Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Honnan lehet tudni, hogy egy...

Honnan lehet tudni, hogy egy penész "nemespenész" vagy nem?

Figyelt kérdés

A kolbászon, sajton tenyésző penészek lehetnek jók, de lehetnek toxintermelő fajok is. Gondolom.

Pl ha nálam a spejzban belepi a penész a sajtot, azt lehet tudni, hogy ehető vagy mérgező?

Nyilván, ha nemespenészes sajt mellé teszem és arról terjed át, az jó, de ha "vad" penész terjed el rajta?


2018. szept. 11. 14:31
 1/5 anonim ***** válasza:
90%

"de ha "vad" penész terjed el rajta?"


Hát az nyilván nem jó :)

Amúgy onnan lehet tudni, hogy ami bajt csinálhat, az nem nemespenész, ami pedig nemespenész, az nem csinál bajt, ha megeszed. Otthoni eszközökkel nem fogod tudni elkülöníteni a kettőt egymástól, de még megkülönböztetni se nagyon.


Egyébként kb. 99,9999% hogy nem nemespenész fog elterjedni a spejzban tartott ennivalódon. Azoknak ugyanis meglehetősen speciális körülmények kellenek (hőmérséklet, páratartalom, fényviszonyok, sterilitás, stb.), amik szinte biztos, hogy nem állnak fenn egyidejűleg egy átlagos spejzban. Tehát ha valami penészedni kezd a spejzodban, az meglepő lenne, ha nemespenész lenne. Még akkor is, ha előtte körberaktad nemespenészes ennivalókkal.

2018. szept. 11. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
91%
Onnan tudod, hogy nemespenész, hogy eltartja a kisujját.
2018. szept. 11. 16:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

# 2

hát ez jó volt, elismerésem!


-én is megrögzött troll vagyok-

2018. szept. 11. 19:00
 4/5 EagleHUN ***** válasza:

A sajtnál pont mindegy hogy toxintermelő-e vagy sem.

A jó érlelt sajtok (amikben már eleve egy "nemes" baktérium vagy penész romlasztotta meg a tejterméket) olyan tömények, tömörek hogy a felületükön kívül mást nem tud megtámadni semmi. Másrészt az ilyen penészek számára emészthető táplálék is már kevés bennük.


Szóval ha egy sajt kívül megpenészedik, nyugodtan vágd le pár milliméteres rétegben és ami belül van az jó eséllyel továbbra is fogyasztható, ehető.

A hamis étolajból meg egyebekből készített (nem érlelt/ömlesztett stb) sajtok kivételek ez alól.


A húsoknál viszont ne nagyon kockáztass dobd ki.

(Kutya macska stb -re nézve is ugyanúgy toxikus lehet!)

A botulin/botulizmus nem vicc nem játék:

[link]

2018. szept. 12. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:

Néha kicsit aggódok a másodlagos penészes sajtnál, de ettől függetlenül úgy csinálom, ahogy írtad, "vékony hámozás" az elváltozott színű/állagú részt levágom a felületéről és megeszem.


Hallottam botulizmusról is csúnyább történeteket is.

Volt olyan megpenészedett kolbászom, ami jó illatú volt, de fájó szívvel kidobtam.

2018. szept. 12. 11:33

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!