez és engedi ki).

2018. okt. 26. 18:34
 15/30 A kérdező kommentje:
Csicskakutya: Ne maaar, ez komoly? Hat ezt nen hiszem el.... =))
2018. okt. 27. 00:15
 16/30 A kérdező kommentje:
De latod vegulis ot sem hagyta a kivancsisag.. :P
2018. okt. 27. 00:16
 17/30 anonim ***** válasza:
100%

Miért kellett lepontozni mindenki, aki azt írta, hogy a féket nézik?? Direkt írtam is, hogy vasúton dolgozótól van az információm!

De akkor tessék, itt a hivatalos utasítás, ezt csak elhiszitek már:

[link]

"3.1.2. A befékezés vizsgálata

[...]

A vizsgálat akkor tekinthető sikeresnek, ha:

- a tuskós fékeknél a kerekekhez a féktuskók szorosan hozzásimulnak. Ez ellenőrizhető a féksarukra mért kalapácsütéssel, vagy a tuskók más eszközzel történő mozdítási próbájával (2 tengelyes járműveknél járművenként legalább 1 tengelynél, forgóvázas járműveknél forgóvázanként legalább tengelynél)."

Ennyi a történet. Valaki a féksarut üti meg, valaki a kereket. A kerékrepedést nem az elindulás előtt vizsgálják, hanem bent a fűtőházban külön műszerrel.

2018. okt. 27. 00:56
 18/30 anonim ***** válasza:
100%
A fent kialakuló vitánál talán érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy mind a féktuskók működését, mind a vasúti kerékpár állapotát kalapálással lehet vizsgálni...
2018. okt. 27. 12:05
 19/30 anonim ***** válasza:
89%

Megáll az ész, 0 %-on van, aki jól válaszol... Jellemző a GYIK-re.

A kopogtató ember megnevezése az, hogy féklakatos.

A folyamat neve fékpróba.

Azt nézi az ember, hogy fog-e a fék. Amikor fog, akkor tompa hangot hall, amikor nem fog, akkor csengőt. Ugyanolyan elven, ahogy egy gitárhúr megpendítésekor se ugyanazt hallani, ha nem fogjuk le a húrt, meg amikor a legalsó bundon fogjuk le.

A repedésekkel abszolút nem foglalkozik senki egy vasútállomáson.

(egy vasutas)

2018. okt. 27. 15:14
 20/30 anonim ***** válasza:

Csicskakutya: ez egy úgynevezett vándoranekdota, amit mindenki ismer, de mindenki más szereplőkkel.

Az illető elsütött egy régi viccet.

2018. okt. 27. 15:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!